Scena
01.07.2022. 22:55
Silvana Hadži-Đokić

Preporuka za čitanje

"Sestre" - roman o dubokim nevidljivim porodičnim vezama

Deca, devojčice
Izvor: Shutterstock

Predstavljamo vam roman Dejzi Džonson: "Sestre“.

Kad sam dobila roman "Sestre“ od IK Štrik prvo što sam se upitala bilo je zašto pisac ovog romana nosi ime Dejzi Džonson, superheroine koju su kreirali pisac Brajan Majkl Bendis i umetnica Gabrijel del Oto, a prvi put se pojavila u "Tajnom ratu“ 2004, kao član međunarodne špijunske agencije S.H.I.E.L.D. Njene supermoći su seizmičke. Tokom priče iz 2008. "Tajna invazija“, ona se pridružuje Tajnim ratnicima Nika Fjurija pod kodnim imenom Kuake.

Da li je Dejzi Džonson, pisac – njen pseudonim ili se mlada književnica zaista tako zove, nezavisno od svoje imenjakinje superheroine? Odgovor ne znamo jer u biografskim podacima ne piše ništa.

Dejzi Džonson je britanska književnica, rođena 1990. godine u Pejntonu. Diplomirala je engleski jezik i kreativno pisanje na Univerzitetu Lankaster pre nego što je magistrirala kreativno pisanje na Somervilu u Oksfordu. Za kratke priče višestruko je nagrađivana. Zbirka priča "Fen“ osvojila je nagradu "Edž Hil”.

Njen debitantski roman "Everything Under“ našao se u užem izboru za nagradu "Men Buker” 2018. i Džonsonova je, pored Elenor Kejton, najmlađa nominovana u istoriji te nagrade.

Roman "Sestre“ pripoveda nam o dve devojčice, kasnije adolescentkinje – September i Džulaj, rođene sa deset meseci razlike, od kojih je September starija i rođeni harizmatični vođa, dok je Džulaj introvert, njena senka, vojnik, pratilac, publika, saučesnica...

Nakon nezgode u školi, bolje rečeno incidenta o kome čitalac malo-pomalo saznaje, majka se sa ćerkama seli u Jorkšir, u Vilu Setl, uznemirujuće mesto blizu mora. U toj kući i tom zatamnjenom mestu sestrama se rodio otac, koji je uglavnom odsutan iz njihovih života, a i September, pre nego što su se preselili u Oksford, gde se carskim rezom rodila Džulaj. Otac je kao i uvek negde lutao i nije prisustvovao porođaju svoje mlađe ćerke.

Sestre su upućene na majku, koja piše dečje knjige i ilustruje ih crtežima svojih devojčica.

Džulaj je inertno, povučeno dete koje prosto mami vršnjake na sadizam i nasilje, naročito od kada je stidljivim gestom pokazala da joj se sviđa popularan dečko iz škole. Kontrateža opštem ruganju izaziva zaštitnički impuls njene sestre i njen gotovo božanski bes. Kada situacija kulminira, September zna šta treba da preduzme.

Druga faza knjige je preseljenje u očevu kuću, koja devojčicama izgleda zapušteno, kao iz horor filma, naročito zato što prvih dana u njoj zbog nekog kvara, koji je ubrzo otklonjen, nema interneta.  

Majka dane provodi zatvorena u svojoj sobi, pišući i ilustrujući svoje knjige, pritisnuta surovim rokovima koje joj nameće izdavač, izlazi samo noću, tako da su devojčice, naviknute da je ne uznemiravaju, prepuštene same sebi i slobodne da istražuju kako kuću tako i okolinu, blizu mora, jer nakon onoga što se dogodilo u Oksfordu ne idu jedno vreme u školu. To ih neće sprečiti da se upoznaju i druže sa vršnjacima, koji se čude zašto su iz civilizacije dospele u englesku nedođiju.

Slobodan i samostalan život dve tinejdžerke ne podrazumeva samo beskrajnu zabavu, već i obaveze, kakve su spremanje obroka, sastavljanje dnevnog jelovnika, izlaske koje majka zadubljena u svoje depresije, obaveze ili snove ne primećuje.

Roman "Sestre“ prikaz je dubokih nevidljivih porodičnih veza, bliskosti njenih aktera, koja je opipljiva poput mesa i ponekad blagotvorna poput zagrljaja ili osmeha, a mnogo češće bolna poput žive rane.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Prvi put na srpskom jeziku! "Kradljivica voća“ Petera Handkea
kraljivica voća

Lepa vest

29.06.2022. 12:24

Prvi put na srpskom jeziku! "Kradljivica voća“ Petera Handkea

Knjiga "Kradljivica voća“, koju je sam autor, nobelovac Peter Handke, definisao kao "poslednji ep“, započinje ubodom pčele u pripovedačevu nogu. To je za njega znak da mora krenuti na put. Vreme je da napusti Ničiji zaliv, kuću u blizini Pariza, i zaputi se ka gotovo nenaseljenom delu Pikardije u potrazi za kradljivicom voća.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
24.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve