Vesti
10.04.2020. 15:44
Tanjug

"KONTROLIŠEMO EPIDEMIJU" Janković: Nije izvesno da je kriva zaravnjena

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Imunolog Srđa Janković iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj izjavio je danas da se epidemija korona virusa u Srbiji kontroliše dosta uspešno, ali da još uvek nije toliko izvesno da je epidemijska kriva zaravnjena.

"Da bi se trend ispratio do kraja potrebno je više vremena. Nadam se da to nije samo privremeno, nego pravo usporavanje epidemije koje će vremenom preći u opadanje", rekao je Janković na drugoj veb konferenciji za pacijente "Tu smo", u organizaciji Foruma pacijenata Srbije.

Janković je istakao da je izbegavanje kontakata najbolja zaštita protiv širenja korona virusa.

"Treba nam što bolje ograničavanje svih međuljudskih kontakata na one apsolutno najnužnije. To je suštinski važno ako želimo da pobedimo ovu epidemiju sa što manjim brojem ugroženih ili izgubljenih ljudskih života", poručio je Janković i dodao da su opravdane sve mere koje tome doprinose.

Na pitanje da li osoba koja je imala korona virus i ozdravila može ponovo da se zarazi, naveo je da u Kini i Južnoj Koreji postoje izveštaji kojima je dokumentovano da se to desilo, ali da je pravo pitanje da li se osoba ponovo zarazila ili je reč o "razbuktavanju nečega što se pritajilo.

"Mi odgovor na to još uvek ne znamo”, rekao je Janković.

Govorio je i o terapiji krvnom plazmom koja, pojasnio je, podrazumeva da se od osoba koje su ozdravile i koje mogu da postanu dobrovoljni davaoci, uzme određena količina krvne plazme koja sadrži antitela koje je njihov organizam napravio boreći se sa virusom.

To, dodao je, nije terapija koja je glavni metod lečenja za svakog i koja zamenjuje druge vidove terapije već će pre služiti kao dopuna u lečenju.

"Postojaće precizne indikacije, već se radi na završnoj verziji toga pre početka. Terapija se mora davati sistematski onima gde imamo valjane naučne i medicinske razloge da smatramo da će im najverovatnije pomoći”, rekao je Janković.

Kako je pojasnio, krvna plazma sa gotovim antitelima doprineće tome da se virusu oteža put kroz organizam, odnosno blokira njegova mogućnost da inficira nove ćelije.

"Ta terapija se daje jednokratno. Antitela u organizmu potraju oko dve, tri nedelje, njihova količina opada, ali ono što urade za to vreme bi trebalo da doprinese da ishod bude povoljan", rekao je Janković i dodao da ta terapija nikako ne može da bude zamena za vakcinu.

Janković je istakao da je imuni sistem važan u odbrani od svake bolesti, pogotovo od zaraznih bolesti, ali da ne postoji specifično sredstvo kojim možemo da ga ojačamo u smislu da nam predstavlja "štit ili oklop" sem vakcine koja, podseća, protiv novog korona virusa još nije napravljena.

"Ono što možemo da učinimo je da pazimo na sebe jer što nam je organizam u boljem stanju, što manje ima drugih faktora rizika, navika koje slabe imuni sistem…ako se hranimo što je moguće zdravije, dovoljno spavamo sve to će se indirektno povoljno odraziti, ali ponavljam niko time neće steći ''oklop'' od Kovida 19", dodao je Janković.

…………………………………………………….

U Srbiji je na snazi vanredno stanje, a ovo su najvažnije smernice za građane:

Sve granice Srbije sa drugim zemljama su zatvorene

Koja su ograničenja na javna okupljanja?

Suspendovani su javni gradski i međugradski prevoz, a zabranjen je i rad kafića, tržnih centara…

Uveden je i policijski čas od 17 do pet časova ujutru

Pomoć starijim građanima je od ogromne važnosti. Evo gde možete da se prijavite za volontiranje?

Važni brojevi telefona za sve informacije o koronavirusu

Šta treba da znate:

Kako da sami napravite sredstvo za dezinfekciju podova; Jeftino i jednostavno

Kako da sprečite da se vi ili druga osoba zarazite?

Kako da sami napravite sredstvo za dezinfekciju ruku?

Šta znači “imati kontakt” sa zaraženim i koje su lekarske procedure?

Kako zaštititi starije ljude od koronavirusa?

VAŽNO KOLIKO I PRANJE RUKU: Kako da najefikasnije očistite svoj telefon

Kako sačuvati mentalno zdravlje u doba koronavirusa?

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve