Vesti
09.05.2023. 17:07
Beta

Hag

Nastavlja se suđenje Tačiju i optuženima za zločine na Kosovu

Hašim Tači
Izvor: ANP POOL / KOEN VAN WEEL / POOL

U sredu će se pred specijalnim kosovskim sudom za zločine pripadnika OVK u Hagu nastaviti suđenje bivšem komandantu te albanske paravojske Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zlodela na Kosovu i u Albaniji, 1998-99. godine.

Zajedno sa Tačijem, za zločine nad Albancima, Srbima i Romima, optuženi su članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

Tužioci će na zasedanju, kako se očekuje, pred sudije izvesti svog četvrtog svedoka.

Proces Tačiju i saoptuženima počeo je 3. aprila uvodnim rečima tužilaca, zastupnika 140 žrtava i branilaca.

Od 11. do 20. aprila, raspravno veće saslušalo je iskaze troje svedoka.

Prvi svedok bila je žena albanske nacionalnosti, ali je njen ceo iskaz ostao nedostupan javnosti.

Na zatvorenoj sednici svedočio je i treći svedok tužilaštva.

Drugi svedok, pod šifrom 2562, potvrdio je da je vrh OVK od 1997. preuzimao odgovornost za napade na srpsku policiju, u saopštenjima koje su objavljivale novine na Kosovu i televizije u Albaniji.

Na ta saopštenja, tužioci su se, u uvodnoj reči na početku sudjenja, pozivali kao na dokaz da je Glavni štab OVK, čiji su optuženi bili članovi, imao komandu i kontrolu nad formacijama koje su sprovodile napade.

Svedok koji je bio zvaničnik Demokratskog saveza Kosova (DSK) u Mališevu kod Orahovca, rekao je i da vrh OVK "nije priznavao (lidera te stranke) Ibrahima Rugovu" za vođu Albanaca na Kosovu.

Pripadnike OVK svedok je, kako je rekao, prvi put video na jednoj sahrani u jesen 1997. na kojoj je trećeoptuženi Seljimi, pozivajući na oružani ustanak, proglasio Rugovu i DSK za "pacifiste" čije je vreme prošlo u borbi za nezavisnost Kosova.

Po optužnici, na meti zločinačkog udruženja vođa OVK bili su, pored ostalih "protivnika", članovi Rugovine partije zbog zalaganja da se do nezavisnosti Kosova dođe mirnim putem.

Svedok je izjavio i da se, s proleća 1998, pridružio OVK, ali da "odnosi OVK i DSK u mališevskoj jedinici nisu bili baš dobri".

On je posvedočio da su politički komesari OVK podvrgavali pritisku Rugovine pristalice da "obustave aktivnosti".

Tužioci su pre početka suđenja najavili da će saslušati više od 300 svedoka, a raspravno veće dalo im je rok da taj dokazni postupak okončaju do aprila 2025. godine.

Na početku sudjenja, 3. aprila, svi optuženi ponovili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

U uvodnoj reči, tužioci su, s druge strane, tvrdili da će, tokom procesa, dokazati krivicu Tačija i saoptuženih.

Branioci su, u uvodnim rečima, tvrdili da četvorica vodja OVK nemaju nikakve veze sa zločinima koje su počinili "osvetnici" i "odmetnici od OVK".

Optužnica Tačija (54), Veseljija (55), Seljimija (52) i Krasnićija (72) tereti za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Tužioci su nedavno objavili identitete 75 žrtava, od kojih je 51 bila srpske nacionalnosti. U pritvorima OVK stradala su i 23 Albanca i jedan Rom.

Identiteti još 25 žrtava biće obelodanjeni tokom procesa.

U 10 tačaka Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Cilj tog zločinačkog poduhvata bilo je preuzimanje kontrole nad celim Kosovom nasiljem nad svima koje je OVK smatrala protivnicima - Srbima, Romima i Albancima proglašenim za "izdajnike", "špijune" i "kolaborante" sa srpskim vlastima.

Kao saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni i oficiri OVK: Azem Sulja (Syla), Ljah Brahimaj (Lahi), Fatmir Ljimaj (Limaj), Sujelman Seljimi (Sylejman), Rustem Mustafa (Rrustem), Šukri Buja (Shukri), Ljatif Gaši (Latif Gashi) i Sabit Geci.

Optuženi su, u vreme obuhvaćeno optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portarol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portarol.

Svi optuženi koji su uhapšeni na Kosovu 4. i 5. novembra 2020, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Tači i saoptuženi su od hapšenja u sudskom pritvoru u Sheveningenu (Scheveningen), a sud, čije je zvanično ime Specijalizovana veća Kosova, više puta je odbio njihov zahtev da budu privremeno oslobodjeni.

Pored predsedavajućeg Smita iz SAD, u veću koje sudi Tačiju i saoptuženima su još sudije Kristof Bart (Christoph Barthe) iz Nemačke i Ginel Metro (Guenael Metraux) iz Švajcarske. Rezervni sudija je Fergal Gejnor (Gaynor) iz Republike Irske.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Tači vs Kurti – drugi čin
kurti, osmani, kosovo 12.4.2023

Veličanje OVK na Kosovu

12.04.2023. 18:20

Tači vs Kurti – drugi čin

Kada se Ramuš Haradinaj, aprila 2017. godine, nakon odluke suda u Kolmaru da se ne izruči Srbiji nakon što je uhapšen na aerodromu u Bazelu po Interpolovoj poternici Srbije zbog ratnih zločina nad Srbima i drugim nealbancima na Kosovu tokom rata 1999, vratio u Prištinu, kosovski Albanci su to smatrali velikom pobedom, odnosno novim porazom Srbije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
25.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve