Scena
12.01.2022. 06:05
Silvana Hadži-Đokić

Preporuka za čitanje

Velika slovenska antiteza

Čitanje, knjiga 24.8.2021.
Izvor: Shutterstock

Predstavljamo vam roman Nenada Gajića: "Bajka nad bajkama“

Nenad Gajić napisao je zasad dva kapitalna bestselera u žanru epske fantastike: "Slovenska mitologija“ i "Bajka nad bajkama“, koja je prvobitno objavljena kao trilogija: "Senka u tami“, "Dva cara“ i "Treća noć“; a kompletno izdanje objedinjeno je 2021. godine. Knjige ovog autora prodate su u više desetina hiljada primeraka u preko dvadeset i pet dosadašnjih izdanja.

Enigma zvana Nenad Gajić otvarala se kao u šahu kroz avanturu duha, koja je od njega napravila svetskog putnika, muzičara, bankara, menadžera, privatnog preduzetnika, proizvođača računarske opreme, nagrađivanog programera, urednika televizijske emisije, autora društvenih igara, obrazovanog mladog čoveka, doguralog do doktorata, kome je pisanje postalo profesija, a nauka hobi.

Prva zamisao mi je bila da ovom delu epske fantastike dam naslov "Srpski D&D“ jer imamo u ovom igrokazu i zmajeve posrbljene u strašne ale, i silazak u lagume, odnosno u Donji svet. Potom sam želela da ga nazovem i "Velika slovenska saga“, ali je naslov "Velika slovenska antiteza“ pobedio konkurenciju jer je istakao u prvi plan specifičnu stilsku figuru rezervisanu za srpski jezik i bogatu narodnu poeziju, kao i za ostale slovenske jezike, što našoj epici daje pečat autentičnosti, kakav nemaju ostale kulture, čak ni one velike.

"Bajka nad bajkama“ je fantastična kompilacija iz svih pripovedačkih izvora, od usmene tradicije, nacionalne istorije, narodnih bajki do epske narodne poezije, koja celokupno naše kulturno nasleđe slovenske provenijencije stavlja na jedno mesto, kao u Knjizi postanja u Bibliji.

Vidimo kosmos od slovenskih bogova, suđaja, krilatih konja šestopera, zmija čuvarkuća, zlih veštica, mora, rusalki, vodenjaka, kupala, lesnika, vilenjaka, gorskih vila, Morlaka i uklete šume, avetinja koje čuvaju blago, mitoloških bića, patuljaka i zmajeva.

Tu je i božji sin – Žarko Perunović, ovan predvodnik, čiju žeđ utoli bure vina, alovit i vilovit, plod ljubavi moćnoga Peruna, koga je rodila smrtna žena, nalik na mitskog Herkula, koji kao da je doprineo stvaranju Mlečnoga puta ili Kumove slame.

Iz stabla Obilića eto nam delije Miloša, junaka misterioznog, plemenitog porekla, Relje Krilatice, hromog Vuka, Morene i Mare, slepe devojčice koja zna tajnu nemuštog jezika, neobične družine koja ima nedokučivu svrhu, da spase svet od mračnoga cara ovog sveta i njegove nezasite ale, koji se mogu pobediti samo ukoliko se u Donjem svetu pronađe skriveno oružje protiv prepotopskog zla, a koje će se primeniti u odsudnoj bici.

Prikazi svatova, čobanskih stada i utišalih katuna, gostionica i svratišta, tajnih poruka, lažnih i skrivenih simbola, putokaza, ukletih šuma, drevnih gradova, dobrih megdana, vodenih careva i nevidljivog međurečja, fantastičnih bića, ljudskih gromada sa tri glave, dobrih žena, urokljivih baba, svakojakih bogalja i nakaza smenjuju se kao smena dana i noći.

Srpska "Ilijada“ i "Odiseja“, spevovi "Beovulf“, "Gilgameš“ i "Mahabharata“, podrazumeva poznatu i nepoznatu mitologiju, o fantastičnim avanturama družine odabrane od bogova.

U ovoj epskoj avanturi imamo neočekivane obrte, institut pobratimstva i posestrimstva raširen u kolektivnom sećanju, a gotovo iskorenjen danas, vile kao posestrime, megdandžije kao pobratime, bića svetlosna i mračna, gornji i donji svet. Tu su predeli iz kojih se ne može izaći bez vodiča, nit sudbonosnog zlatoveza, uspavanke i bajalice, spremne za sve generacije i vremena. Jednom i zauvek sabrane zajedno.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Lana Bastašić: Pisanje je jedina konstanta u mom životu
Lana Bastašić

Intervju

04.01.2022. 07:05

Lana Bastašić: Pisanje je jedina konstanta u mom životu

"Riječi mi ispadaju iz usta i lijepe se po mom mantilu kao gomila čičaka“, piše na prvim stranicama romana "Uhvati zeca“ Lana Bastašić, mlada spisateljica o kojoj se ovih dana priča ne samo u Srbiji.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
02.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve