Vesti
04.01.2023. 17:25
Beta

La Tribune de Geneve

"Rusi u Srbiji ipak uživaju u malom ukusu slobode"

srbija i rusija
Izvor: Shutterstock

Oko 100.000 Rusa se naselilo u Srbiji, zemlji i evropskoj i rusofilskoj koja je postala utočište Rusima, protivnicima ruske invazije na Ukrajinu, preneo je švajcarski list "Tribin de Ženev".

List je dodao da u Srbiji Rusi mogu da uživaju "u malim ukusima slobode", među kojima su organizovanje antiratnih debata ili konzumiranje šljivovice.

"Oko 100.000 Rusa je od izbijanja rata u Ukrajini 24. februara, protiveći se Vladimiru Putinu, došlo Srbiju. Neki su pobegli od privrede pod sankcijama, a drugi da bi izbegli mobilizaciju", piše list, koji je u opširnoj reportaži iz Beograda preneo izjave Rusa.

U poređenju sa zemljama centralne Azije i Kavkaza - malobrojnih koje prihvataju Ruse, Srbija je bila prava odluka, ocenio je Stepan, jedan od organizatora ruskog muzičkog andergraund festivala Bol.

Stepan je sa svojom malom ekipom u stanu u Beogradu pretvorenom u "izbeglički kamp", organizovao muzički festival koji je u oktobru privukao nekoliko hiljada ljudi.

"To je način da se odagna očajanje koje može da obuzme prognane. Svesni smo da nema povratka nazad", rekao je on.

List navodi da je posebnost Srbije koja održava jake istorijske i kulturne veze sa Rusijom, vidljiva na ogromnim posterima informativnog kanala RT Balkan pod kontrolom Kremlja i u reklamama Gasproma u kojima se veliča rusko-srpsko prijateljstvo.

"Rusi koji su persone non grata ne mogu da dobiju status izbeglica koji je rezervisan za Ukrajince. Mali broj zemalja im otvara vrata", piše "Tribin de Ženev".

"Evropa je zatvorena za nas. Rusi se više ne usuđuju da negde idu iz straha da budu odbačeni. To je lep poklon za Putinovu propagandu, koja nastavlja da osuđuje zapadno neprijateljstvo prema Rusima", rekao je Stepan.

Švajcarski list prenosi da se izbeglim Rusima zamera što nisu ostali u Rusiji da se bore protiv Putina.

Ruskinja Saša je ispričala listu da je napustila svoju zemlju i dodala da iako je se zalaže protiv rata, ona ostaje Ruskinja i predstavnik zemlje agresora.

"Nisam kriva, ali osećam neku odgovornost", rekla je ona i dodala da je organizovala debate Rusa, Ukrajinaca i Belorusa.

Stepan je dodao da se ne oseća krivim jer je njegov festival već "izuzetno anti-putinovski".

"Festivalom želimo da uputimo nadu mladim generacijama. Učinio sam sve što sam mogao u toj policijskoj državi", rekao je on, izražavajući nadu da se će se vratiti u Rusiju "bez Putina", ali koja će sigurno biti "siromašna i demoralisana".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako da Ukrajina pobedi, a Rusija ne izgubi
rusija ukrajina

Fridmanov plan

29.11.2022. 14:01

Kako da Ukrajina pobedi, a Rusija ne izgubi

Svaki rat se završava nekim pregovorima kojima se definiše neki mir – ali tek kada se za to steknu uslovi. Teško je proceniti da li su Rusija i Ukrajina blizu toga ili je relativno zatišje na linijama tamošnjih frontova samo zastoj pre nego što se, sa još većom žestinom, međusobno ubijanje nastavi.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
16°C
01.10.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve