USVOJENA NOVA STRATEGIJA EU: Od Srbije se zahteva hitno da ispuni vladavinu prava i sporazum o normalizaciji odnosa s Kosovom

USVOJENA NOVA STRATEGIJA EU: Od Srbije se zahteva hitno da ispuni vladavinu prava i sporazum o normalizaciji odnosa s Kosovom


Evropska komisija usvojila je danas u Strazburu “Verodostojnu perspektivu proširenja za Zapadni Balkan i veći angažman Evropske unije (EU) u tom regionu”.

“Uz snažnu političku volju, sprovodjenje reformi i nalaženje rešenja za sporove sa susedima, Srbija i Crna Gora mogle bi da budu spremne za članstvo u EU do 2025. godine, a da li će ta “veoma ambiciozna perspektiva” biti i ostvarena u potpunosti, zavisi od objektivnih zasluga tih zemalja, navodi se u Strategiji EU za Zapadni Balkan koja će biti predstavljena danas u Strazburu.

Kako je ranije agenciji Beta potvrdjeno u izvorima EU u Briselu, iz konačne verzije dokumenta su izostavljeni rokovi vezani za Albaniju, BiH, Makedoniju i Kosovo.

U slučaju Srbije, umesto 2019. godine koja je u prethodnoj verziji bila navedena kao rok za ispunjenje prelaznih merila u oblasti vladavine prava i za postizanje pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa s Kosovom, u novoj verziji piše da to treba da se učini “hitno”.

U prethodnoj verziji teksta stajalo je da bi Albanija i Makedonija mogle početi pristupne pregovore do kraja 2019, dok bi BiH trebalo da počne pregovore do 2023.

U konačnoj verziji se navodi da je “Komisija spremna da pripremi preporuke za otpočinjanje pregovora o pristupanju sa Albanijom i BJR Makedonijom na bazi ispunjenih uslova”.

BiH bi, dodaje se, “uz kontinuirani napor i angažovanje mogla da postane kandidat za članstvo”  dok “Kosovo ima priliku za održivi napredak kroz sprovodjenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i da napreduje na evropskom putu onda kada objektivne okolonosti to dopuste”.

U dokumentu se takodje navodi da EU neće prihvatiti da uvozi regionalne sporove i nestabilnost koje oni nose i da “moraju biti pronadjena i primenjena konačna i obavezujuća rešenja pre pristupanja”.

Strategijom se zemlje Zapadnog Balkana pozivaju i da značajno ojačaju vladavinu prava.

“Danas te zemlje pokazuju elemente ‘zarobljavanja države’ , uključujući veze sa organizovanim kriminalom i korupciju na svim nivoima vlasti i administracije, kao i snažno preplitanje javnih i privatnih interesa. Sve to izaziva osećaj nekažnjivosti i nejednakosti”, navodi se u tekstu i dodaje da zemlje regiona imaju nekonkuretne ekonomije sa previše političkih uticaja i nerazvijenim privatnim sektorom.

U dokumentu se navodi i da je članstvo u EU “stvar izbora” i da je za to “potreban politički i društveni konsenzus i podrška gradjana”.

Kod lidera Zapadnog Balkana “ne može biti dvoumljenja oko toga gde pripada Zapadni Balkan i u kom pravcu ide”, navodi se u dokumentu.

Dodaje se da je potrebno doneti “posebne aranžmane” kako zemlje koje udju prve ne bi mogle da blokiraju pristupanje ostalih zemalja Zapadnog Balkana.

Zapadni Balkan je deo Evrope, geografski okružen zemaljama članicama EU sa kojima ima “zajedničko nasledje i istoriju ali i budućnost definisanu zajedničkim prilikama i izazovima”, navodi Komisija.

U dokumentu se dodaje da je čvrsta, na zaslugama utemeljena perspektiva članstva Zapadnog Balkana u EU u politčkom, bezbednosnom i ekonomskom interesu EU, kao moćan alat za podsticanje demokratije, vladavine prava i poštovanja osnovnih prava.

Čelnici EU: Zacrtan evropski put za Zapadni Balkan

Čelnici Evropske komisije ocenili su danas, povodom usvajanja strategija za Zapadni Balkan, da je Evropska unija utvrdila evropski put za zemlje region.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je da “investiranje u stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana znači investiranje u bezbednost i budućnost Unije”, saopštila je Komisija.

“Iako tokom sadašnjeg mandata neće biti daljeg proširenja, danas je Evropska komisija zacrtala evropski put za Zapadni Balkan. Uz snažnu političku volju, realne i neprekidne reforme, kao i konačna rešenja sporova sa susedima, Zapadni Balkan može da krene napred na svom evropskom putu. A da li će to postići, zavisiće od objektivnih zasluga”, rekao je Junker.

Junker je rekao da će “Evropska komisija biti stroga, ali pravedna” i dodao da će otputovati u svaku zemlju Zapadnog Balkana krajem ovog meseca s jasnom porukom da nastave reforme, a EU će nastaviti da podržava njihovu evropsku budućnost.

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini izjavila je povodom usvajanja strategije da je “Zapadni Balkan deo Evrope”.

“Mi delimo istoriju, istu geografiju, isto kulturno nasledje i iste mogućnosti i izazove danas i ubuduće. Imamo i zajednički interes da radimo više u tešnjoj saradnji kako bismo garantovali našim gradjanima ekonomski i socijalni razvoj i bezbednost”, navela je Mogerini.

Ona je rekla da strategija za Zapadni Balkan pruža zajedničku, jasnu, nesumnjivu, verodostojnu i konkretnu perspektivu evrointegracija za svakog od naših šest partnera

“Ova strategija pokazuje put koji je pred nama: da svih šest naših partnera prevazidju prošlost jednom zauvek, i da svi mi zajedno učinimo proces Zapadnog Balkana ka EU nepovratnim i da nastavimo ponovno ujedinjenje kontinenta”, dodala je Mogerini.

Visoka predstavnica je rekla da će sledeći mesec biti “ključan” kako bi mogla da se iskoristi “ova istorijska i jedinstvenu prilika”. dodala je Mogerini.

Komesar za politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han je rekao da je “danas potvrdjeno da su vrata Unije otvorena za Zapadni Balkan koji već predstavlja enklavu okruženu EU”.

“Novim pristupom koji je podržan konkretnim merama mi jačamo proces proširenja koji za uzvrat zahteva verodostojne napore i reforme, naročito da se ojača vladavina prava. Mi moramo da radimo za dobrobit naših gradjna”, dodao je Han.

NE PROPUSTITE:

ŠTA SADRŽI STRATEGIJA EU ZA ZAPADNI BALKAN: Nema ulaska u uniju ako se ne reše granični sporovi, uključujuči i arbitražu

ŽAN KLOD JUNKER PORUČIO BALKANSKIM ZEMLJAMA: Od prijema nema ništa dok se ne reše granični sporovi

UOČI OBJAVE STRATEGIJE EU: Grupa članica traži da se Zapadni Balkan uključi u političke sastanke Unije

DEJVID MEKALISTER UOČI PREDSTAVLJANJA NOVE STRATEGIJI EU ZA ZAPADNI BALKAN: Ojačati reforme u šest država za što brže pristupanje

NACRTALI NAM ULAZAK U EU

NOVA STRATEGIJA EU O ULASKU SRBIJE U UNIJU do 2025: Do kraja 2019. ispuniti prelazna merila u oblasti vladavine prava, postići sporazum o normalizaciji odnosa sa Kosovom i brzo krenuti dalje

NOVA STRATEGIJA EU: Srbija i Crna Gora punopravne članice unije tek 2025

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar