Scena
21.10.2023. 17:21
Srećko Milovanović

INTERVJU

Koja pesma Novih Fosila je Sanji Doležal najdraža, hoće li biti novih hitova...

1
Izvor: ATAIMAGES / Antonio Ahel

"Slijedeće godine, u jesen, bit će 55 godina od osnivanja grupe. Uvijek govorim da je tajna u pjesmama, pa onda i u svima nama koji smo utisnuli svoj pečat u povijest grupe. Rajko Dujmić kao autor glazbe i mnogi predivni pjesnici, tekstopisci stvorili su pjesme koje su već prošle test vremena, a trajat će i kad nas više ne bude", kaže Sanja Doležal, pevačica grupe Novi fosili.

Jedna od najdugovečnijih i najpopularnijih grupa sa prostora bivše Jugoslavije, zagrebački "Novi fosili" održaće 23. novembra koncert u Beogradu, u "MTS dvorani".

Biće to zapravo nastup troje preostalih članova originalne postave – Sanje Doležal, Marinka Colnaga i Vladimira Košića Zeca – koji će beogradsku publiku još jednom podsetiti na vanvremenske hitove poput "E moj Saša", "Moja Milena", "Košulja plava", "Kako je dobro vidjeti te opet"...

O predstojećem koncertu, dugogodišnjoj karijeri, muzici nekad i sada, ali i o planovima za budućnost u intervjuu za nedeljnik "Ekspres" govori jedna od najboljih pop pevačica sa ovih prostora – Sanja Doležal.

Sa kakvim osećajem i emocijama dočekujete još jedno druženje sa publikom u Beogradu 23. novembra?

"Veoma se veselimo ponovnom druženju sa našom publikom. U Beogradu imamo vjernu publiku već desetljećima, koja zajedno sa nama odrasta i stari. Naravno da dolaze i neki novi klinci koji vole naše pjesme, a nisu nas pratili u vrijeme kad smo aktivno nastupali. Zato se veselimo posebno ovom koncertu u ’MTS dvorani’ 23. novembra."

1
Izvor: ATAIMAGES / Antonio Ahel

"Novi fosili" postoje već više od pola veka. U čemu je tajna trajanja ove grupe?

"Slijedeće godine, u jesen, bit će 55 godina od osnivanja grupe. Uvijek govorim da je tajna u pjesmama, pa onda i u svima nama koji smo utisnuli svoj pečat u povijest grupe. Rajko Dujmić kao autor glazbe i mnogi predivni pjesnici, tekstopisci stvorili su pjesme koje su već prošle test vremena, a trajat će i kad nas više ne bude."

Karijeru ste započeli sada već davne 1981. u grupi "Prva ljubav". Bio je to zapravo prvi tinejdžerski bend u tadašnjoj Jugoslaviji.

 

"Da, moram priznati da se rijetko tko toga sjeća. Nekad tinejdžeri, danas umirovljenici... Sa ’Prvom ljubavi’ sam snimila dvije ploče i dosta smo nastupali. Bili smo klinci, išli smo u gimnazije i bježali sa časova zbog proba i putovanja."

Kada ste došli u bend, nasledili ste Đurđicu Barlović. Da li je bilo teško zameniti jednu od najboljih pop pevačica koje su Jugoslavija i Hrvatska imale?

"Kažu ’mladost, ludost’. Bila sam veoma mlada i nisam shvaćala kolika je to odgovornost. Đurđica je bila izvrsna, vanserijska, iskusna pjevačica, a ja samo klinka. Možda je i dobro da nisam shvaćala. Moglo je krenuti i drugačije. Ipak, publika me prihvatila i sve je ispalo super."

Kakvo je iskustvo bilo za Vas učešće na "Evrosongu" sa čuvenim hitom "Ja sam za ples" koji je osvojio visoko četvrto mesto? "Fosili" su dugo vodili i bili na prvom mestu. Priča se da je jedino tokom glasanja Zec bio hladan i stalno govorio "još nije gotovo"...

1
Izvor: ATAIMAGES / Antonio Ahel

"To je bilo jedno odista predivno iskustvo. Godina je bila 1987, Brisel i osvojeno četvrto mjesto. Sjećam se uzbuđenja koje je vladalo među nama i ekipom, zaista smo dugo bili pri samom vrhu."

Početkom devedesetih "Novi fosili" su prestali sa radom. Da li ste tada mislili da je to definitivni kraj benda ili ste ipak potajno gajili nadu da ćete se jednog dana okupiti ponovo?

"Početkom rata smo prestali sa radom. Svatko se okrenuo nekim drugim poslovima. Ja sam krenula sa radom na televiziji koju jako volim. Udala sam se, rodila dvoje djece i nisam planirala ponovno okupljanje. Ipak, okupio nas je prijatelj Ozren Kanceljak i otada povremeno nastupamo. Veselimo se kao klinci na maturskoj večeri."

Interesantno je da su mnogi u regionu bili ubeđeni da su "Fosili" bend iz Splita, a zapravo ste svi iz Zagreba? Da li je za tu zabludu kriv taj neki mediteranski duh kojim obiluju vaše pesme?

 "Ne bih rekla da ljudi misle da smo iz Splita. Postoji ipak razlika između naših i na primjer pjesama splitske grupe ’Magazin’."

Već godinama se pored muzike bavite i TV voditeljstvom i imali ste veoma gledanu emisiju "Sanja". Planirate li nešto novo na tom polju?

"Već tridesetak godina radim na televiziji i to obožavam. Najdraži mi je talk show ’Sanja’, ali radila sam i dvadesetak drugih projekata koje isto veoma volim."

Koja je Vama lično omiljena pesma "Novih fosila" i zašto?

"To je uvijek najteže pitanje jer od toliko dobrih pjesama je teško izabrati samo jednu. Prije sam voljela brze pjesme, a danas više volim balade. Možda bih ipak izdvojila pjesmu ’Još te volim’."

Da li sa Marinkom i Zecom planirate i neke nove pesme u narednom periodu?

"Ne. Nedavno smo snimili duet sa grupom ’Pavel’, pjesmu ’Dani koji sjaje’, ali sami ne planiramo nove pjesme."

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Dnevnik jedne ljubavi" koji traje već 50 godina (FOTO)
1

Josipa Lisac u Novom Sadu

09.10.2023. 17:05

"Dnevnik jedne ljubavi" koji traje već 50 godina (FOTO)

Josipa Lisac je u Novom Sadu, u prepunoj sali Srpskog narodnog pozorišta, obeležila 50 godina albuma "Dnevnik jedne ljubavi".
Foto
Close
Vremenska prognoza
clear sky
34°C
14.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve