Vesti
03.08.2022. 14:36
R.E.

Sećanja...

Godinu dana od smrti Lazanskog, analitičara koji je najavio rat u Ukrajini (VIDEO)

Rat u Ukrajini
Izvor: Shutterstock

Novinar, pravnik i vojnopolitički komentator, Miroslav Lazanski, preminuo je 3. avgusta 2021. godine, dok je bio na dužnosti ambasadora u Moskvi, gde je bio postavljen 2019. godine.

Lazanski je bio i poslanik Srpske napredne stranke u Narodnoj skupštini Republike Srbije, ali ga šira javnost pamti pre svega kao novinara i vojnopolitičkog komentatora. 

Pisao je za hrvatski Polet, Vjesnik, Start i Danas.

Takođe, pisao je i za Politiku, NIN i Večernje novosti, izveštvao je iz ratova u Avganistanu i Libanu, kao i tokom sukoba na Kosovu, Bosni i Hercegovini.

Autor je sedam knjiga i pet dokumentarnih filmova.

Dok je imao kolumnu u Politici, pisao je o vojnim i geopolitičkim temama, te je godinu dana pre postavljanja na mesto ambasadora u Moskvi, u jednom od svojih tekstova naveo i da će doći do rata u Ukrajini.

"Dakle, odgovor Rusa počinje udarima 'iskandera' i avio - naletima na štabove, čvorišta veze, na aerodrome, skladišta goriva i municije, na 'parkinge' tehnike po celoj dubini rasporeda ukrajinske vojske. Rusi bi u borbu uključili moderna sredstva za radio - elektronsku borbu poput sistema 'avtobaza', istovremeno bi višecevnim raketnim bacačima 'smerč' preoravali prve borbene linije Ukrajinaca", napisao je Lazanski.

Takođe je pre sedam godina u jednoj TV emisiji govorio o mogućim sukobima između Rusije i Ukrajine:

Inače, Miroslav Lazanski je rođen je 18. septembra 1950. godine u slovenačkoj porodici u Karlovcu. Završio je Pravni fakultet u Zagrebu. Preminuo je od srčanog udara, a sahranjen je u Aleji velikana u Beogradu. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Istraživanje: Stanovnici Srbije o uzroku rata u Ukrajini
Rat u Ukrajini

(Ne)očekivano

26.07.2022. 15:05

Istraživanje: Stanovnici Srbije o uzroku rata u Ukrajini

Najveći broj stanovnika Srbije smatra da je uzrok sukoba u Ukrajini težnja NATO pakta da se širi na Istok, pokazalo je istraživanje organizacije Novi treći put "Rat u Ukrajini i javno mnjenje u Srbiji".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve