Hronika
21.01.2022. 06:05
Ekipa Hronike

"Palo“ pola tone

Svako malo kokain u bananama - šta se to dešava?

Banane
Izvor: Shutterstock

Posle rekordne zaplene od 1,2 tone kokaina u Crnoj Gori prošle godine, tamo je ponovo, sakriveno u tovaru banana, zaplenjeno još pola tone kokaina.

I ne samo to. Tek sada je otkriveno i da je u poslednje pola godine u Crnu Goru, u tri ture, prošvercovano još oko tri tone kokaina, koje nisu zaplenjene.

Banane iz Ekvadora, među kojima je pronađeno gotovo pola tone kokaina, kako je utvrđeno, dva puta su pretovarane na ruti do Bara – u Panami i u italijanskoj luci Đoja Tauro. Iz te luke, ka barskoj Port of Adria, krenule su manjim kontejnerašom "Spirit of Chennai“ koji plovi pod zastavom Portugala. Taj brod, sa 70 utovarenih kontejnera banana, 2. januara uplovio je u Bar.

Kompletan tovar banana poručila je firma "Rastoder“ iz Slovenije, s tim što su dva od njih, među kojima i onaj sa oznakom CRSU6138117 na kom je pronađen kokain, preusmerena podgoričkoj kompaniji "Voli trade“.

"Carinici su kokain registrovali prilikom skeniranja kontejnera u Slobodnoj carinskoj zoni u Baru, a potom je sa Upravom policije i Specijalnim državnim tužilaštvom napravljen plan“, izjavila je vršilac dužnosti direktora Uprave prihoda i carina Milena Petričević, koja je medijima i objasnila "put kokaina“.

Petričevićeva je navela da su se, s obzirom na to da kontejneri moraju biti pregledani i u Baru i u Podgorici, dogovorili da od četiri u kojima je bila roba za "Voli“, na carinskom terminalu u glavnom gradu pregledaju samo dva – da preskoče onaj u kom je sumnjivi tovar, ali da ga carinici i policija prate do logističkog centra poručioca.

Tako je, objašnjava, i urađeno.

Luka Bar
Izvor: Shutterstock

Petričevićeva je navela da su službenici Slobodne carinske zone u Luci Bar 11. januara, prilikom obavljanja svojih redovnih aktivnosti na skeniranju svih pošiljki pristiglih u tu luku, u jednom od kontejnera kojim su transportovane banane, na snimku skenera uočili indiciju da je pošiljka kontaminirana.

Ističe i da su je, s obzirom na uočena saznanja na nalazu skenera, a u skladu sa definisanom hijerarhijskom nadležnošću, odmah obavestili kao starešinu organa – "kako bi definisali strategiju daljeg postupanja“.

Carinici su tada, po njenom nalogu, sumnje odmah podelili sa nadležnima iz Centra bezbednosti Bar.

"Želim da napomenem da Uprava prihoda i carina, u konkretnom slučaju, ima sva zakonska ovlašćenja da nakon uočenih nejasnoća i eventualnih indicija da je određena pošiljka kontaminirana, može samostalno sprovesti detaljan pregled na licu mesta, tj. u okviru Slobodne carinske zone Bar. Procena starješine i časnih carinskih službenika bila je da u ovom slučaju, a negujući već uspostavljenu izvanrednu saradnju sa Upravom policije, obavestimo nadležne u toj instituciji, što je i učinjeno istog dana – 11. januara 2022. godine“, kazala je Petričevićeva.

Mnogo ničijeg kokaina

Kupac i dalje nepoznat

Kokain

Kupac i dalje nepoznat

18.10.2021. 09:51

Mnogo ničijeg kokaina

Nakon njihovog obaveštenja Uprava policije komunicirala je prema tužilaštvu, nakon čega su informisani da dalji postupak preuzima Specijalno državno tužilaštvo i da slede njihove instrukcije.

"Prosledili smo snimak skenera na kojem su uočene nejasnoće. Pristigla pošiljka shodno proceduri trebala je i morala da prođe kroz dva carinska postupka, prije nego se nađe u skladištu primaoca. Zbog navedenog je nadležni starešina UPC-a sa svojim saradnicima predložio plan rada jer su se, osim spornog kontejnera sa bananama, istog dana u postupku našla još tri kontejnera čiji je kupac takođe ’Voli trade’. Specijalno državno tužilaštvo, rukovodeći dalje ovim predmetom, 11. januara u poslepodnevnim časovima, odlučuje da se ide sa kontrolisanjem i praćenjem isporuke do skladišta primaoca robe“, rekla je Petričevićeva.

Ona je dalje navela i šta se događalo nakon što su kontejneri uredno pristigli na Carinski terminal Podgorica:

"U dogovoru sa šefom carinske ispostave, prateći naš sistem, odlučeno je da se od četiri pristigla kontejnera za skeniranje odvoje dva, a da se dva propuste bez ikakve ponovne kontrole. Jedan od ta dva bio je kontaminiran, prema saznanjima i indicijama od dan ranije, identifikovan od strane carinskih službenika u Baru. Kamioni su 12. januara, negde oko 11 časova, napustili Carinski terminal Podgorica, i krenuli prema logističkom centru ’Volija’, uz konstantnu pratnju i nadzor carinskih službenika i policije. Oko 14 časova, po nalogu SDT-a koji je koordinirao aktivnostima, ušlo se u krug skladišta ’Volija’ i pristupilo daljim aktivnostima kontrole. Naše ingerencije su tada završene“, kazala je Petričevićeva.

Vršilac dužnosti direktora UPC-a navela je i da službenici te uprave imaju izvanrednu saradnju sa službenicima Agencije za nacionalnu bezbednost, Uprave policije i međunarodnim partnerima, ali da im ovog puta niko nije dostavio informaciju o kontaminiranoj pošiljci.

"U konkretnoj akciji, u delu otkrivanja, međunarodni partneri nisu nam pružali nikakvu partnersku logistiku, osim u delu što skener koji smo koristili potiče iz međunarodnih donacija“, tvrdi Petričevićeva.
 

Zbog sumnje da je povezan sa švercom kokaina, crnogorska policija je po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva uhapsila špeditera Đoka Drobnjaka iz Bara.

Specijalni tužilac Miroslav Turković, koji i postupa u ovom predmetu, na konferenciji za novinare izjavio je da je tužilaštvo 13. januara podnelo krivičnu prijavu protiv Đoka Drobnjaka koga sumnjiče da je postao član kriminalne organizacije koju su formirala dva NN lica.

Turković je rekao da Drobnjaka sumnjiče da je manipulisao kontejnerima u kojima se nalazila opojna droga i javljao brojeve kontejnera.

Turković je kazao da sumnjiče nepoznate državljane Ekvadora da su postali pripadnici te kriminalne organizacije, a da je njihov zadatak bio da nabavljaju plombe, ostavljaju ih u kontejnerima sa kokainom, kako bi ih drugi pripadnici kada preuzmu drogu ponovo plombirali.

Tu kriminalnu organizaciju sumnjiče da je delovala u više evropskih država.

Turković je rekao da Drobnjaka sumnjiče da je označio kontejner kojim je u Bar početkom januara stigla droga i preusmerio ga ka "Voliju“ da bi omogućio ostalim članovima kriminalne grupe da je preuzmu, ali da su u tome sprečeni.

"Cilj ove kriminalne organizacije bio je da se droga uzme ispod mera carinskog nadzora u Slobodnoj zoni“, kazao je Turković.

Istakao je da je u pošiljci pronađeno oko 500 kilograma kokaina.

"Namera je bila da se ova roba izuzme u Slobodnoj carinskoj zoni i da se deo plasira na crnogorsko tržište“, rekao je on.

Najinteresantnije detalje na konferenciji za novinare prezentovao je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić. On je novinarima najpre prikazao kako izgleda lažna plomba koja je zapakovana u kontejneru sa bananama da bi, nakon što izuzmu drogu, članovi kriminalne grupe mogli da ga ponovo plombiraju.

Kazao je i da je Slobodna carinska zona mesto na kom je trebalo da bude preuzeta droga.

"To je prostor koji je podesan da se preduzmu ove radnje, za koje mi sumnjamo da su bile u planu delovanja ove kriminalne organizacije“, rekao je Katnić. On je rekao i da su od policije saznali za kokain u kontejneru, a oni od Uprave prihoda i carina.

"Oni su zaista to utvrdili sa velikom verovatnoćom i nama saopštili sa 99 odsto verovatnoće da se radi o kokainu... Organizovali smo se u pokretu i došli do važne činjenice, a to je ova plomba koja je jedinstvena i može postojati samo jedna, a ona je garant da od mesta A – Ekvador, do mesta B – Bar, nije niko otvarao“, rekao je Katnić.

On je objasnio i da su zatim pratili tovar i došli do "Volija“.

"Kada su radnici otkrili da su ovi paketi različiti, a otkrilo bi i malo dete, tada smo izvršili pretres“, rekao je Katnić, a zatim izrekao najvažniju rečenicu. "Ova droga je trebalo da bude preuzeta u onaj mrak u skladištu, kao što je i prethodna tri puta.“

Katnić je zatim objasnio da je tako učinjeno najmanje tri puta u proteklih pet ili šest meseci. On je objasnio da sumnjaju da su 2. juna, 2. avgusta i 14. oktobra članovi kriminalne grupe uspeli da odnesu oko tri tone kokaina iz Slobodne zone.

"Primetili su da fale i uvek fale na drugom i trećem nizu određene količine robe, što su oni konstatovali i obaveštavali prodavca robe – firmu iz Slovenije. Na osnovu te robe koja je falila utvrđena je ova količina“, rekao je Katnić. On je rekao i da je u jednom od ta tri slučaja poručilac bio "Voli“.

"Zašto se to desilo, zato što deo policije i mi u SDT-u delujemo kao na okupiranoj teritoriji. Ozbiljan propust desio se u obaveštajnoj zajednici Crne Gore“, rekao je Katnić.

Glavni specijalni tužilac objasnio je i da je u poslednjem slučaju kontejner "ležao“ 11 dana.

"Za tih 11 dana, koliko kontejner leži tamo, imali su šansu da otvore kontejner, stave plombu, uzmu drogu i odvezu je... Pošto je bilo spekulacija da se od Luke Bar otvori kontejner, to nije bilo moguće“, rekao je on, navodeći da u Baru kontejneri dobijaju drugu, crnogorsku plombu.

Milivoje Katnić zatim je rekao i da se kokain preuzima u Slobodnoj carinskoj zoni i da je postojala mogućnost da jedna kriminalna grupa otme drogu od Bara do "Volija“, ali i da su i na to bili spremni.

"Treća mogućnost bila je da su i ovi iz ’Volija’ uključeni, ali nema osnova sumnje da su oni u bilo čemu učestvovali“, rekao je Katnić.

On je naveo i da je tužilaštvo do sada otkrilo "Ekvador, nekoga od ovih iz Slovenije i nekoga od ovih ovde“, ali nije želeo da kaže da li kokain pripada jednom od dva kotorska klana.

Inače, na konferenciji su pokazane i fotografije 20 paketa u kojima je, umesto banana, spakovan kokain, a od kojih većina ima oznaku: SRB.

 

ISTI ŠPEDITER U SVE TRI SLUČAJA

Milena Petričević rekla je da su analizom utvrdili da je sva tri puta kada je roba nedostajala u kontejnerima uvek bio isti špediter, ali nije mogla da objasni zbog čega nadležni nisu obavešteni o tome jer se to „događalo za vreme njenog prethodnika na čelu Uprave prihoda i carina“.

 

EKSPLOZIJA U PODGORICI

Jasminko Šahović, navodni pripadnik škaljarskog kriminalnog klana, stradao je u utorak u eksploziji automobila cetinjskih tablica, u naselju Tološi u Podgorici. Eksplozija se dogodila oko 10 sati u ulici Partizanski put, a od siline eksplozije telo stradalog izletelo je van automobila.

Prema prvim, nezvaničnim informacijama, Šahović je stradao u nastavku obračuna kotorskih klanova, ali se ne isključuje mogućnost da je, eventualno, Šahović prevozio eksploziv.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Južno voće, kokain, kumovi...
Biznismen, luksuz, cigare 6.9.2021.

Vladavina prava u CG

07.09.2021. 07:10

Južno voće, kokain, kumovi...

U kontrolisanoj isporuci policija Crne Gore u Zeti zaplenila je 1,4 tone kokaina i uhapsila oca i ćerku Budimira i Marinu Krstović, za sada jedine osumnjičene u ovoj istrazi.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
01.07.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve