Vesti
07.03.2023. 19:55
Beta

Direktorat

Koliko još ima radioaktivnih gromobrana u Srbiji

1
Izvor: Shutterstock

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije saopštio je da se procenjuje se da se na teritoriji Srbije nalazi oko 570 radioaktivnih gromobrana.

U Srbiji je Zakonom o zaštiti od jonizujućih zračenja 2009. bilo naloženo uklanjanje radioaktivnih gromobrana, a rok za to je istekao u maju 2014. U svetu su takvi gromobrani postavljani od tridesetih gosina prošlog veka, a povlače se od osamdesetih i zamenjuju savremenijim, te ih je ostalo veoma malo.

Direktorat je naveo u saopštenju da je, po procenama, više od 80 odsto takvih gromobrana i danas na krovovima i parcelama privrednih i poljoprivrednih subjekata, a ostatak na stambenim i javnim zgradama.

Direktorat je naveo i da je utvrđeno da na prelazu Bezdan, na granici s Hrvatskom, posle nalaženja i preutimanja radioaktivnog dela gromobrana u nedelju, "ne postoji dodatna kontaminacija vozila i lokacije".

Dodali su da je inspekcija obaveštena da su na tom prelazu carinici i granična policija detektovali povišenu radioaktivnost u putničkom automobilu.

Naveli su da je "inspekcija izvršila vanredni terenski inspekcijski nadzor na toj lokaciji i utvrdila da se radi o izvoru zračenja iz radioaktivnog gromobrana".

Inspekcija je potom angažovala Institut za nuklearne nauke u Vinči, kod Beograda, koji je, "istog dana nađeni izvor stavio pod kontrolu" i predao na dalje skladištenje u centralnom skladištu preduzeća Nuklearni objekti Srbije.

"Dodatnim merenjima ustanovljeno je da, nakon uklanjanja radioaktivnog izvora, ne postoji dodatna kontaminacija vozila i lokacije", navodi se u saopštenju.

Direktorat je dodao da "u ovom trenutku" ne može da se oglašava o drugim informacijama o slučaju iz Bezdana da ne bi ometao istragu nadležnih.

Institut za nuklearne nauke "Vinča" preuzeo je i uskladištio radioaktivni predmet nađen u automobilu na graničnom prelazu Bezdan.

Mediji su preneli da su na tom graničnom prelazu uhapšena trojica državljana Hrvatske jer su pokušala da iz Srbije iznesu "glavu" radiokativnog gromobrana, a policija ih sumnjiči za krivična dela unošenje, nedozvoljeno prerađivanje, odlaganje i skladištenje opasnih materija.

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije je saopštio i da radioaktivni gromobrani ne predstavljaju opasnost po životnu sredinu, ako su pravilno postavljeni. Ali su ukazali da, u slučaju da se ne nalazi na predviđenom mestu, "on može predstavljati potencijalnu opasnost po lica koja su u neposrednom kontaktu  i po životnu sredinu usled direktnog izlaganja zračenju i potencijalne kontaminacije u slučaju fizičkog oštećenja".

Naveli su da rukovanje neovlašćenih osoba radioaktivnim gromobranima predstavlja opasnost za njih, te upozorili da nepropisno čuvanje demontiranih radioaktivnih gromobrana takođe predstavlja veliku pretnju po životnu sredinu i zdravlje građana.

Tokom prethodnih decenija, kako je navedeno, s obzirom da je ugradnja radioaktivnih gromobrana zabranjena Zakonom, na inicijativu Direktorata sprovedeno je nekoliko kampanja kako bi se uklonili sa stambenih zgrada i nekih javnih ustanova.

Direktorat je podsetio da je prethodnih godina pokrenuo više inicijativa za uklanjanje svih radioaktivnih gromobrana na teritoriji Srbije, aposeban problem je to što je većina radioaktivnih gromobrana na privrednim i poljoprivrednim objektima i lokacijama u vlasništvu pravnih lica koja su u stečaju ili su prestala sa radom, navodi se u saopštenju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Radioaktivna kapsula Rio Tinta ispala iz kamiona
1

Australija

01.02.2023. 10:15

Radioaktivna kapsula Rio Tinta ispala iz kamiona

Vlasti u Zapadnoj Australiji su pronašle po obimu malenu ali opasnu radioaktivnu kapsulu koja je ispala s kamiona koji se kretao putem dugim 1.400 kilometra, kako su navele, u poduhvatu koji je zvaničnik rekao da je jednak nalaženju igle u plastu sena.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
27°C
30.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve