PRIJATELJI OTROVANOG DVOSTRUKOG OBAVEŠTAJCA TVRDE DA JE ON PISAO RUSKOM PREDSEDNIKU: Putin nije hteo da ispuni poslednju Skripaljevu molbu

PRIJATELJI OTROVANOG DVOSTRUKOG OBAVEŠTAJCA TVRDE DA JE ON PISAO RUSKOM PREDSEDNIKU: Putin nije hteo da ispuni poslednju Skripaljevu molbu

Foto: Printscreen Youtube


Vladimir Timoškov prijatelj bivšeg ruskog obaveštajca, koji je radio za britansku obaveštajnu službu Mi6 Sergeja Skripalja, nedavno je za britanski BBC otkrio informaciju da je Skripalj  napisao pismo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu u kome ga moli da mu se omogući povratak u Rusiju.

Sergej Skripalj koji je u Veliku Britaniju dospeo 2010. godine posle čuvene špijunske razmene, navodno je prema rečima njegovog prijatelja Tiškova se požalio da je zažalio što je postao dvostruki agent i da je želeo da dobije oprost od Putina lično kako bi mogao da poseti svoju porodicu u Rusiji.

Skripalj i njegova ćerka Julija nalaze se i dalje u kritičnom stanju pošto su 4. marta ove godine otrovani nervnim gasom ” Novičok”. Skripal (66) je optužen da je radio za Mi-6 tokom nekoliko godina kada je britanskoj obaveštajnoj službi otkrio imena deset ruskih agenata koji deluju u Evropi.

Zbog špijunaže Skripalj je osuđen na 13 godina zatvora, u avgustu 2006, a oslobođen je sporazumom iz 2010. godine kada je razmenjen za 10 ruskih agenata-spavača koji su otkriveni u Sjedinjenim Državama i proterani.

Timoškov, koji je inače Skripaljev prijatelj još od školskih dana, dodaje da Sergej sebe nije smatrao izdajicom, jer je dao zakletvu u službi još dok je postojao Sovjetski Savez. Posle objave da je bio dvostruki agent mnogi su ga počeli da izbegavaju, a njegov razredni starešina je to doživeo kao izdaju otadžbine, rekao je on.

” Godine 2012. me nazvao. Razgovarali smo oko pola sata. Nazvao me je iz Londona. Negirao je da je bio izdajica. Tad mi je rekao da je pisao predsedniku Putinu tražeći potpuni oproštaj i molio ga da mu dozvoli posetiti porodicu u Rusiji gde su ostali njegova majka, brat i sva rodbina”, dodao je Timoškov.

Ruski ambasador u Velikoj Britaniji Aleksandar Jakovenko poželeo je u petak Skripalju i njegovo ćerki sve najbolje, a takođe posalo je pismo sa željama za brzi oporavak i policajcu Niku Bejliju iz policijske stanice Viltšir, a koji je takođe otrovan Novičokom, kada je došao u dodir sa Skripaljom posle dojave građana.

Da li je zaista Skripalj molio Putina za oproštaj je i dalje nemoguće proveriti. Međutim, ako je to tačno onda gest bivšeg ruskog obaveštajca i dvostrukog agenta neopisivo podseća na slučaj bivšeg ruskog oligarha Borisa Berezovskog, koji je pronađen mrtav pod sumnjivim okolnostima pre pet godina. Berezovski , koji je po profesiji bio matematičar, prvo je bio saradnik Borisa Jeljcina, pre nego što je preuzeo neke državne firme i postao oligarh. Prvih godina vlasti podržavao je i samog Putina.

Berezovski je umro pod sumnjivim okolnostima u svojoj kući u Ascotu, u Engleskoj 2013., nakon velike svađe s ruskim vlastima i gubitka velikog dela svog bogatstva. Berezovski je bio centralna figura neslužbene grupe moći, koja se zvala “Porodica” koja je bila veoma bliska Jeljcinu, a u rad grupe je bila uključena i Jeljcinova ćerka Tatjana, kao i njegov šef kabineta Jumašev. Kad su 1998. godine počeli tražiti Jeljcinovog naslednika i pronašli ga u tadašnjem premijeru Jevgeniju Primakovu. Kad se nisu uspeli dogovoriti stvorila su se dva klana, ali se njihov plan raspao kad je 1998. godine nekoliko agenata FSB-a,  predvođenih Aleksandrom Litvinjenkom razotkrilo kako su njihovi nadređeni skovali zaveru da se likvidira Berezovski. Nakon što je Putin postao predsednik, Berezovski i Abramovič bili su njegovi česti gosti, ali Berezovski se počeo sve manje slagati s Putinom i zamerao mu neke odluke koje je donosio. Berezovski je u nekoliko navrata preko medija napao vladajuće strukture, pa je jednom rekao kako u “nedostatku snažnog civilnog društva i srednjeg sloja kapitalisti moraju biti ti koji se trebaju direktno uključiti u političke procese”. Takve se izjave nisu dopale Putinu, kome nije dugo trebalo da objavi kako neće tolerisati kritike koje dolaze iz medija koje kontrolišu oligarsi.

Ali, Berezovski se nije zaustavio, već je Putinu uputio jednu od najgorih optužbi. Okrivio ga je za smrt 118 mornara u podmornici Kursk zbog toga što Kremlj nije dopustio da im pomognu strane mornarice. Berezovski je 2002. javno objavio da želi skinuti Putina sa vlasti ili silom ili mirnim putem. Pokrenuo je kampanju kojom je prokazivao sve navodne Putinove zločine – od zabrane slobode govora do rata u Čečeniji. A onda je 2003. godine Berezovskom je odobren azil u Velikoj Britaniji, a prvi veliki udarac bilo je trovanje Litvinjenka, nakon čega je Velika Britanija proterala nekoliko ruskih diplomata. Litvinjenko je otrovan radioaktivnim polonijem 210, koji se uglavnom proizvodi u nuklearnim reaktorima u Rusiji.

Njegov advokat je objavio kako je moguće da je Berezovski izvršio samoubistvo, pošto je posle sudske parnice protiv Abramoviča, koju je izgubio, zapao u ogromne dugove, i da je zadnje mesece svog života provodio tako što je prodavao sve vrednosti koje je imao kako bi pokrio troškove turbo skupe sudske parnice. Do danas nije razjašnjeno da li se Berezovski ubio ili je njegova smrt bila nasilna, ali se saznalo da je i on od Putina tražio oproštaj zbog grešaka koje je napravio i tražio dozvolu da se može vratiti u Rusiju.

Jelena Gorbunova u jednoj je intervjuu potvrdila da je Berezovski pismo zaista poslao.

“Rekla sam mu da će Putin to pismo objaviti i da to nije dobro za njega. Rekao mi je da ga nije briga, da mu je svejedno, da je za sve što mu se događa kriv isključivo on sam i da je to pismo jedina šansa koja mu je preostala, rekla je Gorbunova, a pismo je Putinu navodno lično odneo Roman Abramovič, koji je pismo primio od jedne osobe koju je Berezovski odredio da to pismo dostavi. Putin je, opet navodno, odlučio oprostiti Berezovskom i dozvoliti mu povratak u Rusiju.

NE PROPUSTITE:

NAUČNIK KOJI JE STVORIO “NOVIČOK” TVRDI: Trovanje Skripalja ne liči na ruski rad, moguće je da Britanci stoje iza napada

SLUČAJ SKRIPALJ DOBIJA NOVI ZAPLET: Britanija proteruje 23 ruskih diplomata, rok nedelju dana da napuste ostrvo

REAKCIJA KREMLJA NA TROVANJE BIVŠEG RUSKOG DVOSTRUKOG AGENTA SKRIPALJA: Incident nema ništa s Rusijom, a kamoli s ruskim rukovodstvom

KAKO JE OTROVAN BIVŠI RUSKI ŠPIJUN SERGEJ SKRIPAL: Britanci sumnjaju na novu vrstu nervnog gasa

ZA NJU SU RUSI ZAMENILI SKRIPALJA: Dok se on bori za život, fatalna Ana postala milijarderka i uživa

(VIDEO) OBJAVLJEN POSLEDNJI SNIMAK ŠETNJE OTROVANOG RUSKOG ŠPIJUNA: Šetao sa ćerkom po tržnom centru, a onda su pali u nesvest, a pena im počela da izlazi na usta

ODBEGLI PUKOVNIK RUSKE VOJNE OBAVEŠTAJNE SLUŽBE U KRITIČNOM STANJU: Pronađen u nesvesti u tržnom centru u Engleskoj, sumnja se da je otrovan nepoznatom supstancom, London optužio Rusiju za pokušaj likvidacije

(VIDEO) 11 GODINA OD UBISTVA ALEKSANDRA LITVINJENKA: Atentat koji je izazvao novi hladni rat u Evropi

SKRIVENI HLADNI RAT: Kako je smrtonosni kišobran sejao smrt po Evropi

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar