Vesti
11.09.2020. 14:06
Marko R. Petrović

Kovid njet

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Svi oni koji su još početkom avgusta, kada je Putin objavio da je Rusija registrovala vakcinu protiv koronavirusa, likovali i bili ponosni kao da su je, maltene, sami proizveli, danas verovatno osećaju još veću potrebu da kažu kako je „ruska medecina najbolja“ ili da upitaju „a koja je to vakcina bolja od ruske?“.

Šalu na stranu, ali u danu kada je direktor Nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ Aleksandar Butenko saopštio da će ruska vakcina imati dve varijante – za decu i za odrasle, objavljene su još dve vesti u vezi sa kineskom i vakcinom koju pripremaju na Oksfordu.

Povezane vesti - INTERVJU MARIJAN IVANUŠA: Cilj je bezbedna, a ne bilo kakva vakcina

Prva je da je srpski ministar zdravlja Zlatibor Lončar potvrdio da Srbija neće učestvovati u kliničkom ispitivanju kineske vakcine protiv korone jer nisu ispunjeni uslovi Agencije za lekove.

A druga je da je farmaceutska grupa AstraZeneka, koja je partner britanskog univerziteta Oksford, saopštila da će napraviti pauzu u kliničkim ispitivanjima svoje eksperimentalne vakcine nakon pojave neobjašnjive bolesti jednog učesnika ispitivanja.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Kada je reč o kineskoj vakcini, Lončar je rekao da će tek kada se stvore uslovi, „kad neka vakcina ispuni sve standarde“, ona biti preporučena i građanima Srbije.

Sa druge strane, vakcina na kojoj rade AstraZeneka i Oksford važi za jedan od najnaprednijih zapadnih projekata. Testirana je na desetinama hiljada volontera u Velikoj Britaniji, Brazilu, Južnoj Africi i SAD.

Povezane vesti - Još nismo ni blizu leka

Vakcina je ušla u treću, poslednju fazu ispitivanja, koja se odnosi na proveru bezbednosti i efikasnosti.

Portparol kompanije je rekao da je pauziranje ispitivanja rutinska procedure u slučaju da se potencijalno neobjašnjiva bolest pojavi u nekom od ispitivanja.

Priroda i težina problema koji se pojavio nisu poznati, ali prema portalu Stejtnjuz, očekuje se da će se učesnik ispitivanja oporaviti.

Ovo je, inače, prva zvanično saopštena suspenzija kliničkog ispitivanja u vezi sa eksperimentalnom vakcinom protiv Covid-19.

Grupa Oksford-AstraZeneka je već potpisala ili je u pregovorima sa više zemalja o kupovini miliona vakcina ako se pokaže da je efikasna, od čega je veliki broj doza za Evropsku uniju.

Istovremeno, Ministarstvo zdravlja Rusije saopštilo je da je prva količina vakcine „sputnjik V“, koju je proizveo naučni centar „Gamaleja“, puštena u civilni promet.

Povezane vesti - VAKCINISANJE PANIKE: Kada stiže vakcina za koronavirus?

U saopštenju je navedeno da je prva količina ove vakcine prošla potrebne kontrole kvaliteta u laboratorijama ruske službe za nadzor u zdravstvu „Roszdravnadzora“, i da se uskoro očekuju isporuke vakcina u ruske regione.

Direktor centra „Gamaleja“ Aleksandar Ginsburg rekao je da je planirano da se do leta 2021. godine većina stanovništva Rusije vakciniše protiv koronavirusa.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

On je precizirao da je potrebno vakcinisati dve trećine stanovništva da bi situacija bila pod kontrolom, odnosno 70-75 miliona ljudi.

Ginsburg je rekao da za godinu dana sve laboratorije mogu da proizvedu 80 miliona vakcina, što će omogućiti da se prekine nekontrolisano širenje infekcije.

Povezane vesti - Korona se vraća kući

Ruska vakcina protiv virusa korona „sputnjik V“ biće različita za decu i odrasle. Direktor Nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ Aleksandar Butenko rekao je da će vakcina namenjena deci biti blaža i izazivaće manje reakcija.

„Deca imaju manju telesnu težinu nego odrasli i zbog toga će primati manju dozu. Pritom, imuni sistem deteta nije toliko razvijen kao kod odraslih“, rekao je Butenko.

On je objasnio da sve vakcine imaju gradacije - za decu i za odrasle, pa je najavio da će se dečjom vakcinom baviti nakon završetka faze masovnog testiranja na odraslima, odnosno osobama starijim od 18 godina.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
11°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve