Biznis
08.12.2021. 14:05
Tanjug

Klimatske promene

"Taksa na CO2 nije carina, nego način da se zaštiti životna sredina"

Emisija CO2
Izvor: Shutterstock

Evropska unija žuri da uvede mere za zaštitu klime i uvodi taksu na ugljen dioksid na uvezenu robu, a radio Dojče vele (DW) postavlja pitanje "Da li je to početak održivije svetske trgovine ili čist protekcionizam?".

EU je pooštrila svoje klimatske ciljeve. Do 2030. želi da smanji emisiju štetnih gasova za 55 odsto umesto ranije planiranih 40 odsto. Da bi to postigla, mora brzo da reorganizuje svoju industriju koja najviše emituje štetne gasove. Veliki zagađivači će plaćati veće naknade za CO2 i što će ih primorati da pređu na proizvodne procese povoljnije za klimu.

Kako bi se izbeglo da se proizvođači iz EU u međunarodnoj konkurenciji nađu u nepovoljnoj situaciji Evropska komisija planira i CO2 taksu na uvoz iz inostranstva.

Mehanizam za karbonsko usklađivanje na granici (CBAM) je nešto sasvim novo u svetu, pri čemu se na udaru nalazi uvoz čelika, cementa, aluminijuma, veštačkog đubriva i energije.

Drugim rečima, ako kineska kompanija želi da u EU izveze čelik koji je proizveden uz veću emisiju CO2 nego u EU, mora da plati cenu po toni ugljen-dioksida koja važi u Uniji. Prema predlogu EK, mehanizam bi trebalo da stupi na snagu od 2026.

Jedan od ciljeva je da se preduzeća u EU nateraju na održiviju proizvodnju, a da pritom zbog povećane cene emisije CO2 ne budu u lošijoj poziciji u globalnom ratu cena.

"Ekonomske osnove su veoma jednostavne. U EU imamo visoke cene CO2 u odnosu na druge. To stavlja proizvođače u EU u nepovoljan položaj kada se takmiče s drugim zemljama“, kaže Hektor Polit, ekonomista za održivo liderstvo sa univerziteta Kembridž (CISL).

Već sada 11.000 industrijskih kompanija kao što su rafinerije nafte i čeličane, te aluminijumske, metalne, cementne i hemijske kompanije moraju da plaćaju takse na emisiju CO2 kada pređu dozvoljenu granicu.

Takozvani EU sistem trgovanja emisijama CO2 uveden 2005. nije bio baš uspešan - zbog izuzetaka za mnoge kompanije i niske cene CO2. Tako je 2016, cena bila samo tri evra po toni. Ali, u tekućoj 2021. cena CO2 u EU iznosi 69 evra po toni.

Novi mehanizam ima za cilj da spreči firme da premeste svoju proizvodnju iz EU u zemlje sa nižim ekološkim standardima kako bi odatle prodavale robu u EU. "Naš trud bi bio uzaludan kada bi kompanije migrirale kako bi izbegle cenu CO2 u EU", rekao je komesar EU za ekonomska i monetarna pitanja Paolo Ðentiloni.

Zemlje koje su najteže pogođene ovim mehanizmom su Rusija, Kina, Turska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Ukrajina, Južna Koreja i Indija.

Još je otvoreno pitanje da li će planirana nova taksa EU važiti u okviru Svetske trgovinske organizacije. Potencijal za sukob svakako postoji, ocenjuje DW.

Ako zemlje vide taksu na CO2 kao protekcionizam i preduzmu kontramere, ne može se isključiti mogućnost trgovinskog rata, kaže Sana Markanen, takođe sa Kembridža. Sve u svemu, ona vidi prilično pozitivne znake za razvoj održivijeg međunarodnog trgovinskog sistema.

EU insistira da je mehanizam "instrument zaštite životne sredine, a ne carina“, rekao je komesar Ðentiloni.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kakvu planetu ostavljamo našoj deci
klimatske-promene-shutterstock_640413589.jpg

Klimatske promene

28.09.2021. 07:05

Kakvu planetu ostavljamo našoj deci

Najnovija istraživanja iz oblasti klimatskih promena pokazala su da će deca rođena danas proživeti sedam puta više toplotnih talasa nego njihove bake i deke.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
7°C
02.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve