Biznis
30.05.2023. 18:50
Beta-AP

Autoindustrija

Šta to zajedno rade Tojota, Dajmler, Hino i Micubiši

Automobili
Izvor: Shutterstock

Nemački proizvođač kamiona "Dajmler", najveći japanski proizvođač automobila "Tojota" i još dva proizvođača automobila "Hino" i "Micubiši Fuso" saopštili su da će zajedno raditi na novim tehnologijama kako bi pomogli u borbi protiv klimatskih promena.

Kompanije planiraju da sarađuju u smanjivanju emisija ugljenika i razvoju drugih tehnologija kao što su autonomna vožnja, usluge povezane na internet mreži i električna vozila.

Prema rečima izvršnog direktora "Tojote" Kođija Satoa "saradnja četiri kompanije predstavlja partnerstvo za budućnost komercijalnih vozila u Japanu i budućnost mobilnog društva".

Dve kompanije proizvođači kamiona radiće na razvoju, nabavci i proizvodnji komercijalnih vozila kako bi postale globalno konkurentne, rekli su rukovodioci.

Izvršni direktor "Dajmlera" je rekao da su u toj kompaniji veoma ponosni na svoje proizvode "jer kamioni i autobusi održavaju svet u pokretu a uskoro će to činiti i sa nultom emisijom ugljenika".

"Današnja najava je ključni korak u tome da ta budućnost funkcioniše ekonomično i u službi održivog transporta", dodao je.

Proizvođači automobila su u žurbi da održe korak sa globalnim pomakom u razvoju vozila koja su manji zagađivači i podršci na druge načine u borbi protiv klimatskih promena. Komercijalna vozila kao što su kamioni i autobusi imaju najviše udela u emisiji izduvnih gasova.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zašto sedmi teniser sveta ne vozi svoje sportske automobile
Holger rune, 24. 4 2023.

Holger Rune

24.04.2023. 11:31

Zašto sedmi teniser sveta ne vozi svoje sportske automobile

Danski teniser Holger Rune drugi put u karijeri je dobio automobil kao turnirsku nagradu, ali je problem što i dalje nema vozačku dozvolu.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
15°C
22.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve