Sport
16.06.2023. 17:20
Dragan Vesić

Kolumna

Dragan Vesić: "Dvostruki istorijski uspeh"

Novak đoković 16.6.2023
Izvor: EPA / CHRISTOPHE PETIT TESSON

Pored toga što je osvajanjem 23. rekordne gren slem titule Đoković postao najuspešniji teniser u istoriji (po mnogima i najbolji, mada je to teško reći u bilo kom sportu), nisam primetio da se pominje još jedan istorijski uspeh, a veliki je.

Naime, osim što je vlasnik najviše gren slemova, Đoković je jedini teniser koji je svaki slem osvojio tri i više puta: Australijan open – 10, Rolan Garos i US open po tri puta i Vimbldon sedam puta. Drugi i jedini teniser koji je svaki slem osvojio dva i više puta je "kralj šljake“ Rafael Nadal: po dva puta Vimbldon i Australijan open, četiri puta US open i 14 puta Rolan Garos. Sva četiri gren slema kompletirali su Federer i Agasi, ali jednom i više puta.

Iako je Vimbldon najprestižniji gren slem: zato što je najstariji i što je tenis počeo najpre da se igra na travi, pa na šljaci, i na kraju na betonskoj podlozi, Rolan Garos je najteži i fizički najzahtevniji slem jer se poen gradi, igra miksuje, i tu tenisko umeće, zbog spore podloge, najviše dolazi do izražaja.

Na brzim podlogama, pogotovo na travi, mečevi traju kraće i servis je bio presudan u vreme servis volej igre (zaključno sa erom Samprasa i Agasija). Zato su servis volej igrači (Mekinro, Beker, Edberg, Sampras) osvajali Vimbldon, ali nikada Rolan Garos, kao što su, u vreme servis volej igre, Lendl, Vilander i Kuerten osvajali Rolan Garos, ali nikada Vimbldon.

Sve do pojave velike trojke (Đoković, Nadal i Federer), koja je tenis podigla na mnogo viši nivo, bilo je specijalista za brze i spore podloge, što govori statistika, ali su njih trojica bili dobri na svim podlogama. Naravno, Đoković i Federer su bolji na brzim podlogama, a Nadal na sporoj, gde je, nesporno, najveći. Sad, da trojica velikana nisu igrali u isto vreme, Đoković i Federer bi imali još više uspeha na šljaci, a Nadal na brzim podlogama.

Zbog težine podloge, na Vimbldonu su iznenađenja bila relativno česta jer su ga osvajali dobri, ali ne vrhunski teniseri (Keš, Ivanišević, Rafter, Hjuit). Jednostavno im krene servis, što se na Rolan Garosu nije dešavalo: osvajali su ga uglavnom specijalisti za šljaku. Osvojiti neki slem jednom može biti slučajnost i splet srećnih okolnosti, ali osvojiti ga dvaput jeste veliki uspeh i to ne može biti slučajnost.

Važno je istaći i dvostruke kriterijume kada je reč o navijačkim strastima. Naime, prošle godine, kada je Nadal osvojio Australijan open, pobedivši Medvedeva u spektakularnom finalu, ostrašćeni Đokovićevi fanovi, koji tenis prate od 2011, i pitanje je da li znaju sva pravila, govorili su da Nadalova titula ne znači ništa jer nije igrao Đoković, a sada ćute iako nije igrao Nadal.

Naravno da je to besmisleno i ne umanjuje ničiji uspeh – nije Nadal kriv što se Đoković nije vakcinisao niti je Đoković kriv što je Nadal povređen. Takođe, prošle godine, kada je Alkaras osvojio titulu na US openu, nije bila njegova krivica što Đoković nije igrao, a Nadal ispao u ranoj fazi jer mu se nije igralo zbog privatnih problema. Tenis je veći od svakog igrača i neigranje favorita ne umanjuje nečiji uspeh. Uostalom, ne znamo šta bi bilo da je bilo ono što nije bilo.

U odsustvu Nadala, najveća pretnja Novaku Đokoviću na Rolan Garosu bio je Karlos Alkaras, ali kod rezultata 1:1 u setovima, za Alkarasa su u trećem setu počeli problemi – ne samo da se momak fizički povredio, nego je, kako je sam rekao, imao i veliki stres jer nije lako igrati protiv teniske legende. Ipak, mladi Španac nije hteo da preda meč pa je Novak rutinski završio posao u četiri seta.

U finalu je imao lakši zadatak i slavio sa maksimalnih 3:0 u setovima. Jer Norvežani Rud, bez obzira na to što je dobar na šljaci, ipak nema tu klasu da bi ugrozio Đokovića (ovo mu je drugo finale zaredom, ali je prošle godine izgubio od Nadala takođe u tri seta).

Postavlja se pitanje – šta dalje i gde je granica za Novaka? On ima 36 godina i sigurno neće osvojiti još 10 gren slem titula do kraja karijere, ali još neku verovatno hoće. Jedini koji može da ga ugrozi jeste povređeni Nadal (22 gren slema i 37 godina), ali on ove godine neće igrati, a narednu je najavio kao poslednju u karijeri. Ako uopšte igra, bilo bi čudo da osvoji jedan gren slem.

Recimo da Đoković osvoji bar još dva, biće teniser sa najviše titula na četiri najveća turnira, a to je u svetu najznačajniji faktor za određivanje najvećeg tenisera u istoriji, mada ni sam Đoković ne kaže da je najveći. GOAT liste, koje sastavljaju dokoni analitičari, nisu pokazatelj najvećeg tenisera, jer su kriterijumi smešni – uzima se u obzir broj osvojenih turnira, pa i onih najmanjih... Tako ispada da je Konors veći od Borga i Nadala što je neozbiljno.

Naravno da su važni mastersi 1000, olimpijsko zlato, broj godina provedenih na vrhu... U open eri samo je pet tenisera (Konors, Sampras, Nadal, Federer i Đoković) pet i više godina završilo na prvom mestu. To jeste važno, ali je mnogo manje važno da li je neko pet ili šest godina bio prvi: najvažnije je ko je osvojio najviše gren slemova. Sada je to Đoković sa 23 i neće se tu zaustaviti. Teško da u bliskoj budućnosti neko može da ga ugrozi. Nadal najverovatnije ostaje na 22 slema, a Federer je završio karijeru sa 20.

Za kraj nešto što piše na početku, ali se previđa: Đoković je jedini koji je svaki slem osvojio bar tri puta i to je veliko dostignuće.

Ne znamo šta će biti za 50 godina, ali taj dvostruki istorijski uspeh mnogo je teško nadmašiti – prosto je nezamislivo.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Novakove velike reči: "Mladi, verujte u snove i ostvarićete ih"
1

"Predsednički govor"

11.06.2023. 20:10

Novakove velike reči: "Mladi, verujte u snove i ostvarićete ih"

Novak Đoković je ispisao novu stranicu teniske istorije i sporta uopšte osvajanjem rekordnog 23 grend slem pehara, a onda je na ceremoniji dodele trofeja na Rolan Garosu održao govor o kojem će se dugo pričati.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve