Scena
01.09.2022. 21:25
Silvana Hadži-Đokić

Preporuka za čitanje

"Je l' Sarajevo gde je nekad bilo?"

Sarajevo BiH
Izvor: Shutterstock

Predstavljamo vam zbirku priča Eliezera Papoa: "Nesabrane priče“.

Eliezer Papo rođen je 1969. godine u Sarajevu gde je 1991. diplomirao na Pravnom fakultetu. U decembru iste godine upisuje se na Rabinsku akademiju "Midraš Sefaradi“ u Jerusalimu, u kojoj stiče klasično rabinsko obrazovanje.

Studije nastavlja na Jevrejskom univerzitetu, gde je 2004. odbranio magistarski rad na temu "Književna, jezička i sociološka analiza teatarskih dela Laure Papo Bohorete“. Doktorirao je na temu jevrejsko-španskih parodija na pashalnu hagadu.

Od 2002. predaje jevrejsko-španski jezik i književnost na Ben-Gurion univerzitetu u Izraelu; a od 2004. obavlja funkciju zamenika direktora Moše David Gaon centra za jevrejsko-špansku kulturu na istom univerzitetu.

Objavio je nekoliko naučnih radova na hebrejskom, engleskom, ladinu i bosanskom, na temu jevrejskog prava i filozofije te jevrejsko-španske književnosti; nekoliko književnih dela: "La Megila de Saraj“ (istorijski roman na ladinu, nagrada jevrejskog Univerziteta za promovisanje ladino kulture), "Sefardske priče“ (Beograd 2000), "Sarajevska megila“ (ušao u uži izbor za NIN-ovu nagradu za roman godine); osim toga, priredio je i zbornik članaka i eseja na temu "Judaizam i ljudska prava“, kao i trojezično izdanje "Pashalne hagade“.

Pun naslov priča Eliezera Papa je "Nesabrane priče i još nesabranije misli i crtice, a o desetercu da se i ne govori“. Pri tome reč "deseterac“ napisana je ćirilicom. Uživala sam u njegovim prepevima starozavetnih knjiga "O Esteri“ i "Rut“, tačnije iz Biblije u desetercu. Pandekte su pravne knjige, ali uopšteno i druge knjige koje sadrže sve.

Nerezidentni rabin iz Izraela mladost je proveo kao Sefard iz Sarajeva, dok se nije raspala Jugoslavija, postavši ekspert za ladino.

U svojim pričama piše o sevdahu, praznicima Šuma-bajramu (prazniku senica), o jugoslovenskom purimskom trouglu, Pesahu, i o ljudima kojih više nema, dečjim igrama koje su istrebljene kao stenice.

Na kraju se pita da li je današnje Sarajevo na istom mestu gde je nekad bilo i spremno odgovara negacijom. Duh grada je narušen, duh zajedništva, koji nas je grejao poput furune. I bolje smo se nekad razumevali u svojoj različitosti, nego što danas činimo u svojoj sličnosti. Nema više kulturnog diverziteta, pobedio je jednoumni nacionalizam, uniforma nacije, Muslimani su u starom Sarajevu, Srbi u Novom, kao u dva sveta između kojih postoji nevidljivi zid poput onog koji deli Izrael od Palestine.

Može li se uopšte ispričati priča o Sarajevu, a ne progovoriti o sukanju kora, o bureku i pitama raznoraznim, od sirnice do krompiruše ili zeljanice? Šta biste vi sami prvo probali?

Na duhovit način poredi Fejsbuk i mahalu, jevrejskog popa i Nikolu Teslu. On razmišlja pragmatično i vedro, tvrdeći da su u Sarajevu živela četiri naroda – Srbi, Hrvati, Muslimani i Jevreji, da su španski Sefardi činili petinu nekadašnje Bosne. Da je u glavnom gradu najveća sinagoga, jevrejska bogomolja na Balkanu.

Svi su autohtoni narodi, izuzev Jevreja, dobili komad otomanske ili jugoslovenske Bosne, samo oni što govore ladino, i koji su početkom 15. veka došli iz Španije i očuvali autohtoni, srednjovekovni španski jezik, nisu dobili ništa. Ili su kao Kurdi u raspadajućem Otomanskom carstvu umesto države dobili šipak. A Solun, prestonica Jevreja, postao je zamenom teza prestonica Grka.

Priče Eliezera Papa, iako nesabrane, govore više nego sabrane. Svako mora da ima jednu Papovu zbirku, da ga greje umesto kaputa, ognjišta ili termofora. Kao što greje duša živa.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Peter Čeferin: "Život je često dramatičniji od literature"
Peter Čeferin

Intervju

17.07.2022. 14:45

Peter Čeferin: "Život je često dramatičniji od literature"

Život često piše najdramatičnije romane, a o tome svedoči i knjiga "Sudnji dani“ koju su zajedno napisali jedan od najpopularnijih novinara u regionu i jedan advokat sa impozantnom karijerom dugom 55 godina ispunjenom slučajevima koji su ušli u anale advokatske prakse, uključujući i slučaj "Vlasi“ koji je krajem ’80-ih godina prošlog veka uzburkao jugoslovensku političku scenu.
Close
Vremenska prognoza
light rain
4°C
01.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve