Vesti
13.09.2021. 12:38
Tanjug

Patrijarh Porfirije

Liturgija u Jasenovcu (FOTO)

JASENOVAC PORFIRIJE POSETA
Izvor: FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIĆ

Centralno obeležavanje Svetih novomučenika jasenovačkih, počelo je arhijerejskom liturgijom koju služi patrijarh Srpske pravsolavne crkve Porfirije uz sasluženje velikog broja arhijereja SPC i drugih pomesnih crkava, u crkvi Svetog Jovana Krstitelja manastira Jasenovac.

Liturgiji u Jasenovcu pored velikog broja arhijereja prisustvuje i ministar Vlade Srbije Nenad Popović, član predsedništva BiH Milorad Dodik, izaslanik presednika Srbije Veran Matić, predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupova, i veliki broj vernika, a nakon liturgije na humci pokraj spomenika "Kameni cvet" koji se nalazi u okviru Spomen-područja "Jasenovac" patrijarh Porfirije će služiti pomen jasenovačkim stradalnicima. Proslavu praznika organizuju eparhija pakračko-slavonska SPC i Muzej žrtava genocida.

U utorak će u Srpskoj pravoslavnoj opštoj gimnaziji "Kantakuzina Katarina Branković" u Zagrebu, biti održan Međunarodni naučni simpozijum "Novomučenici : VII", na kojem će učešće uzeti domaći i inostrani istoričari i stručnjaci u oblasti društveno - humanističkih nauka, a na otvaranju će se obratiti patrijarh Porfirije.

Nastradali u logoru Jasenovac za vreme Drugog svetskog rata u NDH kanonizovani su na Saboru SPC održanom 16. aprila 2010. godine, kada je za datum njihovog proslavljanja određen 31. avgust po julijanskom, odnosno 13. septembar po gregorijanskom kalendaru. Logor Jasenovac, kao sistem logora pod komandom iz logora Jasenovac, bio je najveći koncentracioni i logor smrti na prostoru okupirane Kraljevine Jugoslavije za vreme Drugog svetskog rata. Logor je formirala Nezavisna država Hrvatska u avgustu 1941. godine, a uništile su ga ustaše u aprilu 1945. godine.

U logor su dovođeni Srbi, Romi i Jevreji, svih uzrasta, polova, starosnih dobi, socijalnih, obrazovnih i drugih profila, ali tu su dovođeni i svi drugi koji su podržavali Srbe, Rome, Jevreje, komuniste, partizane ili „nisu odgovarali" tadašnjim vo?ama ustaške Hrvatske.

Logor Jasenovac je bio prvi sistematski izgrađivani logorski kompleks na teritoriji Nezavisne Države Hrvatske, jedini koji je neprekidno delovao sve do kraja njenog postojanja i najveći po prostoru koji je zauzimao, po broju logoraša koji su kroz njega prošli i po broju žrtava koje su u njemu stradale. Manastirska crkva posvećena rođenju Svetog Jovana Preteče sagrađena je 1775. Godine, a razorena je na početku Drugog svetskog rata 1941. godine rukama prvih jasenovačkih logoraša.

Hram je obnovljen i osvećen 2. septembra 1984. godine, dok je tokom ratnih sukoba pri raspadu bivše SFRJ 1991. godine crkva ponovo oštećena, a u maju 1995. u operaciji Bljesak je oskrnavljena i opustošena. Crkva je ponovo obnovljena 2000. godine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vučić: Podižemo veliki memorijalni kompleks žrtvama Jasenovca
Porfirije i Vučić

"Konačno dogovor"

10.09.2021. 11:28

Vučić: Podižemo veliki memorijalni kompleks žrtvama Jasenovca

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je, nakon razgovora sa patrijarhom Porfirijem, da je konačno postignut dogovor o izgradnji memorijalnog centra u Donjoj Gradini, u kojem bi se podsetilo na sve zločine nad srpskim narodom.
Close
Vremenska prognoza
light rain
15°C
23.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve