AMBASADORKA: U Španiji nekoliko zaraženih Srba

AMBASADORKA: U Španiji nekoliko zaraženih Srba

EPA-EFE/CHEMA MOYA


Nekoliko srpskih drzavljana u Španiji zaraženo je koronavirusom, ali još nismo dobili zvanične informacije od zdravstvenih institucija, izjavila je ambasadorka Srbije u Madridu Katarina Lalić.

Prema njenim rečima, srpska dijaspora u Španiji zvanično broji oko 3. 000 ljudi, a nezvanično oko 5. 000 i oni su u kontaktu sa ambasadom.

Lalić za Tanjug kaže da je broj Srba koji su zarobljeni širom Španije sa 160 pao na oko 130 i da mnogi odustaju od povratka jer su svesni rizika.

“Na Kanarskim ostrvima ih je oko 30, ima ih i na Balearskim ostrvima. U stalnom smo kontaktu sa njima i gledamo da im pomognemo. Do 26. marta tamo su hteli da zatvore sve hotele, ali neki će i dalje biti otvoreni što je bitno za naše ljude,” rekla je Lalić.

Ona navodi da u Španiji broj potvrđenih i smrtnih slučajeva raste i da vrh krivulje nije dostignut, ali da stručnjaci očekuju da će se to desiti krajem sledeće nedelje.

I Španija prevazišla Kinu po broju zaraženih

Španija je postala treća zemlja na svetu, koja je prestigla Kinu po broju zaraženih koronavirusom.

Broj zaraženih u Španiji, koja broji 47 miliona stanovnika, dostigao je danas 85.195, što je porast od osam odsto u odnosu na prethodni dan, a ispred nje nalaze se samo SAD i Italija.

EPA-EFE/Villar Lopez

EPA-EFE/Villar Lopez

Ističe da su svi su svesni da se pritisak neće smanjiti ako krivulja krene da pada.

Prema njenim rečima, veliku zabrinutost izaziva to što su 14 odsto zaraženih lekari, što dovodi u pitanje čitav sistem. Najgore je, kako kaže, to što oni nemaju zdravstvenu opremu kao što su maske, rukavuice, respiratori.

“Smrtnost je velika, pa pogrebna preduzeća ne stižu da preuzmu posmrtne ostatke. Kada ih preuzmu mrtvačnice su pune. Napravili su jednu mrtvačnicu od klizališta, a planiraju da u te svrhe upotrebe još jednu halu”, kaže Lalić.

Povezane vesti – KORONA U SVETU: Više od 600.000 zaraženih, preminulo 27.417 ljudi

Ističe da najveći procenat preminulih čine starije osobe i da je 1.100 žrtava zabeleženo u domovima za stare.

Kako navodi, privatni domovi za stare su posebno ranjivi jer kada virus tu uđe, više ne izlazi.

Lalić dodaje da su u Španiji bolnice pune, na snimcima se vidi kako ljudi leže na podovima, pa su u tu svrhu osposobljeni pojedini hoteli.

“Pravi se još bolnica, a na sajmu će biti smeštena improvizovana bolnica sa 1. 300 kreveta”, kaže Lalić.

Raste broj zaraženih i umrlih

U Španiji je u poslednja 24 sata registrovano 6.398 osoba zaraženih koronavirusom, tako da je ukupan broj zaraženih porastao je na 85.195, saopštilo je jutros Ministarstvo zdravlja. Takođe, za svega 24 sata u Španiji je od posledica Covid-19 preminulo je 812 osoba, čime ukupan broj preminulih u ovoj zemlji iznosi 7.340 osoba.

 

Ona dodaje da su zdravstveni stručnjaci iz straha od totalnog kolapsa zdavstvenog sistema, s obzirom na to da su mnoge bolnice već zagušene, a mnoge pred kolapsom,preporučili da se mere radi sprečavanja širenja korona virusa pooštre, pa su na današnjoj sednici vlade usvojene rigoroznije merepreporučene

“To znači da se parališe ekonomija, zaustavlja kretanje radnika, osim onih na neophodnim poslovima, prodavaće se samo prehramnbeni i farmaceutski proizvodi, a biće otovrene pumpe, bolnice, banke”, kaže Lalić.

EPA-EFE/Villar Lopez

EPA-EFE/Villar Lopez

Prema njenim rečima, to što se zamrzava ekonomija koja trpi veliku udarac, što će to pojačati ekonomsku i socijalnu krizu posle pandemije. “Na medije se apeluje da se trude da saopštavaju zvanične, proverene podatke i da proveravaju verodostojnost svojih podataka, kako se ne bi širila panika. Ovde se podaci o zaraženima objavljuju svaki dan u podne i tu nema odstupanja. Više nema preuveličavanja cifara i svi se oslanjaju na zvanične podatke”, ističe Lalić.

Šta treba da znate:

Kako da sami napravite sredstvo za dezinfekciju podova; Jeftino i jednostavno

Kako da sprečite da se vi ili druga osoba zarazite?

Kako da sami napravite sredstvo za dezinfekciju ruku?

Šta znači “imati kontakt” sa zaraženim i koje su lekarske procedure?

Kako zaštititi starije ljude od koronavirusa?

VAŽNO KOLIKO I PRANJE RUKU: Kako da najefikasnije očistite svoj telefon

Kako sačuvati mentalno zdravlje u doba koronavirusa?

Dodaje da su u Španiji izdata upozorenja na hakerske prevare.

“Bilo je pokušaja prodaje vakcina za koronu čime su želeli da upadnu u račune, kao i pokušaja upada u poverljive podatke građana”, rekla je Lalić.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar