Vesti
23.04.2022. 07:10
Marko R. Petrović

Crna Gora

Nova Vlada na vidiku

Dritan Abazović 22.4.2022.
Izvor: BETAPHOTO/Vlada Crne Gore/Rade Koprivica

Dva i po meseca nakon što je pala vlada Zdravka Krivokapića, njegov nekadašnji potpredsednik u vladi Dritan Abazović obavestio je Skupštinu Crne Gore da ima potrebnu većinu za izglasavanje vlade koju će, kako je kazao, podržati 46 od ukupno 81 poslanika.

Prve naznake da je postignut dogovor o formiranju vlade bile su, najpre, penzionisanje dotadašnjeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, a potom i izbor Vladimira Novovića za novog šefa Specijalnog tužilaštva.

Izbor Novovića za glavnog specijalnog tužioca desio se mesec i po nakon pada vlade premijera Zdravka Krivokapića kojoj je izglasano nepoverenje glasovima Pokreta URA Dritana Abazovića i opozicije predvođene Demokratskom partijom socijalista Mila Đukanovića.

Nakon toga, 3. marta, Đukanović je kao predsednik Crne Gore predložio Abazovića za mandatara za sastav nove Vlade Crne Gore.

Katniću je crnogorska vlast najviše zamerala to što, uprkos dokazima, kako su tvrdili, nije vodio istrage protiv ljudi iz okruženja Đukanovića. Ostaje da se vidi kakav će stav po tom pitanju imati novi tužilac Vladimir Novović, mada hapšenje nekadašnje predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice ukazuje da će on ipak biti drugačiji od Katnića.

Sve u svemu, Dritan Abazović obavestio je Skupštinu Crne Gore da ima potrebnu većinu za izglasavanje vlade koju će, kako je kazao, podržati 46 od ukupno 81 poslanika.

On na konferenciji za medije nije saopštio personalna rešenja niti celovit program rada vlade, već je naveo da će počivati na dva stuba – vladavini prava i ekonomskom razvoju.

U vladi će, osim Građanskog pokreta URA i manjinskih partija, biti i prosrpska Socijalistička narodna partija (SNP) i opoziciona procrnogorska Socijaldemokratska partija (SDP). Imaće 20 ministara (od kojih dva bez portfelja) i četiri potpredsednika.

Abazović je pokušavao da dođe do sastava vlade koja bi imala podršku od 49 poslanika, što je bitno za određene reforme u pravosuđu, ali nije uspeo da postigne dogovor sa Socijaldemokratama (SD), koje neće podržati vladu.

U sporazumu koji su partije koje će činiti buduću vladu potpisale, kako je rekao Abazović, stoji da će vlada najvažnija državna pitanja donositi kvalifikovanom većinom.

"Ideja je da Crnu Goru odblokiramo i izaberemo da država dobije funkcionalne institucije. Da dobijemo stabilnost. Umesto svađe da dobijemo pomirenje i pokušaj da gradimo EU perspektivu. Nismo protiv izbora, ali jesmo protiv izbora bez institucija“, rekao je Abazović.

Istakao je da sednica na kojoj bi bila izglasana nova vlada, što se njega tiče, može da bude održana sutra, ali da je realnije da to bude naredne sedmice, nakon Uskrsa.

"Znam da je bilo puno govora, ali najznačajnije pitanje je da krizu koja je nastala napadom Rusije na Ukrajinu treba da iskoristimo na najbolji mogući način. Možemo da situaciju iskoristimo u svoju korist i tražimo brže učlanjenje u EU. Za to nam treba malo širi društveni konsenzus“, rekao je mandatar i tražio od onih koji neće biti u vladi da podrže evropeizaciju države.

Abazović je naveo da su prioriteti vlade dogovor oko nosilaca pravosudnih funkcija, usklađivanje regulative u pravosuđu sa regulativom EU, zakon o preispitivanju porekla imovine, koji je spreman i čeka zeleno svetlo EU, izborna reforma.

On je istakao da su prioriteti i dalji nastavak reformi službi bezbednosti i predlaganje Zakona o popisu stanovništva, u skladu sa evropskim standardima, nastavak borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije i ispunjavanje privremenih merila u evrointegracijama, u poglavljima 23 i 24, stvaranje povoljnog ambijenta za nove investicije i zaustavljanje odlaska postojećih investitora.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Duško Knežević: "Izazvao sam politički zemljotres u Crnoj Gori"
Duško Knežević

Intervju

04.02.2022. 06:05

Duško Knežević: "Izazvao sam politički zemljotres u Crnoj Gori"

O političkim previranjima u Crnoj Gori, kastodi računima Mila Đukanovića i o tome ko čuva vladara sa najdužim stažom na ovim prostorima, koji je u politiku ušao još u vreme komunističke Jugoslavije i jedini opstao na sceni od svih važnih drugova iz Saveza komunista, među kojima je i Slobodan Milošević, o "kokainskim bananama“, ali i o tome šta je presudno za poslovni uspeh međunarodnih razmera, kakav je on postigao, razgovarali smo sa biznismenom i predsednikom "Atlas grupe” dr Duškom Kneževićem.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
13°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve