Svet
13.04.2023. 18:00
Beta-AP

"Carica pacova"

Upoznajte direktorku za pitanja smanjivanja broja glodara

pacov
Izvor: Shutterstock

Gradonačelnik Njujorka Erik Adams predstavio je Ketlin Koradi, nekadašnju učiteljicu u osnovnoj školi, a aktivistkinju u borbi protiv pacova kao svoju novu "Pacovsku caricu", čija će zvanična funkcija biti - "Direktorka za pitanja smanjivanja broja glodara".

Agencija Asošijeted pres (AP) konstatuje da je svaki gradonačelnik Njujorka vodio rat - i uglavnom ga gubio - protiv jednog od najlukavijih i najdugovečnijih neprijatelja: norveških pacova koji su u običnom narodu poznatiji kao domaći smeđi pacovi, i postavlja pitanje da li je ova napast konačno dobila dostojnu protivnicu.

Ketlin Koradi je dobila zadatak da se izbori potencijalno se milionima pacova što vrebaju po njujorškim budžacima, rupama, tunelima podzemne železnice i napuštenim zgradama i parcelama.

U oglasu za posao, grad je ozbiljno tražio kandidate koji su "krvožedni", imaju "ubilačke instinkte" i mogu da se posvete "pokolju pacova na veliko".

"Kad sam prvi put videla oglas za ovaj posao, nisam baš bila sigurna da je posao stvaran. Mislim, 'krvožedan' nije reč koju obično viđate u opisima poslova, i zasigurno nije reč koju ja obično koristim da opišem sebe", rekla je Koradi na konferenciji za novinare u jednom parku u Harlemu, ali je dodala: "Ima da me viđate mnogo, i ima da viđate mnogo manje pacova".
 

Pacovi poodavno pohode grad, što je jedan od najvećih izvora javne zabrinutosti uz kriminal, beskućništvo i divljanje zakupnina stanova. Nikakve klopke ili otrovni mamci nisu uspeli da smanje brojnost ovih glodara koji caruju po tunelima podzemne železnicama i zavlače se u napuštena mesta i gradske parkove.

1
Izvor: BETA/ AP / Bobby Caina Calvan

"Pacovi su pametni. Otporni su. Mnogi od nas žive u kvartovima u kojima pacovi misle da mogu vladati ovim gradom", rekao je gradonačenik Adams, inače članica Demokratske stranke SAD.

Tokom prošle godine, Njujorčani su komunalnim vlastima prijavili 3,2 miliona susreta s pacovima što je samo malo manje od rekordnog broja prijava iz 2021. godine. 

Pristup njujorških vlasti razlikuje se od pristupa nekih boraca za prava životinja iz Pariza, grada koji ima više pacova od svojih 2,2 miliona stanovnika, a prema nekim proceenama dvostruko više.

Ti borci tvrde da "pacovi nisu naši neprijatelji".

Gradonačelnik Njujorka misli drugačije, pa je kao lider jednog kvarta u Bruklinu svojevremeno pokazao novinarima kofu punu otrovne supe namenjene pacovima. "Ima tamo nekih ljudi što se deru, znate, 'Ubico! Ubico!' A mi, znate, ne možemo tu nešto da filozofiramo kada se radi o stvarima koje utiču na kvalitet naših života".

Pacovi šire i razne bolesti, potput leptospiroze koja može izazvati meningitis i prestanak rada jetre i bubrega.

Prvi zadatak nove "Carice pacova" biće da ustanovi "zonu smanjivanja broja pacova" u Harlemu, gde će gradske vlasti investirati 3,5 miliona dolara za sprovođenje "plana ubrzane redukcije broja pacova", uz angažovanje 19 radnika na puno radno vreme i 14 radnika koji će biti angažovani sezonski.

Koradi kaže da će početi borbu uklanjanjem izvora hrane za pacove, a to su na prvom mestu đubre i bačena hrana.

"Imam ja dugu istoriju borbe sa pacovima", kazala je ona. Kao desetogodišnjakinja je skupljala potpise za antipacovsku peticiju u svom kvartu, a bila je na čelu akcije da se njujorške škole oslobode pacova u svojim zgradama.

Adams nije prvi gradonačelnik Njujorka koji imenuje "cara" za borbu sa pacovima. Rudi Đulijani je odredio jednog od svojih zamenika za taj posao, ali će Koradi biti prva gradska direktorka za pitanja smanjenja broja pacova.

Đulijani je formirao specijalni antipacovki odred koji je ima svoju bazu zvanu "Pacovska akademija" koja i dalje proizvodi kadrove za terensku borbu protivv ove napasti, a bivši gradonačelnik Bil de Blazio izdvojio je 30 miliona dolara za borbu protiv pacova, uključujući plan da se suvim ledom poguše pacovi u njihovim jazbinama, ali je sve to propalo.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kakva to pitanja, koja nisu hitna, postavljaju Njujorčani
telefon

20 godina službe

12.03.2023. 21:10

Kakva to pitanja, koja nisu hitna, postavljaju Njujorčani

Gradske vlasti Njujorka povodom 20 godina od pokretanja broja telefona za pozive građana koji nisu hitni, predstavile su seriju smešnih pitanja i komentara upućenih putem te linije.
Close
Vremenska prognoza
light rain
24°C
20.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve