Svet
31.12.2022. 09:05
R.E.

Najvažniji.

OVI događaji iz 2022. godine su promenili svet u kome živimo

Svet
Izvor: Shutterstock

Kakva je bila 2022. godina? Pitanje je koje ste, sigurni smo, makar jednom postavili sebi i drugima u danima kada se polako opraštamo od nje. Svet je u predhodnih 12 meseci izgledao prilično haotično.Potresali su ga događaji koji su ga u velikoj meri menjali, ali i promenili. Koliko god se trudili, često nismo mogli da pobegnemo od možda direktno nisu imali veze sa nama, ali su direktno svakako uticali na to kako živimo i kako se osećamo.

U nastavku izdvajamo događaje koji su obeležili 2022. godinu. One najvažnije, o kojima smo pričali, raspravljali, pisali i koji su menjali živote mnogih ljudi. 

Rat u Ukrajini 

Događaj broj jedan u 2022. godini je svakako Rat u Ukrajini. Kada je Vladimir Putin 24. februara naredio početak vojne operacije u Ukrajini svet je znao da će se suočiti sa velikim promenama, ali, čini se, da niko nije imao jasnu predstavu o tome kolike će promene uslediti u svim porama života i da će se posledice rata na istoku Evrope zavući po svim ćoškovima širom planete Zemlje. 

1
Izvor: Beta/AP / Libkos

Broj poginulih i povređenih vojnika i civila, na obe strane, niko sa preciznošću ne može da kaže ni dan danas, 10 meseci kasnije. Pitanje je da li ćemo ikada biti upoznati sa tačnim brojkama.

Ono što znamo jeste da je rat u Ukrajini izazvao veliku ekonomsku i energetsku krizu. Geopolitička situacija nije bila napetija, verovatno, još od Drugog svetskog rata, a svet će posledice ovog sukoba osećati još dugo. 

Protesti u Iranu

Iranka Mahsa Amina uhapšena je 13. septembra 2022. godine jer moralna policija nije bila zadovoljna načinom na koji je nosila hidžab. Tri dana kasnije preminula je u pritvoru. Bio je to okidač za pokretanje antivladinih skupova širom Irana koji su prerasli u krvave sukobe sa državnim snagama bezbednosti. 

Smrt Mahse Amini bila je samo kap koja je prelila čašu. Bio je to povod za iskazivanje nezadovoljstva tretmanom sa kojim se suočavaju žene u Iranu. Žene su u vidu nezadovoljstva u javnosti skidale hidžabe, sekle kosu... A na ulicama Irana je, narednih meseci, proliveno mnogo krvi. 

Podaci Ujedinjenih nacija pokazuju da je tokom protesta uhapšeno oko 20.000 ljudi. Dvadesetak je osuđeno na smrt, dvoje je javno obešeno, a prema nekim podacima tokom protesta je ubijeno više od 300 ljudi

Preminula Elizabeta II

Tog 8.9.2022. godine svet je na trenutak stao. Preminula je Engleska kraljica Elizabeta Druga, u 96. godini.

Više od 250.000 ljudi čekalo je satima u kilometarskim redovima da prođe pored kovčega sa telom kraljice Elizabete Druge da joj oda počast u danima pred njenu sahranu u Londonu. Krunisana je 6. februara 1952. godine. Bila je monarh Velike Britanije i 14 drugih kraljevskih zemalja Komonvelta i vrhovni poglavar Crkve Engleske. Ostaće upamćena kao jedan od monarha koji je najduže bio na tronu - duže od 70 godina.

Nedostatak njenog prisustva sigurno će doneti mnoge promene u britanskoj kraljevskoj porodici.

Njena smrt označila je kraj jedne ere. Simbolički bismo mogli da kažemo da predstavlja kraj 20. veka i vrednosti koje su u njemu postojale. 

Svetsko prvenstvo u Kataru

Jedan od događaja koji je privukao najviše pažnje u 2022. godini svakako je Svetsko prvenstvo u Kataru. Iako je fudbal u periodu od 20. novembra do 18. decembra, učinio da u svetu, makar na kratko, ekonomska kriza i rat u Ukrajini ne budu glavne teme, sa druge strane Svetsko prvenstvo u Kataru je otvorilo neke druge teme.  

Pored dobrog fudbala, ovo Svetsko prvenstvo će ostati upamćeno i kao jedno od najkontroverznijih u istoriji. Organizaciju su pratile kontroverze oko ljudskih prava i ograničenja koja su nametnuta navijačima. 

Posle pominjanja na britanskoj televiziji da je tokom organizovanja takmičenja umrlo 400 do 500 ljudi, organizatori su bili primorani da navedu broj stradalih radnika migranata tokom gradnje stadionu. Oni su naveli da je od 2014. do 2020. 414 radnika stradalo u nesrećama na radu u Kataru.

Prvo Svetsko prvenstvo u arapskom svetu označilo je približavanje Katara i Saudijske Arabije posle diplomatskog zahlađenje od 2017. do 2021. godine. Pred kraj takmičenja, Katar je ponovo bio u centru pažnje zbog skandala o korupciji u Evropskom parlamentu. Katarske vlasti su odbacile svoju umešanost.

Ilon Mask kupio Twitter

Krajem oktobra najbogatiji čovek na svetu Ilon Mask kupio je Twitter. Nakon šest meseci premišljanja, spletki, prozivki i sudske borbe Mask je kupio platformu za neverovatnih 44 milijardi dolara. 

Mask je odmah otpustio kompletno rukovodstvo Twittera i polovinu od 7.500 zaposlenih. On je objavio nameru da broj korisnika platforme poveća pet puta, na jednu milijardu, i da zadrži oglase, iako je tvrdio da neće. 

Mask je obećao neutralni stav ove platforme, čime bi trebao da se napravi kontrabalans prema tradicionalnim medijskim kućama koje često uzimaju nečiju stranu. U narednim mesecima ćemo saznati kako Mask zamišlja budućnost platforme, kao i to koliko će se politika kompanije promeniti.

Svetla tačka 2022. godine, ukoliko budemo znali da je na pravi način iskoristimo, predstavljaju tehnološka dostignuća.

Teleskop Džejms Veb 

Džejms Veb se smatra jednim od njavećih dostignuća moderne nauke. Njegov zadatak je da pruži informacije o nastanku samog svemira, sazvežđa, planeta i živog sveta.

Iako se "Džejms Veb" smatra naslednikom teleskopa "Hubble", on je ne samo daleko napredniji, već može da vidi i u daleku prošlost – čak i u vreme nakon Velikog praska.

Naučnu, ali i širu javnost ovaj teleskop je fascinirao već nakon prve fotografije koju je poslao. Nikada do sada u istoriji nisu viđene oštrije fotografije udaljenih galaksija i sazvežđa.

Chat GPT

Do koje mere se razvija veštačka inteligencija postalo je jasno krajem godine kada je u rad pušten Chat GPT, ukratko govoreći - novi čatbot. 

Za manje od nedelju dana zabeležio je više od milion korisnika. 

Chat GPT je kreirala kompanija OpenAI, firma za istraživanje veštačke inteligencije, među čijim osnivačima je i, naravno, Ilon Mask.

Servis omogućava dopisivanje sa jezičkim modelom koji korisniku odgovara na pitanja što preciznije može, na bilo kom jeziku. Ukoliko mu tražite da vam napiše pesmu, priču, ili recept za sarmu on će to uraditi. 

U kojoj meti će Chat GPT promeniti svet u kome živimo za sada je teško reći. Ono što je sigurno jeste da će sigurno promeniti pogled na obrazovanje, razvoj, ali i potrebu za određenim profesijama... Jedna od pretpostavki je i da će zameniti Google. 

 

Iskreno se nadamo da je vama 2022. godina bila bolja nego što je izgledala na globalnom planu. Ekipa "Ekspresa" vam u 2023. godini želi puno zdravlja, sreće i uspeha!

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
broken clouds
4°C
10.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve