Vesti
22.07.2023. 13:05
R.E

SPS

Opet Milošević

sps, dačić, marko milošević ata images 22.7.2023
Izvor: ATAIMAGES / M.A.

Prezime Milošević ponovo dobija mesto u srpskoj politici. Ovog puta kroz lik Marka Miloševića, unuka Slobodana Miloševića. Ivica Dačić, koji je na čelu Socijalističke partije Srbije od 2006. godine, nakon Slobodanove smrti, predložio je da Marka juniora (jer i otac mu se zove Marko) kooptiraju u stranački glavni odbor.

"Drago mi je što sam u prisustvu dragih prijatelja, partijskih drugova. Za mene je ova ideja večna i drago mi je što to postoji u ovakvom kontinuitetu, i još će da postoji, tek će da postoji“, rekao je Marko Milošević mlađi, pre svečane sednice Glavnog odbora SPS-a povodom 33. rođendana stranke.

I dok ima onih za koje je ulazak Marka Miloševića u politiku iznenađenje (otac mu već 23 godine živi u Rusiji i politika nije bila na vrhu liste njegovih interesovanja), ima i onih koji u ovome vide pre svega dobar marketinški potez Ivice Dačića.

"Ne bih ja to dočekivao ’na nož’. Mislim da je ovo dobar marketinški potez, pre svega za Ivicu Dačića“, uveren je politički analitičar i vlasnik agencije "Pragma“ Cvijetin Milivojević, koji je i jedan od najboljih hroničara i poznavalaca SPS-a.

On dodaje da ne zna koliko Miloševićev 24-godišnji unuk zaista želi da se bavi politikom, ali ističe da, prema onome što smo videli, on svakako poseduje određene kvalitete.

"Vidi se da je obrazovan. Fizički izuzetno podseća na dedu i babu po ocu, tako da je sa te strane to zaista pogodak. Drugo, ljudi vole osveženja u politici, naročito ako ih još ona asociraju na nešto što im je drago i što im je ostalo u lepom sećanju“, kaže Milivojević za "Ekspres“.

A za većinu glasača SPS-a Slobodan Milošević je i dalje maltene svetinja u koju se ne dira. Većina njih je i glasala za njega dok je to bilo moguće. A to govori i o strukturi birača socijalista, među kojima ima manje onih mlađih, koji ni ne pamte Slobodana Miloševića.

Ono zbog čega je Slobin unuk bitan sadašnjem lideru SPS-a jeste i činjenica da je Dačić u delu stranačke organizacije prokazan zbog toga što ni 17 godina od Miloševićeve smrti u Hagu, na dan njegove smrti nije otišao u Požarevac kako bi na grobu, u dvorištu porodične kuće Miloševića, pod lipom, položio venac ili ostavio cvet.

"To mu i dalje mnogi zameraju. A ovim potezom, zapravo, on sebi daje kopču sa Miloševićem koja mu nedostaje. Ne treba zaboraviti ni to u kakvim su odnosima bili Milošević i Dačić pre Slobine smrti. Milošević je, naime, bio prilično ozlojeđen zbog Dačića. On je imao nekoga drugog u vidu ko bi ga nasledio na čelu stranke. Imao je neke svoje druge favorite, među kojima nije bio i Dačić. Ispostavilo se, međutim, kasnije da je Dačić imao jaču ’bazu’ pa je preuzeo i stranku“, kaže Milivojević.

Sagovornik "Ekspresa“, takođe, ističe da je najmlađi Milošević postupio vrlo korektno kada je odlučio da u politiku uđe pod svojim imenom i prezimenom.

"Vrlo je korektno od tog momka koji se zove Marko Milošević što, ako već ulazi u politiku, da ulazi pod imenom i prezimenom, ne skrivajući se, kao što je bilo slučajeva da se nečiji potomci kao ne bave politikom, ali zato zauzimaju određene pozicije, funkcije... Koliko će njemu sadašnje rukovodstvo dati da se razmahne, ne znam. Verovatno će da prolazi neki test, dobijaće neke dužnosti i zaduženja, a maksimalno će da bude marketinški iskorišćen“, uveren je Milivojević.

Bambi i Noćni vukovi

Marko Milošević

Aleksander Zaldostanov noćni vukovi

Marko Milošević

16.06.2023. 19:15

Bambi i Noćni vukovi

Marko, istovremeno, Dačiću može da bude i dobar adut protiv onih koji bi, možda, u nekom trenutku, postavili pitanje njegovog opstanka na čelu socijalista. Milivojević, ipak, veruje da je njegova uloga da na neki način posluži homogenizaciji stranke, koja je poprilično uzdrmana nećkanjem SPS-a da se priključi pokretu za odbranu države čije formiranje već duže najavljuje Aleksandar Vučić, a zbog čega je sam Dačić više puta bio meta opaski predsednika Srbije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dačić o sankcijama koje su SAD uvele Vulinu
1

Ministar spoljnih poslova

14.07.2023. 11:20

Dačić o sankcijama koje su SAD uvele Vulinu

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da su sankcije koje su SAD uvele direktoru Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandru Vulinu isključivo politički motivisana odluka zbog odnosa Srbije sa Rusijom.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
02.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve