Biznis
02.12.2021. 07:05
Prof. dr Stevica Deđanski

Energetski trijumf

Srpsko-rusko bratstvo u gasnom ključu

Vladimir Putin i Aleksandar Vučić 1.12.2021.
Izvor: EPA POOL / MAXIM SHIPENKOV / POOL

Danas je Rusija zemlja o kojoj svi misle. Kao velika tema u umovima je i onih koji je već decenijama potcenjuju; onih koji su dugo tvrdili da samo što nije propala. Međutim, nisu je slomili i to sada moraju da priznaju te da se njom svakodnevno bave ne više kao sa pukim objektom, već kao sa prvorazrednim geopolitičkim subjektom.

U fokusu je pažnje Ruska Federacija i onih koji prema njoj gaje simpatije i raduju se tome što je ojačala i oduprla se pokušajima da slamajući nju svetom zavlada jedan hegemon, odnosno SAD. Voleli su je i navijali za nju, a sada je slave kao pobednika.

RUSKI ŠTIT

Svojim hrabrim otporom i ogromnom odlučnošću i snagom da se bori za sebe, ali i pravdu, Rusija je dala vreme svetu da se ponovo uspostavi balans snaga koji pruža nadu čovečanstvu da će živeti slobodno. Dok se Rusija branila od oduzimanja teritorija, od siromaštva i islamskih terorista – što je sve protiv nje navođeno sa Zapada – desile su se tektonske promene. Rusija je bila globalni štit koji je njih omogućio.

Kina je narasla do neslućenih razmera. Brazil i ostatak Latinske Amerike su se koliko-toliko otrgli od smrtonosnog zagrljaja Vašingtona i sa njim povezanih neoliberala koji su već proglasili kraj istorije, a pod tim su podrazumevali večnost svoje hegemonije. To sve dalo je snagu i nadu narodima širom sveta da će uspeti u borbi za očuvanje svoje slobode i dostojanstva. Ono što je juče bila fantazija danas je zahvaljujući Rusiji postalo realnost. Svet više nije isti. Svet je multipolaran.

ENERGETSKI TRIJUMF

Posle svega u čemu je uspela, Rusija može da likuje. Dolazi zima. Duga i hladna. Gasa nema ako ga Rusija ne izveze. Ali i kada ga usmeri ka potrošačima koji ga očekuju kao iskru spasa, što ona i radi u većim količinama nego ikada ranije, ostaje pitanje cene. Zahvaljujući politici zapadnih zemalja i bezumnim pokušajima kažnjavanja Rusije uvođenjem sankcija i delovanjem u prilog veštačkog obaranja cene nafte, odnosno smanjivanja zavisnosti od ruskog gasa onih kojima ona treba, izazvana je energetska kriza. Došlo se do onoga što je nedavno bilo nezamislivo, tj. da zapadne privrede i domaćinstva ili neće imati potreban gas ili će ga plaćati 5–8 puta skuplje nego do sada.

To ne može ni privreda jedne Nemačke da izdrži, a kamoli manje bogatih zemalja. Zato su sada sve oči uprte u Rusiju. Sada više niko ne priča o vetru, solaru, obnovljivim izvorima, zatvaranju rudnika i nuklearnih centrala. Sve ono što su godinama, i to do juče nametali kao mantre našeg doba, sada je gurnuto u drugi plan. Sada više nije važno jer je nastao trenutak opstanka. Sada i mnoge evropske zemlje skoro preko noći pokušavaju da aktiviraju zatvorene rudnike i počnu da kopaju ugalj, sada se munjevito prave veliki planovi za izgradnju novih kapaciteta nuklearnih centrala.

Gas Rusija 1.12.2021.
Izvor: EPA / SERGEI ILNITSKY

A do svega toga je došlo samo zbog pogrešne politike uslovljavanja jedne velike i moćne sile kao što je Rusija. To je posledica iracionalnih pokušaja da se ona ponizi i ekonomski uništi. Amerika i njeni vazali su danas to pokušali ekonomskim pritiscima i stvaranjem vojnopolitičkog pojasa izolacije Rusije, kao što su isto nekada probali pukom silom Napoleon i Hitler. Rezultat je isti: ruski trijumf!

USPON SRBIJE

Svega toga ne bi bilo da je pristup Zapada Rusiji bio korektan; da za sve važe ista pravila umesto što se agresivno nameću dvojni standardi. Sada će zbog toga neko platiti cenu. Platiće mnogo više gas jer su izazvali globalnu krizu koja im se vratila kao bumerang. No, te muke velikih zapadnih igrača ne treba nas da brinu. Kako radiš – tako ti se vrati. Nas interesuje Srbija i kako ćemo mi proći u igri koju nismo izazvali i za koju ne snosimo odgovornost, ali kao i mnoge druge nedužne zemlje pogođeni smo njenim posledicama.

Srbija proteklih devet godina – posle ekonomskog sloma izazvanog zapadnim sankcijama i divljačkim bombardovanjem, pa onda dolaskom zapadnih agentura na vlast koje su izvršile pljačkašku privatizaciju – uspeva da se oporavi i da od jadne, bedne, devastirane zemlje bez novca i zdravih kompanija, postane država sa vrtoglavim usponom i sa najvećim brojem investicija u regionu.

Rešavanjem decenijskog problema železare u Smederevu, rudnika u Boru, otvaranjem više stotina ozbiljnih novih kompanija, Srbija se podigla, a samim tim je počela da troši sve više energije. To se odnosi i na gas. Od zemlje koja je godišnje trošila oko milijardu metara kubnih stigli smo do potrošnje od preko 2,5 milijarde. Zahvaljujući gasifikaciji i dolasku novih investicija, očekuje se da potrošnja raste i u narednom periodu. Zato je i nama danas najvažnije pitanje gas. Da li ćemo ga imati i koliko ćemo ga platiti. Od toga zavisi standard građana, ali i privlačenje novih investicija. To je pitanje svih pitanja jer od njega zavisi stabilnost i snaga zemlje te samim tim potencijali da rešavamo druga pitanja.

BRATSTVO SA RUSIJOM

Srbija nije pravila trule kompromise povlađujući zapadnim centrima moći na štetu svojih prijatelja. Nismo uvodili sankcije prijateljskoj Moskvi niti smo o tome razmišljali pa makar time imali šansu da umanjimo pritisak Zapada na sebe. Nismo nikada nigde krili da nam je Rusija najveći prijatelj i da se toga nećemo nikada odreći. Zadržali smo i zadržaćemo vojnu neutralnost. Izgradili smo gasovod kroz Srbiju i pored svih ucena.

Ovo sve nije malo za jednu neveliku zemlju kao što je Srbija, okruženu sa svih strana onima koji deluju protiv Rusije. Ti centri nas nisu pritiskali samo spolja, već i iznutra preko svojih NVO i opozicionih ekspozitura. One divljački napadaju vlast da je pod malignim uticajem Rusije. Oni, kao dvoglavi bog Janus, deluju i na drugi način. Dok jedna glava kidiše na Vučića da vodi prorusku politiku, druga plasira dezinformacije govoreći kako vodi Srbiju u NATO i laže Rusiju, a sve sa ciljem da se zatruju odnosi Beograda sa Moskvom.

Moskva u to nije poverovala. Rusija je pokazala da ume da ceni iskrenu poziciju zvanične Srbije. Sprečila je rezoluciju o lažnom genocidu u Srebrenici, onemogućila je učlanjivanje tzv. Kosova u mnoge međunarodne institucije, u Savetu bezbednosti brani ostanak KiM u sastavu Srbije. Štiti Republiku Srpsku koju sarajevski unitaristi uz pomoć Zapada probaju da uguše. Svoje prijateljstvo pokazala je i time što se Putin do sada sreo sa Vučićem osamnaest puta. I time što je predsedniku Srbije uručen orden za doprinos razvoju odnosa Rusije i Srbije, koji je, da podsetim, pre sto godina jedino dodeljen Nikoli Pašiću.

GASNA DILEMA

Srbija je lojalan partner Rusije, a Rusija je naš iskreni saveznik u odbrani nacionalnih interesa. Rusija nam je mnogo pomogla, ali Srbija se mnogo žrtvovala da ostane njen prijatelj. Zapad nas smatra malim Rusima i da bi prema nama promenio odnos traži da se okrenemo protiv Moskve. Da dokažemo da nismo Rusi. Mi nikada to nismo pomišljali da uradimo makar zbog toga i dalje bili suočeni sa velikim problemima. Nismo trgovali bratstvom i prijateljstvom.

Uveren sam da Rusi to u punoj meri cene. Sada je nastupio trenutak istine. Sastanak Vučića sa Putinom, odnosno gasni odgovor koji tada dobijemo pokazaće istinski stav Rusije prema nama. Srbija se dosta žrtvovala zarad bratskih i prijateljskih odnosa sa Rusijom. I trebalo je tako da postupa, prijateljstvo nema cenu. A kao što sam već rekao, i Rusi su prema nama imali prijateljski odnos i pomogli su odbranu Kosova i dejtonskog poretka. Ali to je odbrana i međunarodnog prava pa se ne može reći da su tu u igri samo naši interesi. To Rusiju nije ništa koštalo, a koristilo joj je jer je svima pokazala da je spremna da stane na crtu Zapadu radi međunarodnog prava. Tako je vratila imidž moćne i pravedne zemlje.

Danas Rusi, verovatno prvi put, u prilog srpsko-ruskih odnosa moraju da urade i nešto što će da ih košta. Direktno, finansijski. Srbija bez dobre cene gasa neće moći dalje da se razvija. Bar ne ovim tempom. To bi pogodovalo našim, a i ruskim neprijateljima. Zato Rusija danas mora da pokaže da nam je prijatelj i kada je u pitanju novac; nužno je da nas podrži na način kao što Zapad pruža ekonomsku potporu svojim prvorazrednim saveznicima u trenucima krize.

GEOPOLITIČKA FORMULA

U poslu se gledaju interesi. To je činjenica. Ali interes Rusije je, nadam se da u Moskvi to shvataju, da pomogne Srbiji da može da se razvija da bi građani bolje živeli, a zemlja bila bogatija. Bogatija Srbija, između ostalog, jačaće i vojno, i biće u stanju da brani svoje nacionalne interese. NATO posredno širi propagandu da moramo da mu se priklonimo kako bi nas ostavili na miru. Najbolja kontrapropaganda je naša realna snaga. Javnost ne želi u NATO, ali joj je bitno da nas ostave na miru. Mnogo će biti sigurnija u put neutralnosti kada vidi da je Srbija snažna i stabilna te time destimuliše pretnje, i to uz pomoć Rusije.

Ako nam Rusija pomogne da očuvamo stabilnost i napredujemo, biće osigurano da Srbija odoli svim pokušajima uvlačenja u NATO. Cela stvar ima i širu priču. Za Rusiju je produktivno da pokaže da vredi biti prijatelj sa njom. Ne nama. Mi smo to bili i ostaćemo večno njeni prijatelji. Naša istorija, kultura i pre svega naša crkva i odanost pravoslavlju garant su za to. Za Rusiju je korisno da pozitivnim odnosom prema nama demonstrira i drugima da je poželjan partner.

Danas u Evropi, van kruga najbližih ruskih saveznika kakva je Belorusija, najbolju cenu gasa ima Moldavija od 475 dolara za hiljadu metara kubnih. I za nas i za Rusiju svrsishodno je da mi dobijemo osetno nižu cenu od toga. Mi nismo kao Belorusija formalno saveznik Rusije, ali neformalno to svakako jesmo. Nismo Moldavija koja se koleba između saradnje sa Rusijom i okretanjem protiv nje. Niko zapadno od granica nekadašnjeg Sovjetskog Saveza nije Rusiji bliži ni lojalniji od Beograda.

Cena gasa nije samo ekonomska kategorija. Ona ima i geopolitičku dimenziju. Ona je odraz toga koliko Moskva ceni bliskost sa nekom zemljom, koliko joj je do nje stalo. A Rusija nema većeg prijatelja od Srbije i srpskog naroda, kao što ni Srbija nema većeg prijatelja od Rusije. Zato mi moramo da dobijemo cenu gasa koja proizlazi iz te bratske i geopolitičke formule. Uveren sam da će tako i biti. To zahtevaju i naše bratstvo i prijateljstvo, i interesi obe zemlje. Kada se na to nadovežu i maksimalno bliski lični odnosi Vučića i Putina, siguran sam da će tako i biti te da će za nas zime i u budućnosti biti tople.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako je Evropa dospela u tešku energetsku krizu
Gas

Putin – gasni gospodar

02.11.2021. 08:05

Kako je Evropa dospela u tešku energetsku krizu

U najnovijoj evropskoj krizi glavni junak je istovremeno i u pozitivnoj i u negativnoj ulozi. Kriza je energetska, u njenom središtu je nestašica gasa, a od predsednika Rusije Vladimira Putina njegove kolege iz EU očekuju da priskoči u pomoć, ali pod njihovim uslovima.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
24.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve