Scena
21.04.2022. 09:05
Silvana Hadži-Đokić

Preporuka za čitanje

Afrodita u Dušanovoj ulici broj deset

Afrodita
Izvor: Shutterstock

Predstavljamo vam roman Aleksandre Veljović Ćeklić: "Čudnovato nasledstvo“

Aleksandra Veljović Ćeklić bavi se arhitekturom i literaturom, živi u Kanadi i Meksiku, ali je čest gost Beograda i izdavačke kuće Rende. Objavila je: "Sarajevo u zemlji čuda“, "Vašar u Malom Parizu“, "Lutkice, mačkice, kučke i pevačice“, "Purgatorium“, "Karamela“ i "Čudnovato nasledstvo“.

Grad koji je u fokusu u ovoj knjizi je Beč s početka XX veka, sve do kasnih tridesetih, ubistva kralja Aleksandra, zaključno sa godinama uoči Drugog svetskog rata, kada bečki akteri, oni preostali, odlaze u Beograd. Uporedo sa Bečom, jedan od pominjanih gradova je i Bečkerek, gde bečkim devojčurcima živi njeno veličanstvo tetka, rođena sestra njihovog oca, bečkog apotekara. Za tih letnjih boravaka iskrsavaju vojvođanske đakonije, štrudle, krofne, kitnikez od dunja, mađarice s višnjama i masne supe za oporavak mršavih bratanica koje povazdan vreme provode napolju igrajući se sa umiljatim životinjama.

Glavna junakinja romana XXI veka je arhitekta Ana, na putu da postane partner svom šefu. Briljirajući podjednako u stanovima za siromašne i projektu stambenog nebodera za ultrabogate i zahtevne kupce.

Gradovi su prekookeanski: Čikago, gde joj žive roditelji, Los Anđeles, gde joj studiraju deca, dobivši zbog vaterpola sportsku stipendiju, i Njujork, mesto njenog života i rada, a u Njujorku Menhetn – kruna urbanizacije i pulsa grada.

Drugi ravnopravni glavni junak romana je kuća u Dušanovoj ulici broj deset, koja važi za najstariju stambenu kuću u Beogradu, a koju glavna junakinja arhitekta Ana volšebno nasleđuje.

Kuća je prvobitno pripadala gradskom većniku i saraču Elijasu Flajšmanu, promenivši mnogo vlasnika. Nastala je na temelju nacrta novog glavnog arhitekte Doksata de Moreza 1724. godine, kao jedna od sedam kuća u nizu. I jedina je koja još uvek postoji. Skoro će napuniti okrugla tri veka, i dalje nerestaurirana i neobeležena u gradskim mapama.

Ima u zapletu priče interesantnih likova, umetnički fotograf Magis, čiji identitet nećemo otkrivati, dosta beogradske gospode koja kupuje njegove fotografije izuzetne izrade obnaženih lepotica, čija je zvezda mlađana služavka, boginja Afrodita glavom, muza božanske krasote, koju njen zadrigli i škrti gazda koristi naočigled bolesne žene i svih uposlenika njegovog bogatog doma.

Priča o beogradskoj kraljici erotike i njenoj sudbini jedna je od dubokih brazda ovog romana. Ali, ne i najdublja. Hoće li otići u Holivud, o kome neprekidno sanja, ili će se dobro udati, ili će biti žrtva šibicara od svog gazde, koji takođe ima udatu kćer, jedinicu, a tako se nedostojno ponaša prema njenim vršnjakinjama?

Spojivši u sebi dva u jedan, arhitekticu i književnicu, Aleksandra je napisala maestralnu priču iz pozicije obe svoje struke – zaštitara i pisca čije je pero baršunasta, zagonetna, krivudava, maestralna igra senke.

Ta senzualna Venera, vinčanska ribolika boginja plodnosti, uzemljila se u Beogradu, u Dušanovoj ulici 10, kao zamolnica Ministarstvu kulture, zavodima za zaštitu spomenika kulture, da o zakonskom roku, uoči ispunjenja tri veka postojanja, mapiraju ovu zgradu, povećavši joj vidljivost, zbog koje smo od kasabe postali moderan grad.

U suprotnom, svedočanstvo romana biće sramotni, gnojavi žig nadležnima koji ne razumevajući prošlost, danas, protiv budućnosti, dopuštaju divlju gradnju oko Kule Nebojša, čime prvorazredni spomenik kulture gubi svoj pogled na Dunav, kao mladi despotovići očinji vid. Nepovratno.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
10.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve