KINESKI STRUČNJACI: Epidemija u Srbiji trenutno pod kontrolom

KINESKI STRUČNJACI: Epidemija u Srbiji trenutno pod kontrolom

EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ


Epidemija koronavirusa u Srbiji trenutno je pod kontrolom, a stopa zaraženih na stabilnom nivou, kažu kineski stručnjaci za borbu protiv Kovida 19, koji borave u Srbiji, uz napomenu da to potvrđuje odnos broja testiranih i registrovanih slučajeva zaraze.

Oni, takođe, ukazuju da pojava Kovida 19 u staračkim domovima i zdravstvenim ustanovama zatvorenog tipa pokazuje da je neophodna rigorozna primena propisanih mera u borbi protiv epidemije.

U razgovoru za Tanjug kineski stručnjaci ističu da je mera zabrane kretanja potrebna u sadašnjoj situaciji i da svako treba da “’žrtvuje’’ ličnu slobodu za “zdrav i slobodan život u budućnosti’’, a istovremeno izražavaju i uverenje da će suzbijanju epidemije značajno doprineti i to što Srbija, zahvaljujući donaciji Kine, dobija dve najmodernije laboratorije za otkrivanje Covida-19.

Zamenica načelnika hitne službe Prve pridružene bolnice Univerziteta Sun Jat-Sen, Sjiong Jen, kaže da tim kineskih eksperata od dolaska u Srbiju svakodnevno prati informacije o zaraženima i preminulima koje objavljuje Krizni štab, a posebno gde je najveće žairšte, kao i odnos broja testiranih i potvrđenih slučajeva .

Taj odnos je sada ispod 20 odsto što, kaže Sjiong, govori o tome da je ta stopa zaraženih na stabilnom nivou,odnosno da nema ubrzanog rasta obolelih.

“Sudeći prema sadašnjim informacijama i preduzetim merama, može se reći da je epidemija u ovom trenutku pod kontrolom’”, ocenjuje Sjiong u razgovoru za Tanjug.

EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

U poslednjih nekoliko dana značajno je povećan broj testiranih i na dnevnom nivou registruje se više od 400 pozitivnih slučajeva, a trenutna epidemiološka situacija u Srbiji je, kaže Sjiong, podseća na stanje u Vuhanu kada je epidemija u jednom periodu “uhvatila maha’”, ali je posle toga stavljena pod kontrolu.

“U Srbiji se povećava broj testiranih, ali se smanjuje procenat potvrđenih slučajeva i to je dobro. Ali, nisu brojevi najvažniji već da se što ranije otkrije prisustvo virusa kod što većeg broja zaraženih i da se na taj način postigne bolja kontrola i spreči ulazak virusa u domove za stare, bolnice…”, naglašava Sjiong.

Povezane vesti – “408 novoobolelih, ukupno 4.873 potvrđenih slučajeva COVID 19”

Šef delegacije tima kineskih stučnjaka Peng Džićijang smatra da je to što je virus ušao u domove za stare, neuropsihijatrijske klinike i druge zdravstvene ustanove pokazatelj da je, kako kaže, u tim ustanovama potrebna stroža primena mera i da je važno otkriti i izolovati zaražene i tako sprečiti ulazak zaraze

Kod svakog virusa je, kako kaže, najbitnije da se postigne kontrola njegovog širenja i prekine kontakt sa izvorom ili rezervoarom zaraze zbog čega je važno da pacijenti sa lakšom kliničkom slikom i oni koji nemaju nikakvih simptoma zaraze budu što ranije otkriveni, odnosno da se testiraju i budu izolovani.

EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Pacijenti sa lakšom kliničkom slikom i oni koji nemaju simptome ne zahtevaju posebno lečenje i za njih je, kaže Peng, neretko najbolja terapija – izolacija.

” Za svaku infektivnu bolest važi pravilo da je potrebno kontrolisati izvor zaraze, prekinuti njen dotok i zaštiti osetljive grupe. To su tri elementa koja treba primeniti kod svake infektivne bolesti”, podvlači Peng.

Upitan da li bi toplo i sunčano vreme koje dolazi moglo da utiče na Kovid 19 i eventualno smanji broj zaraženih,Peng kaže da je to sasvim nov virus o kojem se malo zna, ali da je uočeno da se lakše i brže prenosi u hladnijim krajevima.

Međutim, sada se pojavljuje i u zemljama sa toplijom klimom što nam govori o tome koliko je ovaj virus “lukav”. Istina je da više “voli” hladnoću, ali odgovara mu i toplo vreme, tako da postoji mogućnost da se prenosi i na višim temperaturama”, navodi Peng.

…………………………………………………….

U Srbiji je na snazi vanredno stanje, a ovo su najvažnije smernice za građane:

Sve granice Srbije sa drugim zemljama su zatvorene

Koja su ograničenja na javna okupljanja?

Suspendovani su javni gradski i međugradski prevoz, a zabranjen je i rad kafića, tržnih centara…

Uveden je i policijski čas od 17 do pet časova ujutru

Pomoć starijim građanima je od ogromne važnosti. Evo gde možete da se prijavite za volontiranje?

Važni brojevi telefona za sve informacije o koronavirusu

Šta treba da znate:

Kako da sami napravite sredstvo za dezinfekciju podova; Jeftino i jednostavno

Kako da sprečite da se vi ili druga osoba zarazite?

Kako da sami napravite sredstvo za dezinfekciju ruku?

Šta znači “imati kontakt” sa zaraženim i koje su lekarske procedure?

Kako zaštititi starije ljude od koronavirusa?

VAŽNO KOLIKO I PRANJE RUKU: Kako da najefikasnije očistite svoj telefon

Kako sačuvati mentalno zdravlje u doba koronavirusa?

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar