Vesti
23.11.2022. 12:23
M.P.

Epilog sastanka u Briselu

Nedžmedin Spahiu za "Ekspres": Zapad sprema zamku Srbiji

kosovo 26. 2. 2022.
Izvor: Shutterstock

Aljbin Kurti je ponovo pokazao da nije spreman na kompromis odbivši predlog Evropske unije o stabilizaciji situacije na severu Kosova. Sa druge strane Aleksandar Vučić je još jednom poslao poruku da je Beograd spreman na razgovor i da su stabilnost i očuvanje mira na Kosovu teme koje moraju da budu primarne i zajedničke za sve strane, kako Srbiji, tako i Evropskoj uniji i predstavnicima Prištine.

Ovako bi ukratko mogao da se prepriča sastanak Aljbina Kurtija i Aleksandra Vučića u Briselu koji je trajao više od osam sati.

Taj razgovor je, kao i mnogi prethodni, bio neuspešan, međutim, važno je da je do njega došlo. Kao što se i očekivalo, do prevazilaženja spora oko registarskih tablica nije došlo, ali je nakon sastanka poslata snažna poruka – Srbija nije odgovorna za neuspeh u pregovorima.

"Mi smo izneli predlog kako bi bila izbegnuta rizična situacija. Predsednik Vučić je predlog prihvatio, ali premijer Kurti nažalost nije. Očekujem da Kosovo odmah suspenduje dalje korake vezane za preregistraciju tablica a da Srbija suspenduje izdavanje registarskih tablica za gradove na Kosovu, uključujući KM tablice", rekao je nakon sastanka u Briselu šef evropske diplomatije Žozep Borel.
 

Prst nekog evropskog zvaničnika je posle dosta vremena uperen direktno u Aljbina Kurtija. Konačno je neko nedvosmisleno rekao da je Kurti krivac za neuspeh u pregovorima. Neki će reći da reči Borela predstavljaju malu pobedu Srbije, ali je istina drugačija. Srbija od reči nema ništa jer je i dalje ostavljen prostor da tenzije na Kosovu prerastu u sukob. U takvoj situaciji nijedna država koja vodi računa o svojim građanima ne može da bude zadovoljna.

O osmočasovnom sastanku u Briselu, ali i porukama koje smo nakon njega mogli da čujemo razgovarali smo sa kosovskim analitičarom Nedžmedinom Spahiu. Sagovornik “Ekspresa” kaže da se izjava Borela krije zamka u koju Srbija želi da se uvuče.

"Mislim da ovim što Zapad plasira narativ da je Kurti neposlušan, želi da Srbiju uvuče u zamku. Mislim da se iza svega stoji želja da Srbija napadne Kosovo I da na taj način NATO interveniše u Srbiji čime bi se Srbija konačno stavila pod uticaj Zapada. Ukoliko gledamo mapu Evrope onda ćete videti da je Srbija i dalje jedina država koja vodi svoju politiku između Zapada i Istoka. Sve ostale države su okrenute Zapadu, osim Rusije i Belorusije koje imaju svoju politiku. Narativ Zapada da je Kurti neposlušan i da vodi svoju poltiku služi samo da bi se Aleksandar Vučić podstakao da interveniše na Kosovu“, smatra Spahiu.
 
Kosovo
Izvor: Shutterstock

Na pitanje zbog čega smatra da je Zapadu potreban još jedan rat u Evropi, sagovornik "Ekspresa" kaže da su se situacija u svetu promenila od 1999. kada je NATO intervenisao na Kosovu, a da je osnovni razlog tih promena rat u Ukrajini.

"Ako se setimo pregovora iz Rambujea, NATO je tada trebalo da uđe u Srbiju na šta Milošević nije pristao. NATO se nakon toga zadovoljio ulaskom na Kosovo. Od tada je sve vreme mahao šargarepom, a ne štapom prema Srbiji. Međutim, sada je drugačija situacija i okolonosti u svetu su se promenile. Izbio je rat u Ukrajini. Rusija je u defanzivi i naravno da sada Zapad neće propustiti priliku da Srbiju stavi pod svoje krilo... Milom ili silom.“

Da je situacija na Kosovu dodatno zategnuta posle sastanka u Briselu, moglo je da se zaključi i na osnovu poruka koje su stigle preko okeana.

Američka senatorka Džin Šakin oglasila saopštenjem zajedno sa senatorima Džonsonom, Tilisom i Van Holenom u kome navode da su razočarani "odustvom nedostatkom napretka u pronalaženju diplomatskog puta između vlada Kosova i Srbije". U zajedničkom saopštenju senatora se navodi sledeće.

"Razočarani smo nedostatkom napretka u pronalaženju diplomatskog puta između vlada Kosova i Srbije za rešavanje predstojećeg izdavanja kosovskih registarskih tablica u srpskim entitetima na Kosovu. Takođe smo sve više zabrinuti zbog rizika od nasilja i nestabilnosti u regionu, koji ugrožavaju decenije teško stečenog mira. Podržavamo napore EU da dođe do mirnog rešavanja ovog pitanja, i ohrabrujemo premijera Kurtija da iscrpi sva diplomatska rešenja da bi postigao mirno rešenje sa predsednikom Vučićem. Takođe izražavamo zahvalnost našim trupama KFOR-a što su odigrale ključnu ulogu u održavanju mira u regionu", piše u saopštenju koje je potpisalo četvoro senatora.
 

Kratku poruku, posle neuspešnog sastanka u Briselu, poslao je i Jens Stoltenberg. Generalni sekretar NATO je poručio da se na Kosovu mora izbeći eskalacija.

"Razgovarao sam sa Žozepom Borelom. Razočarani smo time što nije moguće razrešiti spor oko registarskih tablica", napisao je Stoltenberg na Twitter i dodao da "NATO i Kfor ostaju na oprezu."

Da se tenzija i strah od rata osećaju na Kosovu potvrdio je i Spahiu. On je za "Ekspres" rekao da je situacija na Kosovu "tmurna i da se oseća strah od izbijanja sukoba".

"Međutim, ono što je dobro na Kosovu jeste da su međuetnički odnosi mnogo bolji nego što su bili ranije. To je dobra garancija da neće doći do ratnih zločina. Ali narod se I dalje plaši."
 

Iako je samo nekoliko sati ranije, nakon sastanka u Briselu, Kurti kritikovao Borela, premijer Kosova je prihvatio zahtev ambasadora SAD na Kosovu Džefrija Hovenijera I za 48 sati je odložio primenu odluke o novčanim kaznama za građane koji nemaju registarske oznake RKS na svojim automobilima.

"Prihvatam njegov zahtev za odgodu za 48 sati početka mere zbog nelegalnih registarskih oznaka 'KM' (i drugih). Sretan sam što ću raditi sa SAD i EU na pronalaženju rešenja u naredna dva dana", napisao je Kurti na Twitteru.
 

Na ovaj način Beograd i Priština su dobili dodatno vreme da se dogovore i da na taj način spreče da dođe do sukoba. Sa ovim se slaže i Nedžemedin Spahiu, ali napominje da do trajnog rešenja može da dođe samo u jednom slučaju.

"Zahtev da se odluka odloži za 48 sati je razuman. Možda za ovo vreme dođe do nekog privremenog rešenje kako bi se izbegao sukob. Sve se na kraju svodi na simboliku. Zašto je predsedniku Vučiću stalo do tablica kada su Srbi u unutrašnjosti Kosova odavno prešli na RKS i ništa im ne fali. Nisu ništa manje Srbi nego oni na Severu Kosova koji ne žele da preregistruju tablice. Međutim, sva simbolika se svodi na to da Vučić želi da pokaže da Sever Kosova nije Kosovo, kako bi od njega napravio neku novu Bosnu i kako bi preko tog entiteta, koji bi se zvao Zajednica srpskih opština, imao uticaj. Međutim, do trajnog rešenja neće doći sve dok Srbija ne pristane na priznanje Kosova i padanje pod Zapadni uticaj. Ovo drugo je još važnije za Zapad", podvlači sagovornik "Ekspresa".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Stoltenberg poručio: "NATO i Kfor ostaju na oprezu"
Stotenberg

Situacija na Kosovu...

21.11.2022. 23:52

Stoltenberg poručio: "NATO i Kfor ostaju na oprezu"

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg poručio je, povodom neuspešnih razgovora predstavnika Beograda i Prištine o pitanju obavezne preregistracije tablica, da se na Kosovu mora izbeći eskalacija.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
7°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve