Svet
27.03.2023. 19:05
Rade Jerinić

Šverc kokaina

Prljavi poručnici na crnogorski način

Crna Gora, lisice
Izvor: Shutterstock

Dva dana uoči predsedničkih izbora u Crnoj Gori tamošnja policija sprovela je akciju na razotkrivanju saradnika kavačkog klana u policiji. Bivše i sadašnje pripadnike MUP-a kao saradnike Radoja Zvicera angažovao je odranije odbegli agent Agencije za nacionalnu bezbednost Ljubo Milović. Grupa se tereti za šverc najmanje tri tone kokaina

Razbijena mafijaška hobotnica u crnogorskoj policiji. Ovo je ukratko rezultat najjače akcije kojom je policija u Crnoj Gori do sada očistila samu sebe od prljavih kadrova. Akcija sa političkim prizvukom, budući da je izvedena samo dva dana uoči predsedničkih izbora. A krivična dela, koja se prljavim policajcima stavljaju na teret, teža su nego što je teška ijedna optužnica protiv mafijaških organizacija. I meri se u tonama. Ni manje ni više nego za šverc tri tone kokaina. Sve u organizaciji i saradnji sa kavačkim narko-klanom.

U danu pred predizbornu tišinu progovorila je policija.

Načelnik Specijalnog policijskog odeljenja crnogorskog MUP-a Predrag Šuković izjavio je da je pokrenuta istraga protiv 17 osumnjičenih, od kojih su većina sadašnji i bivši službenici Uprave policije. Od 17 osumnjičenih, u petak 17. marta uhapšena su petorica, neki su odranije u bekstvu, a neki odranije u zatvoru zbog drugih krivičnih dela.

Uhapšeni su nekadašnji policijski specijalac Vladimir Bajčeta, inspektor za droge kotorske policije Milan Popović, pripadnik Potražne jedinice podgoričke policije Goran Stojanović, kao i Kotoranin Mileta Ojdanić i Podgoričanin Tihomir Adžić.

Hapšenje su, prema pisanju podgoričkih medija, bekstvom izbegli Ivan Stamatović, nekadašnji komandir podgoričke policije i pripadnik Tima za podršku Sektoru za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, zatim suspendovani policajac Nebojša Bugarin, trojica policajaca kojima su navedeni samo inicijali – D. M., M. M. i N. M., kao i Cetinjanin Božidar Bobo Jabučanin, Podgoričanin Aleksandar Klikovac... Za njima je raspisana poternica.

U centru osumnjičene grupe je Radoje Zvicer, odbegli vođa kavačkog klana.

U centru policijske mafije – Ljubo Milović, nekadašnji službenik Agencije za nacionalnu bezbednost za kojim je još prošle godine raspisana poternica i protiv koga je u međuvremenu podignuta optužnica zbog pripadništva kavačkom kriminalnom klanu. U tom slučaju sa Milovićem je optužen i uhapšeni kolega iz ANB Petar Lazović, sin najčuvenijeg crnogorskog agenta Zorana Lazovića.

Prema podacima sada pokrenute istragе, upravo je odbegli Milović u kriminalni posao sa kavačkim klanom i uvukao kolege, koje su sada osumnjičene, aktivne i bivše policajcе, uglavnom svoje kumove i prijatelje.

A dokaze za njihovu saradnju sa kavačkim klanom crnogorskoj policiji dostavio je Evropol, i to sa dešifrovane "Skaj mobilne aplikacije koju su, očigledno, osumnjičeni koristili u međusobnom dogovaranju krivičnih dela.

Putanja šverca kokaina: оd Južne Amerike preko Bara

A krivična dela idu putanjom šverca kokaina, od Južne Amerike preko barske luke, ali i Antverpena u Holandiji, Nemačke i Turske. Poruke skinute sa "Skaja ukazuju da su sada osumnjičeni godinama unazad krijumčarili kokain iz Južne Amerike u Evropu i da se radi o najmanje tri tone narkotika.

"Reč je o tri tone kokaina, odnosno više transporta te droge iz Južne Amerike koji se vezuju za ova procesuirana lica. Akcija se nastavlja, a paralelno sa vođenjem istraga organizovanog kriminala radimo i finansijske istrage. Već smo obuhvatili jedan broj pravnih lica“, rekao je načelnik Šuković.
 

Svi osumnjičeni, prema zahtevu za pokretanje istraga, imali su precizne uloge u klanu. Neki su bili zaduženi da, koristeći službena policijska ovlašćenja, proveravaju da li su im na tragu časne kolege, drugi za stavljanje prljavog novca u legalne tokove.

Zbog akcije na razotkrivanju kriminalne grupe u kojoj su bili aktivni и bivši policajci, u petak je u Podgorici održana sednica Veća za nacionalnu bezbednost, a zatim i konferencija za novinare na kojoj je saopšteno da su brojni policajci negodovali zbog akcije, ali i da su već napustili državu, kao i da je zbog ponašanja bivših čelnika Specijalnog državnog tužilaštva i pojedinih policajaca, očigledno povezanih sa kriminalom, Crna Gora određeno vreme bila pod embargom Evropola. Akcija u petak ocenjena je kao početak akcije i najavljeno је da će mnogi tek biti procesuirani.

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić rekao je da su ovo "istorijski dani u borbi protiv organizovanog kriminala“ i objasnio da su im poslednji podaci jasno pokazali da je uticaj mafije na institucije "mnogo veći nego što su naslućivali“.

"Ništa od ovoga ne bi bilo moguće da nismo posle duže vremena povratili poverenje međunarodnih partnera i dobili podatke koji jedno vreme nisu dolazili“, dodao je on.

Šef Specijalnog policijskog odeljenja Predrag Šuković izjavio je da je Crna Gora pre godinu dana bila pod svojevrsnim embargom Evropola.

"Bili smo skroz van te organizacije i trebalo nam je dosta napora da se vratimo u članstvo te eminentne policijske organizacije. Više puta u sedištu Evropola u Hagu boravili smo glavni specijalni tužilac, ja, ministar unutrašnjih poslova i premijer... Na kraju smo zajedničkim snagama i svim onim što smo morali da pokažemo uspeli da skinemo tu blokadu. Posle svega što je usledilo, odnosno posle skidanja blokade – realizovane su ove akcije Specijalnog državnog tužilaštva i Specijalnog policijskog odeljenja“, poručio je načelnik Šuković.
 

Policajci multimilioneri

Premijer Crne Gore Dritan Abazović na konferenciji je rekao da je Evropol stavio Crnu Goru na crnu listu zbog ponašanja onih kojima su slali dokaze...

"Ne možete da šaljete materijal koji se možda odnosi na lica koja taj materijal obrađuju. Ovo su problemi stari nekoliko decenija i to je rezultiralo policajcima multimilionerima... Imate bivše službenike policije koji hodaju sa 10 ili 20 naoružanih ljudi... Iz Evropola to znaju. Razlika je što su s naše strane sada videli iskrenu volju i želju i ljude koji nisu na platnim spiskovima“, rekao je Abazović.
 

Abazović je u obraćanju javnosti izjavio da se među osumnjičenima nalazi i jedan od top pet krijumčara kokaina u Evropi.

On nije precizirao o kome je konkretno reč, ali su podgorički mediji, pozivajući se na nezvanične izvore, objavili da je u pitanju uhapšeni Mileta Ojdanić, kotorski biznismen, koji do sada nije bio poznat široj javnosti.

Ojdanić je, inače, bivši pripadnik Uprave policije - MUP-a, a bezbednosne službe godinama registruju njegove sumnjive kontakte u Evropi i u zemlji.

Ojdanić, koji je rođen u Beranama, pre 15-ak godina službovao je u Kotoru, a nakon odlaska iz MUP-a jedno vreme je boravio i u Holandiji.

Tokom 2020. godine osnovao je firmu "Ruža“ u Tivtu, koja je prošlog leta tražila saglasnost za gradnju apartmansko-poslovnog kompleksa u centru Tivta, ali i zgrade u budvanskom naselju Dubovica...

Prosle godine je prijavio da je ukupna aktiva firme 564.599 evra.

Na njegovo ime već dve decenije registrovana je i firma "Džoker“ u kotorskom naselju Vidikovac, a čija je delatnost - kockanje i klađenje.

Ojdanić je bio osnivač i izvršni direktor tivatske kompanije "Wynn“, koja je u međuvremenu promenila ime u “Cattaro Company Group”, koja je sada u vlasništvu tivatskog biznismena Rada Arsića.

Biznismen iz Tivta je kum optužene nekadašnje predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice.

Interesantna je i navodna uloga odbeglog policajca Ivana Stamatovića, koji je takođe prema tvrdnjama podgoričkih medija bio takozvani šef trezora u policijskom narko-kartelu. On je, navodno, prema podacima sa "Skaj“ aplikacije određivao koliko će novca dobiti koji policajac, u zavisnosti od "pružene usluge“.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ko se boji Luke još?
Luka Bojović 11.11.2022.

Povratak posle 12 godina

11.11.2022. 12:05

Ko se boji Luke još?

Svetio je Arkana, brata, vodio krvnu osvetu sa porodicom Šaranović, ratovao uz "škaljarce“. Ratovao je i sa Sretenom Jocićem, štitio odbegle "zemunce“, drugovao sa Miloradom Ulemekom Legijom. Sada se, posle dvanaest godina od bekstva iz Srbije, od kojih je deset proveo u zatvoru u Španiji, vraća u Srbiju. Njegovo ime je po ko zna koji put uzdrmalo srpsko podzemlje – Luka Bojović. Ko se raduje njegovom povratku, ko od njega strahuje?
Close
Vremenska prognoza
clear sky
-2°C
04.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve