Svet
20.03.2023. 19:05
Beta-AP

Tajland

Ukrali radioaktivni cilindar da bi ga prodali u staro gvožđe?

1
Izvor: Beta / The Prachinburi Provincial Public Relations Office

Tajlandski zvaničnici saopštili su u ponedeljak da su u postrojenju za recikliranje lima našli metalni cilindar s radioaktivnim materijalom koji je ovog meseca nestao iz termo-elektrane i da izgleda da nema opšte opasnosti po javno zdravlje.

Merni cilindar dužine 30 santimetara koji sadrži radioaktivni materijal cezijum-137, nestao je 10. marta iz mašine u elektrani u provinciji Pračinburi, 165 kilometara istočno od Bangkoka.

Cilindar, težak 25 kilograma, korišćen je za u elektrani za merenje sadržaja pepela. Policija kaže da sumnja da je cilindar ukraden radi prodaje kao staro gvožđe.

Guverner Pračinburija rekao je da su tragovi cezijuma-137 otkriveni u vrećama prašine iz peći za topljenje u livnici, 10 kilometara od elektrane iz koje je cilindar ukraden.

Guverner je saopštio da je rad u topionici prekinut, a zaposleni i obližnji stanovnici su pregledani.

Zdravstveni zvaničnici su rekli da će biti provereni zdravstveni kartoni za protekli mesec u svim bolnicama u pokrajini kako bi se otkrilo da li su neki pacijenti imali simptome uzrokovane zračenjem.

Produženi direktan kontakt sa radioaktivnim materijalom može izazvati osip na koži, gubitak kose, afte, umor i povraćanje.

Kratkotrajni kontakt sa cezijumom-137 možda neće pokazati trenutne simptome, ali može dovesti do većeg rizika od raka.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Slučaj "Vinča": Šta se zapravo dogodilo u srpskom Černobilju
Radijacija

Goran Milašinović

13.06.2022. 08:15

Slučaj "Vinča": Šta se zapravo dogodilo u srpskom Černobilju

Teško da ćete u Srbiji, ali i širom sveta pronaći nekoga ko nije čuo za Černobilj i katastrofu koja se tamo desila 1986. godine. S druge strane, i u Srbiji, a pogotovo izvan nje, retko ko zna za akcident koji se odigrao u Institutu "Vinča“ 1958. godine.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
30°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve