Vesti
05.05.2022. 15:01

Kosovo

Kurti: Srbija da prihvati dokumenta na kojima piše 'Republika Kosovo'

kosovo 26. 2. 2022.
Izvor: Shutterstock

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da Srbija mora da prihvati dokumenta na kojima piše "Republika Kosovo" i istakao da želi da se Srbija ogradi od Kremlja i uvede sankcije Rusiji.

Kurti je u intervjuu za Dojče vele kazao da bi Evropska unija (EU) i NATO trebalo da vode računa da Srbija više ne sedi na tri, četiri stolice, ali i da cene doprinos Kosova, koje neće imati nikakve paralelne projekte osim EU i NATO. 

Govoreći o dijalogu sa Beogradom, Kurti je rekao da bi trebalo da bude principijelan, izbalansiran i simetričan, a naveo je i da Srbija mora da prihvati kosovska dokumenta zbog stvaranja Zajedničkog regionalnog tržišta koje podrazumeva Berlinski proces.
 

"Zajedničko regionalno tržište je u srcu Berlinskog procesa. Ne zamena za EU, već priprema za nju. Da bi se ostvarilo Zajedničko regionalno tržište, Srbija mora da prihvati kosovska dokumenta i na taj način omogući kretanje koje je vrednost Evropske unije. Krajnje je vreme da se na Beograd izvrši pritisak da prihvati kosovska dokumenta", rekao je Kurti. 
 

Na pitanje da li može malo da popusti svoj stav i tako da podsticaj saradnji, Kurti kaže da vreme ne može da se vrati nazad. 

"Ne možemo da se vratimo u period pre 1999. godine, kada smo oslobođeni, ni pre 2008. godine, kada smo proglasili nezavisnost, ni pre 2010. godine, kada je Međunarodni sud pravde legitimisao Deklaraciju o nezavisnosti, niti pre 2012. godine, kada je okončan međunarodni nadzor Kosova. Nezavisni smo. Dokumenta pripadaju Republici i kao takva moraju biti prihvaćena", istakao je on.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako Aljbin Kurti koristi situaciju u Ukrajini
Kurti i Osmani 4.4.2022.

Kosovo

05.04.2022. 06:10

Kako Aljbin Kurti koristi situaciju u Ukrajini

Svetla svetske pozornice već mesec dana uperena su u jednu tačku – Ukrajinu. Ako je neko i mislio da je ovo tuđi rat, koji se tiče isključivo velikih sila, vreme ga je demantovalo i ubedilo u suprotno.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
16.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve