Vesti
12.06.2023. 14:11
Beta

"Tenzije i dalje visoke"

Lajčak: "Nadali smo se boljem rezultatu posete Prištini i Beogradu"

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak izjavio je da su se specijalni izaslanik SAD Gabrijel Eskobar i on, koji su prošle nedelje boravili u Prištini i Beogradu u potrazi za političkim rešenjem krize na severu Kosova, nadali boljem rezultatu svoje misije, ali da su nažalost, uprkos nekim pozitivnim signalima, tenzije i dalje visoke.

Lajčak je naveo da će o rezultatima posete i narednim koracima informisati EU i države članice i dodao da nastavlja napore kako bi se omogućilo i podržalo održivo političko rešenje.

U pregledu nedelje koji objavljuje na Facebooku, Lajčak je naveo da su Eskobar i on posetili region sa ciljem da se pozabave napetom situacijom na severu Kosova i istraže potencijal za političko rešenje.

Podsetio je da su na Kosovu razgovarali sa najvišim rukovodstvom, uključujući predsednici Vjosu Osmani, premijera Aljbina Kurtija i prvog zamenika premijera Besnika Bislimija i da su im "u dugom razgovoru preneli zabrinutost zbog situacije na severu i istakli potrebu za hitnom deeskalacijom".

"Ponovili smo šta su i EU i SAD tražile od strana da urade kada pozivaju na političko rešenje: hitnu deeskalaciju, prevremene izbore uz učešće kosovskih Srba i povratak dijalogu o normalizaciji", naveo je Lajčak.
 

On je dodao da su razgovarali i sa opozicionim liderima kosovskih Albanaca kojima su "objasnili posledice trenutne krize i štetu koju ona nanosi međunarodnom ugledu Kosova i zamolili ih za podršku političkom rešenju za smirivanje tenzija".

"Kako se nijedno rešenje ne može postići bez uključivanja pogođenog stanovništva, Eskobar i ja smo se sastali i sa predstavnicima Srpske liste i civilnog društva, da bismo čuli od njih i objasnili im zašto je važno da kosovski Srbi učestvuju na novim izborima", dodao je.

Razgovore u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksnadrom Vučićem Lajčak je opisao kao "podjednako duge, ali i nimalo lake" navodeći da su mu "objasnili kako treba da doprinese izlasku iz sadašnje krize i pozabavili se složenom situacijom Srba na Kosovu".

"Posebno smo istakli da, iako svi građani imaju pravo na miran protest, nasilje nikada nije prihvatljivo i ne može biti nekažnjivosti", dodao je Lajčak u pregledu nedelje na Facebooku.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Lajčak: "Sve što je dogovoreno, mora da se ispuni"
1

Razgovori u Mitrovici

11.05.2023. 16:30

Lajčak: "Sve što je dogovoreno, mora da se ispuni"

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak boravio je u severnom i južnom delu Kosovske Mitrovice gde je održao razgovore sa predstavnicima političkog i civilnog sektora.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve