Sport
12.04.2023. 19:15
Beta

Francuska

Da li će transrodne osobe ućestvovati na OI u Parizu

Olimpijske igre
Izvor: Shutterstock

Francuska ministarka sporta Ameli Udea-Kastera rekla je danas da će prisustvo transrodnih sportista na Olimpijskim igrama u Parizu naredne godine, zavisiti od pravila koja su postavljena od strane međunarodnih sportskih federacija.

"To je teška tema koja se razvija u kojoj moramo da se krećemo između dva zahteva, između inkluzije i poštovanja sportske pravičnosti", rekla je ona za televiziju Frans enfo.
 

Ona je govorila i o nedavnoj odluci Međunarodne atletske federacije da zabrani nastup transrodnim osobama na ženskim takmičenjima.

"Nisu svi tamo na ovoj liniji. Naučni napredak će doneti odluku o ovim akterima", dodala je ona.

Naučne studije o ulozi testosterona u sportskim rezultatima na vrhunskom nivou, nedostaju ili su kontroverzne.

"Što se tiče Olimpijskih igara u Parizu pravilo će zavisiti od svake međunarodne federacije, koje regulišu pravila koja se odnose na njihov sport. Postoje razlike od jedne do druge discipline", istakla je Udea-Kastera.
 

Novozelandska dizačica tegova Lorel Ubard učestvovala je na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. godine, i tako postala prva transrodna žena u istoriji olimpijskog takmičenja.

Ona je ispunila kvalifikacione kriterijume, koji su zahtevali da se nivo testosterona održava ispod 10 nmola po litru najmanje godinu dana.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) odustao je krajem 2021. godine od uspostavljanja jedinstvenih smernica o kriterijumima za učešće interseksualnih i transrodnih sportista, prepustivši odluke međunarodnim federacijama.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Da li će najlepša Nemica biti transrodna osoba?
izbor za mis, kruna

Novi format izbora za mis

02.03.2023. 04:15

Da li će najlepša Nemica biti transrodna osoba?

Među 10 finalistkinja za izbor Mis Nemačke 2023. nalazi se i jedna transseksualna žena. Devetnaestogodišnja Saskija fon Bargen (Saskia) želi da bude ambasador transrodnih osoba, a šansu da to i ostvari otvorila su joj drastično promenjena pravila izbora.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
18.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve