POLITIČKI TRN U OKU: Kako je Tajvan postao problem za SZO

POLITIČKI TRN U OKU: Kako je Tajvan postao problem za SZO

EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO


Tajvan je jedna od retkih teritorija na svetu koja je uspešno zaustavila širenje koronavirusa bez uvođenja striktinih mera.

Međutim, Tajvanu su vrata Svetske zdravstvene organizacija (SZO) i dalje zatvorena, i to zbog specifičnog odnosa koji ima s Kinom.

Postojeća situacija eksplodirala je tokom vikenda, kada je jedan visoki zvaničnik SZO izbegavao odgovor o Tajvanu u TV intervjuu koji je vrlo brzo postigao veliki broj pregleda na internetu.

Mnogi sada kritikuju i optužuju SZO za pristrasnost, navodi portal Index.

U subotu je hongkonški RTVK emitovao intervju s Brusom Ajlvordom, pomoćnikom generalnog direktora SZO, koji je razgovarao s novinarkom Ivone Tong putem video poziva.

Novinarka je Ajlvorda pitala da li će preispitati saglasnost pristupa Tajvanu u SZO, a on je rekao da je ne čuje dobro i da pređe na drugo pitanje.

 EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

Kada ga je novinarka ponovno pitala za Tajvan, on je prekinuo video poziv.

Kada su ponovo uspostavili vezu, novinarka je insistirala na pitanju o Tajvanu, a Ajlvord je odgovorio: “Pa o Kini smo već razgovarali”.

Izgleda da on deli stav Kine o Tajvanu, dok Tajvan sebe smatra nezavisnom državom, ocenjuje Index.hr.

Reakcija zvaničnika SZO otvorila je temu neprijatne veze koju Tajvan ima sa Svetskom zdravstvenom organizacijom.

Članstvo u SZO daje se samo zemljama članicama Ujedinjenih nacija – koje Tajvan ne priznaju – ili čije prijave odobrava SZO.

To znači da je Tajvan isključen s hitnih sastanaka i važnih globalnih stručnih brifinga o pandemiji koronavirusa, ali i sa svih sastanaka prethodnih godina.

Povezane vesti – KORONA “GUTA” SVET: Više od 780.000 zaraženih, umrlo 37.820 ljudi

Iz ovoga proizilazi da SZO statistike Tajvana navodi s kineskim i tako svetu uskraćuje prave informacije o situaciji na tom ostrvu.

Isključenje Tajvana, zajedno s ponovljenim pohvalama na reakciju Kine na epidemiju – koju su stručnjaci za javno zdravlje kritikovali – dovelo je do toga da neki optužuju organizaciju zbog političke pristrasnosti prema Kini, koja je glavni donator toj organizaciji.

Tajvan glasno negoduje kada je isključen iz nekog globalnog tela i govori kako je to diskriminirajuće i nepošteno.

Ovaj put tvrdi isto, dodavši da su, u vreme kad je globalna saradnja potrebna više nego ikad pre, oni isključeni.

 EPA-EFE/DAVID CHANG

EPA-EFE/DAVID CHANG

Ranije ovog meseca, Tajvan je optužio SZO da ga ignoriše kada je vlada na samom početku izbijanja u Kini pitala o prenosu zaraze s osobe na osobu.

“Nadamo se da će SZO tokom ove epidemije shvatiti da virus ne poštuje granice države i da nijedno mesto na svetu ne sme da bude izostavljeno. A ne treba zanemariti ni doprinos bilo kojeg mesta”, rekao je tajvanski ministar zdravstva Chen Ših-ćung na nedavnoj konferenciji za novinare.

Tajvan je takođe istakao da je izvukao mnoge lekcije iz upravljanja epidemijom koronavirusa koje bi mogao da podeli sa svetom.

Pohvaljen je zbog brzog i odlučnog suočavanja sa svojom epidemijom, koja je relativno kontrolisana, a registrovano je i veoma malo smrtnih slučajeva.

Povezane vesti – EKSPERTI TVRDE: Evropa nije bila spremna za pandemiju

Mere su uključivale drastično smanjivanje ulaznih letova iz Kine i nametanje karantina putnicima već na početku, što stručnjaci kažu da su ključni za zaustavljanje širenja u zajednici, kao i stroge mere nadzora onih u karantinu.

Nakon intervjua Ajlvorda, iz SZO je saopšteno da na pitanje o tajvanskom članstvu ne može da odgovara tek bilo ko zaposlen u SZO.

Saopsteno je i da SZO sarađuje s tajvanskim zdravstvenim stručnjacima i vlastima kako bi osigurao brz protok informacija i razmenu najboljih praksi.

EPA-EFE/DAVID CHANG

EPA-EFE/DAVID CHANG

I Tajvan može da pristupi informacijama SZO i deli stručnost putem određenih komunikacijskih kanala, ali ne može da komunicira pođednako efikasno ili da bude saslušan kao da je član.

“Stav Tajvana uvek je bio jasan: ima sposobnost i spremnost za rad sa zemljama u zaštiti zdravlja, a takođe je spreman da podeli korisna iskustva”, rekla je predsednica Tsai Ing-wen.

Ali ministar spoljnihih poslova Joseph Vu imao je manje diplomatski odgovor, na tviteru je objavio intervju uz opasku: “Jao, ne možeš ni izustiti ”Tajvan” u SZO?”

Kina tek treba službeno da komentiriše to pitanje, ali izgleda da su se na društvenim mrežama Weibo mnogi Kinezi obradovali Ajlvordovom odgovoru.

Osim političkih nesuglasica, Tajvan i Kina nastavljaju borbu protiv virusa. Obe zemlje su među brojnim azijskim lokacijama suočenim s drugim talasom infekcija prouzrokovanih povratkom stanovnika iz drugih regija, poput Evrope, navodi Index.

EPA-EFE/DAVID CHANG

EPA-EFE/DAVID CHANG

Od ponedeljka, na Tajvanu, s oko 24 milona stanovnika, zabeleženo je više od 300 potvrđenih zaraženih osoba, od kojih je velika većina slučajeva iz “uvoza”, a do sada ima pet smrtnih ishoda.

Ostala azijska mesta, koja su divljanje virusa držala pod strogom kontrolom, poput Hongkonga i Singapura koji su mnogo manji, zabeležila su mnogo veće stope zaraze, iako su takođe provela opsežnija ispitivanja.

———————————————

U Srbiji je na snazi vanredno stanje, a ovo su najvažnije smernice za građane:

Sve granice Srbije sa drugim zemljama su zatvorene

Koja su ograničenja na javna okupljanja?

Suspendovani su javni gradski i međugradski prevoz, a zabranjen je i rad kafića, tržnih centara…

Uveden je i policijski čas od 17 do pet časova ujutru

Pomoć starijim građanima je od ogromne važnosti. Evo gde možete da se prijavite za volontiranje?

Važni brojevi telefona za sve informacije o koronavirusu

Šta treba da znate:

Kako da sami napravite sredstvo za dezinfekciju podova; Jeftino i jednostavno

Kako da sprečite da se vi ili druga osoba zarazite?

Kako da sami napravite sredstvo za dezinfekciju ruku?

Šta znači “imati kontakt” sa zaraženim i koje su lekarske procedure?

Kako zaštititi starije ljude od koronavirusa?

VAŽNO KOLIKO I PRANJE RUKU: Kako da najefikasnije očistite svoj telefon

Kako sačuvati mentalno zdravlje u doba koronavirusa?

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar