Vesti
20.03.2019. 19:01
Marko R. Petrović

PUSTA OBEĆANJA: DA LI SU AMERIKANCI PREVARILI RADOVANA KARADŽIĆA?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Više je teorija o tome kako su Amerikanci nekadašnjem predsednik Republike Srpske garantovali imunitet od procesa u Hagu. Presuda kojom je osuđen na kaznu doživotnog zatvora sve te teorije definitivno baca niz vodu

Kazna doživotnog zatvora za Radovana Karadžića, izrečena pred žalbenim većem suda u Hagu nije, verovatno, iznenadila nikoga. Osim možda samog Karadžića koji je, ako je verovati nekim ovdašnjim tabloidima, verovao da će nepravosnažna presuda od 40 godina zatvora biti preinačena u oslobađajuću. Ili da će, u najmanju ruku, dobiti novo suđenje, što je bio jedan od zahteva navednih u žalbi njegovih branilaca na prvostepenu presudu.

Nadao se, možda Karadžić, da bi na tom novom suđenju ipak nekako uspeo da pokaže kako mu je nekadašnji buldožer američke diplomatije Ričard Holbruk, u periodu 1995 – 1996. godine garantovao da neće biti optužen u Hagu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
(AP Photo/Denis Paquin, File)

Prema jednoj varijanti Karadžić i Holbruk sporazum su potpisali pre potpisivanja mira u Dejtonu novembra 1995. godine. Nju je izneo, pored ostalih i Vlado Nadeždin, bivši šef kabineta Milana Milutinovića, šefa jugoslovenske diplomatije. Glavna tačka sporazuma je, kako je tvrdio, bila da Haški tribunal nije nadležan za Karadžića.

- Video sam taj dokument. Potpisnici su Ričard Holbruk i Radovan Karadžić – rekao je pre 12 godina Nadeždin za Radio Slobodna Evropa.

I mada je, kako je tvrdio dokument sastavljen u četiri primerka, te da bi se morao, pored ostalog nalaziti i u, sada srpskom ministarstvu spoljnih poslova, on, ipak nije znao da kaže ni gde je sporazum potpisan, niti gde bi se mogao naći makar jedan njegov primerak.

Odgovor je, prema njegovim rečima mogao da da sam Holbruk, koji je, naravno, celu priču odbacio kao smešnu.

Druga varijanta taj događaj smešta u početak 1996. godine. Nju je izneo skopski advokat Ignat Pančevski, koji čak i pokazao deo navodnog sporazuma između Holbruka i Karadžića. Amerika je, navodno, garantovala imunitet predsedniku Republike Srpske, davala mu obezbeđenje, 600.000 dolara i još mnogo toga. I sve to u zamenu za povlačenje iz javnog života i ne ometanje sprovođenja Dejtonskog mirovnog ugovora.

Uz pretpostavku da nijedna ozbiljna država koja drži do sebe, ne bi prekršila ono što je potpisala, treba se zapitati onda gde je bilo to „američko obezbeđenje“ 18. jula 2008. godine. Tada su srpski policajci u civilu u autobusu beogradskog GSP-a legitimisali čoveka u svetlo plavoj majci sa slamnatim šeširom. U autobus on je ušao kao dr Dragan Dabić, a izveden je sa lisicama na rukama kao Radovan Karadžić.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
(AP Photo/Peter Dejong)

Treća varijanta, doduše, ne spominje nikakav sporazum koji su Karadžić i Holbruk direktno potpisali, ali se pozivaju na dogovor iz jula 1996. godine, koji je američki izaslanik imao sa tadašnjim srpskim predsednikom Slobodanom Miloševićem, da se Karadžić povuče iz javnog života.

Postoje, doduše, i druge teorije o tome ko je sve štitio nekadašnjeg predsednika RS. Jedan od njih je, navodno bio i bivši američki predsednik Džimi Karter, koji je imao svoju posredničku ulogu tokom rata u Bosni. On je, čak, navodno, Karadžića doživljavao kao mnogo bolju opciju za Srbiju i Srbe od Miloševića, pa ga je čak i upozoravao da će ga predsednik Srbije prevariti i izdati. U tome je, mora se prizanti, poprilično bio u pravu.

Još jedan Karter se spominje kao Karadžićev „anđeo čuvar“. U pitanju je Rejmond Karter, američki stručnjak za bezbednost kojeg je nekadašnja haška tužiteljka Karla del Ponte imenovala 2001. godine za načelnika Specijalne jedinice za traganje za haškim optuženicima.

On je, kako je naveo u svojim memoarima, istovremeno bio zadužen da Karadžića čuva od lovaca na glave, jer je samo tako on mogao Međunarodnom sudu da objasni svoju ulogu u ratu. Nije, međutim, objasnio, zbog čega Karadžić odmah nije uhapšen, niti ko mu je u tom obezbeđivanju Karadžića pomagao.

Na kraju, kada se podvuče crta, ostaje kao nepobitna činjenica da je jedinu zaštitu Karadžić, zapravo, imao među bivšim pripadnicima državne i vojne bezbednosti, koji su taj posao radili kao „dobrovoljno vatrogasno društvo“.

NE PROPUSTITE:

IZREČENA PRESUDA RADOVANU KARADŽIĆU

RADOVAN KARADŽIĆ OSUĐEN NA DOŽIVOTNI ZATVOR

INCIDENTI UOČI IZRICANJA PRESUDE RADOVANU KARADŽIĆU

BIVŠI HAŠKI TUŽILAC DŽEFRI NAJS: Gotovo nemoguće je prognozirati presudu Karadžiću

GORAN PETRONIJEVIĆ PRED IZRICANJE PRESUDE: Radovan Karadžić može da očekuje sve osim pravde

ČOVEK SA HILJADU LICA: Radovan Karadžić

LUKA KARADŽIĆ: Pravedna je samo oslobađajuća presuda

ISPOVEST, SONJA KARADŽIĆ 1.DEO: Kako su Milošević i Cimerman označili početak rata u Bosni

ISPOVEST, SONJA KARADŽIĆ 2.DEO: Amerikanci su Radovanu nudili 5 miliona dolara i advokate O Džej Simpsona!

Karadžiću preti doživotna robija

TRGOVCI I UCENJENE GLAVE!

 

 

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
16°C
16.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve