Sport
22.09.2022. 17:10
R. E.

Fudbalska legenda

Najbolji golman na svetu (FOTO)

1
Izvor: PGM Network

U MTS dvorani, 28. septembra biće premijerno prikazan dokumentarni film "Najbolji golman na svetu".

U pitanju je neispričana priča o Petru Radenkoviću - Radiju, koji je dostigao status fudbalske legende u Nemačkoj 60-ih braneći za fudbalski klub Minhen 1860. a u rodnoj zemlji ostao potpuno nepoznat.

Popularnost i uticaj koju je u Nemačkoj ostvario nestvarna je u odnosu na Radenkovićevu anonimnost u sopstvenoj domovini.

Priča prati njegove početke kada je sasvim slučajno postao golman, gotovo po naredbi nadređenih iz kluba, uprkos tome što je on mislio da je najbolji na poziciji halfa. Zatim, kako je i zbog čega je odlučio da postane jugoslovenski fudbalski disident i prvi fudbalski gastarbajter u Nemačkoj i na koje je sve načine uticao na nemački fudbal i nemačko društvo tog vremena, i to ne samo kao golman već kao harizmatična osoba...

1
Izvor: PGM Network

Postao je neizbrisivi deo nemačke pop kulture i prva super zvezda novoosnovane Bundeslige. Za Nemačku koja se još uvek oporavljala od posledica rata, Radi, kako su ga zvali saigrači i navijači, je predstavljao neku vrstu superheroja koji je sebi na terenu dopuštao stvari koje se do tada jednostavno nisu radile. Istrčavao je van šesnaesterca, nameštao i komandovao odbrambenim igračima, a na jednoj od utakmica bio je čak i strelac.

Njegova istrčavanja iz kaznenog prostora nisu bila samo fudbalska inovativnost, ona su vremenom postala i neka vrsta metafore za njegov život u kom se uvek trudio da pruži više od onoga što se od njega očekuje. Od prvog dana kada je počeo da igra za tim Minhena 1860, taj klub u razmaku od pet godina postao najtrofejniji klub Nemačke, a Radi simbol uspeha i napretka kluba.

1
Izvor: PGM Network

Obožavaoci su ga saletali sa svih strana, a on se fotografisao sa njima i davao autograme kao da je pop-zvezda. Snimio je pesmu "Bin I Radi bin I Koing“ (Ja sam Radi, ja sam kralj) koja je postala hit i prodala se u milionskom tiražu.

Na talasu ogromne popularnosti Radi je shvatio da postoje i druge oblasti koje su jednako unosne kao i druga najvažnija stvar na svetu. Počeo je sa proizvodnjom golmanskih rukavica. Takođe, uvozna šljivovica – RADI – počela je da se prodaje pod njegovim imenom. Modna linija muških pantalona sa njegovim imenom postala je brend koji je nosio svaki drugi stanovnik Bavarske.

Časopis "Bravo" 1967. godine sproveo je anketu u kojoj je mlade Nemce pitao "Ko vam je idol?" Prvo mesto je zauzeo Vinetu, drugo Kenedi, a treće - Petar Radenković.

1
Izvor: PGM Network

Radi je uneo modu, hrabrost, slobodu i zrnce ludila u sivilo pokorene, ponižene, potučene Nemačke. Istovremeno, pružio je i veliku podršku prvoj generaciji jugoslovenskih gastarbajtera koji postaju njegovi najverniji fanovi.

Među njegovim prijateljima su legende fudbala Bekenbauer, Uve Zeler, Sep Mejer, a među fanovima koji o njemu govore kao o super heroju su i Hulio Iglesias, Verner Hercog, Vim Venders, Zubin Mehta, pa čak i Angela Merkel.

Nakon povlačenja iz sporta, Petar se u poznijim godinama vratio u Beograd. Dok se nemački ljubitelji sporta sećaju njegovog imena i svega što je tokom svoje bogate karijere uradio, on je u potpunosti prihvatio beogradsku anonimnost. Šeta ulicama glavnog grada, a niko ga ne zaustavlja. Ljudi prolaze pored njega i ne znajući da je u pitanju Petar Radenković Radi, superheroj i golmanski kralj.

1
Izvor: PGM Network

"Kada poznavaoci domaćeg fudbala nabrajaju najbolje jugoslovenske i srpske fudbalere, po običaju izgovaraju uvek istih deset, dvadeset imena… Nama je cilj da se posle filma 'Najbolji golman na svetu' ta lista promeni, i da njoj bude dodato još jedno ime, Petar Radenković“, kaže autorka ovog dokumentarnog filma, Katarina Sinđelić.

"Ponosni smo na sve sagovornike u ovom filmu. Zanimljivo je to da smo do njih relativno lako dolazili. Bilo je dovoljno da nabavimo njihov kontakt, pozovemo ih i kažemo da snimamo film o Radiju. Kao po dogovoru, svi do jednog su nam odmah odgovarali – Hoćemo da učestvujemo, dođite da me snimite…“, otkriva režiser Vladimir Kurčubić, dok zvezda filma, Petar Radenković objašnjava kako je došlo do realizacije ovog projekta:

"Upoznao sam Katarinu pre više od četiri godine kada me je intervjuisala za jedan serijal o fudbalu. Priznala mi je tada da je zatečena mojom biografijom i posle samo nekoliko dana od našeg prvog susreta pitala me je da li bih želeo da ona i njen tim naprave dokumentarni film o meni. U životu sam se uvek oslanjao na intuiciju, na instikt… Odmah sam rekao 'da', iako su me pre toga kontaktirale i neke druge produkcije kojima sam govorio 'ne', osetio sam da je to ta ekipa, moja ekipa", poručuje ovaj neverovatni 88-godišnjak.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Leti perje oko "orlovog gnezda“
Crvena zvezda

Nacionalni stadion

11.09.2022. 20:00

Leti perje oko "orlovog gnezda“

Srbija se opet deli. Ovog puta kamen spoticanja je nacionalni fudbalski stadion. Jedni su za, drugi protiv. Tu su i pitanja da li Beogradu pored dva velika stadiona treba i treći. Zatim koliko će se taj u planovima multifunkcionalni objekat koristiti i da li je zbog nekoliko utakmica reprezentacije na godišnjem nivou uopšte isplativ. Na kraju, ako se i izgradi, koliko će državu i građane Srbije koštati njegovo održavanje.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve