Svet
03.05.2022. 13:10
Beta-AP

Tvrdi američki zvaničnik

Rusija u maju pripaja veći deo istočne Ukrajine?

Ukrajina 3.5.2022.
Izvor: Beta / AP

Rusija planira da pripoji veći deo istočne Ukrajine kasnije tokom maja, upozorio je visoki američki zvaničnik.

Američki ambasador pri Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Majkl Karpenter rekao je da SAD veruju da će Kremlj takođe priznati južni grad Herson kao nezavisnu republiku.

Nijedan od tih poteza neće priznati SAD ni njihovi saveznici, rekao je on.

Rusija planira da organizuje lažne referendume u regionima Donjeck i Lugansk kojim će nastojati da se da izgled demokratskog ili izbornog legitimiteta i da se pripoje ti entiteti Rusiji, rekao je Karpenter.

On je rekao takođe da ima naznaka da će Rusija izmanevrisati glasanje o nezavisnosti u Hersonu.

Gradonačelnici i predstavnici gradskih vlasti su oteti, internet i mobilne komunikacije prekinuti i ruski školski nastavni program će uskoro biti nametnut, rekao je Karpenter.

Ukrajinska vlada javila je ranije da je Rusija u tim oblastima uvela rublju kao valutu.

Američki zvaničnik ovo je izjavio u vreme novog napada na čeličanu Azovstalj u opkoljenom gradu Marijupolju, dan posle prve evakuacije iz tog industrijskog kompleksa, poslednjeg uporišta ukrajinskog otpora u gradu.

Više od 100 ljudi, uključujući starije žene i majke sa malom decom napustili su čeličanu Azovstalj u ponedeljak i u autobusima krenuli ka Zaporožju koji je pod ukrajinskom kontrolom, a nalazi se oko 230 kilometara zapadno.

Bar deo civila izgleda je prebačen u selo pod kontrolom proruskih separatista. Ruska vojska saopštila je da su neki izabrali da ostanu u separatističkim oblastima dok su desetine civila otišli na teritoriju pod ukrajinskom kontrolom.

Ranije je Ukrajina optuživala rusku vojsku da prevozi civile protiv njihove volje u oblasti pod kontrolom Rusije ili u Rusiju. Kremlj je to demantovao.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Sankcije Rusiji: Šta dobijamo i šta gubimo?
Srbija, Rusija

Umetnost (ne)mogućeg

03.05.2022. 07:10

Sankcije Rusiji: Šta dobijamo i šta gubimo?

Tvorac definicije politike kao umetnosti mogućeg Oto fon Bizmark danas bi, verovatno, tu svoju misao bez problema mogao da koriguje u smislu definisanja politike kao umetnosti nemogućeg. Govorimo iz ugla Srbije, naravno.
Close
Vremenska prognoza
light rain
12°C
01.04.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve