Svet
04.10.2022. 21:10
Beta

Za pomoć izbeglicama

Angela Merkel dobitnica ovogodišnje nagrade UNHCR

1
Izvor: Beta / dpa / Bernd von Jutrczenka

Visoki komesarijat UN za izbeglice (UNHCR) objavio je da svoju najvišu godišnju nagradu dodeljuje bivšoj nemačkoj kancelarki Angeli Merkel za njene napore da Nemačka, uprkos kritikama, primi više od milion izbeglica, uglavnom iz Sirije.

Portparol UNHCR-a rekao je da je Merkel dobitnica Nagrade Nansen.

"Pod vođstvom tadašnje kancelarke Merkel Nemačka je prihvatila više od 1,2 miliona izbeglica i tražilaca azila u 2015. i 2016. godini, što je kao što se sećate bilo na vrhuncu sukoba u Siriji, i bilo je smrtonosnog nasilja u drugim delovima sveta. Merkel je pomogla da se ukaže na opšti položaj izbeglica", rekao je portparol novinarima u Ženevi, sedištu UNHCR-a.

Odluka Angele Merkel da dozvoli ulazak tako velikog broja migranata dovela je do jačanja ekstremnodesničarske partije Alternativa za Nemačku (AfD) i izazvala proteste glasne manjine. Nju su takođe kritikovale neke vlade što je suviše prijateljski nastrojena prema izbeglicama i tražiocima azila kojima su neke zemlje EU zatvarale grnanice.

Nagrada ima i novčani deo od 150.000 dolara. Očekuje se da će Merkel otputovati u ponedeljak u Ženevu da primi priznanje, rekao je portparol.

UNHCR-ova nagrada Nansen za izbeglice odaje priznanje pojedincima, grupama ili organizacijama koji "idu dalje od obaveza" da zaštite izbeglice, raseljene ljude i ljude bez države.

Do sada je 60 pojedinaca ili organizacija dobilo nagradu od njenog uspostavljanja 1954. u čast Fritjofa Nansena, norveškog naučnika, istraživača i diplomate koji je bio prvi komesar za izbeglice u Društvu naroda, prethodnici Ujedinjenih nacija.

Prošlogodišnji dobitnik je bilo Udruženje Džil Albena za humanitarni razvoj u Jemenu, zbog podrške raseljenim Jemencima.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kardinalne greške nemačke politike
Severni tok 2

Energetska kriza

02.08.2022. 17:05

Kardinalne greške nemačke politike

Sredinom pretprošle nedelje stigla je dobra vest: kroz baltički gasovod "Severni tok 1“ ponovo je, posle desetodnevnog remonta, potekao ruski gas. Sudeći prema predočenim detaljima, ne baš punim kapacitetom (samo 40 odsto), ali u količinama koje su dovoljne da Evropi, a naročito Nemačkoj donesu olakšanje i umanje strahovanja da će dolazeća zima proteći u energetskoj krizi bez presedana.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
06.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve