Vesti
22.05.2023. 14:00
Beta

Suđenje Tačiju

"Pripadnici OVK su mi s jeseni 1998. oteli i ubili rođaka"

Hašim Tači
Izvor: ANP POOL / KOEN VAN WEEL / POOL

U nastavku haškog procesa bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju (Hashim Thaci) i trojici saoptuženih za zlodela na Kosovu i u Albaniji, peti svedok optužbe izjavio je da su mu pripadnici OVK, s jeseni 1998, oteli i ubili rođaka.

Zajedno sa Tačijem, za zločine nad Albancima, Srbima i Romima, optuženi su članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji (Veseli), Redžep Seljimi (Rexhep Selimi) i Jakup Krasnići (Krasniqi).

Svedok, čiji je identitet zaštićen šifrom 3156, rekao je da je bio očevidac kada su osobe u crnim uniformama s amblemima OVK i maskama na licima otele njegovog rođaka i još jednu osobu u selu u kojem su živeli.

U to vreme i sam pripadnik OVK, svedok je, kako je rekao, automobilom pratio otmičare do mesta na kojem je, posle nekog vremena, zatekao beživotna tela rođaka i druge otete osobe.

Na rođakovom telu bila je poruka na papiru, precizirao je svedok.

Šta je u poruci pisalo, nije se čulo u otvorenom delu iskaza svedoka, koji se većim delom odvijao iza zatvorenih vrata.

U unakrsnom ispitivanju, branioci optuženih insistirali su da svedok nije mogao znati ko su bili maskirani počinioci.

Svedok je to potvrdio, ali je rekao da je kasnije video osumnjičene bez maski i saznao ko su.

On je ostao pri iskazu da su počinioci nosili ambleme OVK i pošto su mu branioci citirali druge očevice koji su tvrdili da nisu videli te oznake.

"Vi ne znate da su baš te maskirane osobe ubile vašeg rođaka i ostavile poruku", sugerisao je Džefri Roberts, branilac trećeoptuženog Seljimija.

"Ja verujem da niko drugi to nije mogao da uradi", uzvratio je svedok 3156.
 

Posle ubistva rođaka, svedok je, po sopstvenim rečima, na mesec dana napustio OVK, ali se u novembru 1998. vratio u redove seoske straže i te albanske paravojske.

Ispitivanje svedoka 3156 se nastavlja.

Proces Tačiju i saoptuženima počeo je 3. aprila uvodnim rečima tužilaca, zastupnika 140 žrtava i branilaca.

Od 11. aprila, raspravno veće saslušalo je iskaze četvoro zaštićenih svedoka optužbe, pretežno iza zatvorenih vrata.

Tužioci su, pre početka suđenja, najavili da će saslušati više od 300 svedoka, a raspravno veće dalo im je rok da taj dokazni postupak okončaju do aprila 2025. godine.

Na početku suđenja, 3. aprila, svi optuženi ponovili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

U uvodnoj reči, tužioci su, s druge strane, tvrdili da će, tokom procesa, dokazati krivicu Tačija i saoptuženih.

Branioci su, u uvodnim rečima, tvrdili da četvorica vođa OVK nemaju nikakve veze sa zločinima, koje su počinili "osvetnici" i "odmetnici od OVK".

Optužnica Tačija (54), Veseljija (55), Seljimija (52) i Krasnićija (72) tereti za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Tužioci su nedavno objavili identitete 75 žrtava, od kojih je 51 bila srpske nacionalnosti. U pritvorima OVK stradala su i 23 Albanca i jedan Rom.

Identiteti još 25 žrtava biće obelodanjeni tokom procesa.

U 10 tačaka, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Cilj tog zločinačkog poduhvata bilo je preuzimanje kontrole nad celim Kosovom nasiljem nad svima koje je OVK smatrala protivnicima - Srbima, Romima i Albancima proglašenim za "izdajnike", "špijune" i "kolaborante" sa srpskim vlastima.

Kao saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni i oficiri OVK: Azem Sulja (Syla), Ljah Brahimaj (Lahi), Fatmir Ljimaj (Limaj), Sujelman Seljimi (Sylejman), Rustem Mustafa (Rrustem), Šukri Buja (Shukri), Ljatif Gaši (Latif Gashi) i Sabit Geci.

Optuženi su, u vreme obuhvaćeno optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portarol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portparol.

Svi optuženi, koji su uhapšeni na Kosovu 4. i 5. novembra 2020, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Tači i saoptuženi su od hapšenja u sudskom pritvoru u Sheveningenu (Scheveningen), a sud, čije je zvanično ime Specijalizovana veća Kosova, više puta je odbio njihov zahtev da budu privremeno oslobođeni.

Pored predsedavajućeg Smita iz SAD, u veću koje sudi Tačiju i saoptuženima su još sudije Kristof Bart (Christoph Barthe) iz Nemačke i Ginel Metro (Guenael Metraux) iz Švajcarske. Rezervni sudija je Fergal Gejnor (Gaynor) iz Republike Irske.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Nastavlja se suđenje Tačiju i optuženima za zločine na Kosovu
Hašim Tači

Hag

09.05.2023. 17:07

Nastavlja se suđenje Tačiju i optuženima za zločine na Kosovu

U sredu će se pred specijalnim kosovskim sudom za zločine pripadnika OVK u Hagu nastaviti suđenje bivšem komandantu te albanske paravojske Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zlodela na Kosovu i u Albaniji, 1998-99. godine.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
29.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve