Scena
30.03.2022. 09:10
R.E

Neobična teorija

Zašto neki ljudi smatraju da je Van Gog ubijen

Van Gog
Izvor: Shutterstock

​​​​​​​Na današnji dan, 1853. godine, u Holandiji je rođen čuveni slikar Vinsent Van Gog. Tokom života je patio i borio se, kako sa društvom koje ga je teško prihvatalo, tako i sa svojim unutrašnjim mukama. Van Gog je, prema zvaničnim izvorima, sam okončao svoj život jula 1890, ali postoji teorija da je umetnika ustvari ubio šesnaestogodišnji mladić.

Poznato je da je Van Gog okončao svoj život samoubistvom, nakon dugogodišnje depresije. Međutim, prema jednoj teoriji, on je zapravo ubijen.

Navodno, mladić po imenu Rene Sekretan, koji je Van Goga prethodno duže vreme ismevao, pucao mu je u stomak, a slikar je preminuo dva dana kasnije.

Prema ovoj teoriji, umetnik je prihvatio smrt kao osobođenje od životnih muka i nije želeo da mladiću upropasti život ako bi bio uhapšen zbog ubistva, te je odlučio da iscenira svoje samoubistvo.

Ova teorija je nastala na osnovu intervjua koji je Rene dao 1957. godine, nekoliko meseci pred smrt.

U intervjuu je rekao da nije bio prisutan kada se Van Gog ubio, ali da je hitac ispaljen iz njegovog pištolja, koji je izgubio nekoliko dana ranije.

Mnogi istoričari smatraju da je intervju loše interpretiran, a ovu teoriju odbacuju.

Van Gogov doktor je ustanovio da je u pitanju samoubistvo. Pisao je Vinsentovom bratu Teu Van Gogu i obavestio ga da je Vinsent sebe smrtno ranio. Teo je bio uz brata u trenutku smrti i čuo umetnikove poslednje reči: "Ovako sam želeo da odem“.

Van Gog nije ubijen, već je odlučio da sam okonča svoje muke. Teo je preminuo manje od šest meseci posle bratovljeve smrti, nakon što je doživeo nervni slom i zdravlje mu se drastično pogoršalo.

Teova udovica, Džoan, je odgovorna za popularnost koju su Van Gogova dela doživela nakon njegove smrti. Ona je nakon muževljeve smrti nasledila Vinsentovu imovinu, u kojoj su se nalazila i njegova umetnička dela. 

Očarana njegovim talentom, Džoan je odlučila da ponudi slike različitim muzejima, nakon izložbe. Kada je preminula, njen sin Vinsent, koji je ime dobio po stricu, nastavio je tradiciju izložbi, sve dok nije otvoren muzej Van Gog 1973. godine. Taj muzej svake godine poseti oko dva miliona ljudi.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Frida Kalo: Autoportreti u samoći
Frida Kalo

Život pun prepreka

06.07.2021. 14:32

Frida Kalo: Autoportreti u samoći

Najpoznatija meksička umetnica Frida Kalo rođena je 6. Jula 1907. godine u Meksiko Sitiju. Bez obzira na poteškoće i zdravstvene probleme koji su je pratili čitavog života, Frida Kalo je uspela da ostane upamćena kao moćna žena ogromnnog talenta.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
28.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve