Sport
19.08.2021. 15:00
Zoran Šećerov

Utakmica koja se pamti

Goool! Balerina i ekipa ispisuju istoriju našeg fudbala

fudbal
Izvor: Shutterstock

Uz Mišu Marjanovića i Aleksandra Tirnanića, Milorad Mikica Arsenijević bio je jedna od tri najsjajnije zvezde tadašnjeg tima BSK, ali i jugoslovenskog fudbala uopšte. Njegova akrobatska igra inspirisala je navijače da mu daju nadimak Balerina. Istoimena knjiga novinara "Ekspresa" Zorana Šećerova, govori o životu, uspesima i utakmicama ovog fudbalera ali i najuspešnijeg selektora.

Pročitajte odlomak o utakmici koja je ušla u istoriju jugoslovenskog reprezentativnog fudbala...

Oduvek se kazivalo kako je učešće na Olimpijskm igrama kruna karijere svakog sportiste. Stvar prestiža i potvrda vrhunskih sportskih vrednosti. Zadovoljstvo da bude među odabranima Milorad Arsenijević je imao kao sudionik 9. Letnjih olimpijskih igara u Amsterdamu.

"Junaci na Igrama su bili naši gimnastičari. Leon Štukelj je osvojio zlatnu medalju", prisećao se fudbalski reprezentativac Milorad Arsenijević godinama kasnije diveći se i tada slovenačkom asu između ostalog i zato jer je i sam bio očaran ovim sportom poklanjajući mu kao dečak puno sati treniranja.

Znao je, negde podsvesno da uživa poverenje fudbalskog selektorta dr Anta Pandakovića. Verovao, je iako o tome nije glasno pričao, da će se i njegovi ime naći na spisku onih koji će imati tu čast da kao fudbalski reprezentativci predstavljaju Jugoslaviju na najvećoj  smotri sporta na svetu u proleće 1928.

Vreme čuda i fudbala

Evropsko prvenstvo

Mišel Platini

Evropsko prvenstvo

20.06.2021. 08:05

Vreme čuda i fudbala

"Debitovaa sam u dresu reprezentacije u Budimpešti na meču protiv Mađara 10. aprila 1927. Te godine odmerili smo snage još i sa Rumunuma i Bugarima, odnosno dva puta sa Čehoslovacima. Istina, nikad u istom sastavu. Međutim bio sam jedan od retkih koji je odigrao svih pet utakmica", kazivao je sećanja Milorad Mikica Arsenijević

Priča se na neki način ponavljala i 1928. Pre odlaska na Olimpijske igre fudbalsku reprezentaciju Jugoslavije čekao je prijteljski duel sa Turcima i meč u okviru Kupa prijateljskih zemalja protiv Rumuna.

U FIFA je uoči 9. Olimijkskih igara otišao spisak sa imanima 19 fudbalera. Među njima je bilo je i ime Milorada Arsenijevića.

Fudbalski olimpijski turnir se igrao po Kup sistemu. Ko je prižaljkivao visok plasman i medalju morao je da pobeđuje od početka do kraja.

Tragajući za idelanom jedanestoricom dr Pandaković je i u 1927, baš kao i na četiri meča 1926,  svaku od pet utakmice počinjao sa nekih drugih startnih 11. Isto se ponovilo i na početku 1928. Na prijateljskoj utakmici protiv Turaka u Beogradu (2:1) igrao je jedan tim a samo mesec dana kasnije u Zagrebu, u takmičenju za Kup prijateljskih zemalja, Pandaković je Rumunima (3:1) suprotstvio ekipu sa sedam novih imena.

Mesto u startnoj jedanaestorici sačuvali su jedino golman Šifliš, bek Ivković, half Arsenijević i polutka Marjanović, a jedini igrač koji je zabeležiIo kontinuitet od sedam uzastopnih mečeva u dresu sa nacionalnim obeležjima bio je Milorad Arsenijević.

Zanimljiv podatak je i taj što je na prvoj utakmici 1928. tim na teren kao kapiten izveo Milutin Ivković dok je na drugoj  traku oko ruke vezao debitant  Milorad Dragičević (BSK, Beograd).

Utakmice protiv Turske i Rumunije, igrane u Zagrebu i Beogradu u aprilu i maju 1928, bile su u neku ruku i provera za reprezentaciju Jugoslavije koju je čekalo učešće na 9. Letnjim olimpijskim igrama u Amsterdamu. Zbog načina kako je dr Pandaković sastavljao startnih 11 niko od potencijalnih reprezetativaca nije bio sasvim siguran da će se njegovo ime naći na spisku pažljivo biranih za i u to vreme najveću sportsku priredbu na planeti.

Tako je i bilo…

Jugosloveni nisu bili u prilici da se pohvale uspesima na olimpijskim fudbalskim turnirima – 1920. u Anversu su poraženi od Čehoslovačke, a četiri godine kasnije u Parizu od Urugvaja. Oba puta rezultat je glasio 7:0 u korist protivnika. Amsterdam je zato bio više nego dobra prilika da se utisak o učešću jugoslovenskih fudbalera na Olimpijskim igrama popravi. Međutim, ni u trećem pokušaju Jugoslavija nije imala sreće. U jedinoj utakmici, odigranoj 28. maja 1928, doživela je poraz. Ovog puta od Portugalije - 2:1. 

Fudbalski savez Jugoslavije prijavio je FIFI je 19 imena jugoslovnskih fudbalera za olimpijski turnir u Amterdam. Bili su to, uz 11 startnih, još i: Mihelčić, B. Marjanović, Perška, M. Marjanović, Benčić, N. Babić, D. Babić i Beleslin. Ko je od njih samo bio na spisku, a ko je uz startnih 11 još putovao i meč odgledao sa klupe ili tribina, nikad se nije saznalo.

Na “Alten Stadionu” u Amsterdamu okupilo se tog poslepodneva 15.000 gedalaca. Timove je na centar izveo Nemac Alfered Birkem u ulozi glavnog sudije. Dr Pandaković, kome je ovo bilo dvanaesti meč kao selektoru,  još jednom je   iznenadio sastavom tima.

Na teren su istračali, a da pre toga nikada nisu odigrali ni minut zajedno: Šifliš – Ivaković, Mitrović – Arsenijević, Premerl, Đorđević – Sotirović, Bek, Bonačić, Cindrić, Giler. Previše riskantno. Za mnoge je najveće iznenađenje bilo to što je Pandaković iz tima izostavio daleko iskusnijeg i fudbalski profilisanog Marjanovića dajući prednost samo talentovanom Sotiroviću.

Uloga kapitena je poverena Danijelu Premerlu uz Milutina Ivkovića najiskusnijem igraču tima. On je do Amsrterdama odigrao 12, a Ivković 13 mečeva. Svi drugi imalu su neuporedivo manje iskustva u reprezentativnom dresu. Na opšte iznenađenje debitovoa je bek Mitrović, dok su tek drugi meč u reprezentaciji upisali half Đorđević odnosno napadači Sotirović  i Bek koji je kao 18-godišnjak bio ne samo najmlađi u fudbalskoj reprezentaciji već i kompletnoj olimpijskoj ekspediciji jugoslovenskih sportista na Igrama

Već u 26. minutu Portugalci su preko Santosa poveli sa 1:0. Izjednačio je Bonačić u 31.minutu igre. Gol odluke postignut je u 90. minutu. Radost Portugalcima je doneo stameni centarhlaf Silva. U 80.minutu isključeni su Milutin Ivković i Valdemar Mota. Jedna od najboljih i najpouzdanijih igrača Pandakovićevog tima bio je Mikica Arsenijević kome je duel sa Portugalcima bio osmi reprezetntivni meč u karijeri.

Meč u Amsterdamu pamtiće se i po tome što je gol Marija Bonačića bio prvi u istoriji koji je Jugoslavija postigla na Olimpijskim igrama. Na ovoj utakmici je isključen i prvi igrač u istoriji jugoslovensko rerpezentativnog fudbala. Bio je to Milutin Ivković.

Uprkos nesrećnom porazu i onom kako je sastavlajo tim selektor dr Pandaković bilo je jasno da Jugoslavije izrasta u ozbiljniog rivala što se pokazalo dve godine kasnije na Prvom svetskom šampionatu u Montevideu.

Milorad Arsenijević je propušteno u Amsteradamu nadonadio veličanstvneim uspesima jugoslovenski reprezetnacije na Igrama 1048. i 1952. ali u ulozi selektora reprezetnacije koja je oba puta osvojila srebrne medalje.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Počeli smo da čistimo i fudbalsku mafiju"
Fudbal

Aleksandar Vučić

25.07.2021. 10:30

"Počeli smo da čistimo i fudbalsku mafiju"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je država počela da čisti i fudbalsku mafiju. Komentarišući neslanu šalu Vladimira Vuletića na račun žrtava Veljka Belivuka, predsednik Srbije je rekao da se mora imati u vidu da mnogo ljudi u fudbalskim klubovima radi za mafijaše.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve