Vesti
27.03.2020. 15:01
Tanjug

ŠARČEVIĆ: Organizovaćemo onlajn prijemni za nadarene učenike

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Daroviti đaci koji žele da upišu specijalizovana gimnazijska odeljenja - matematika, fizika, IT, biologija i hemija, jezici, polagaće ove godine onlajn prijemni, kaže za Tanjug ministar prosvete Mladen Šarčević.

Trenutno se na sajt Ministarstva prosvete postavlja aplikacija, koju radi ETF, a očekuju da će prijemni na daljinu polagati oko 8.000 kandidata.

Nadareni učenici, koji se prijave da su zainteresovani za neko od specijalizovanih gimnazijskih odeljenja, prethodno će popunjavati anketu šta od opreme, koja je neophodna da se uradi onlajn testiranje, imaju kod kuće.

"Očekujemo da imaju računar i laptop sa kamericom. Ko nema, navešće to u anketi. Videćemo da li može da pozajmi od druga, drugarice iz komšiluka, ako ne angažovaćemo škole. Svako dete će imati neophodnu opremu. Procena je da tri četvrtine resursa imamo", rekao je Šarčević.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bs

Podseća da je reč o najboljim učenicima, da će onlajn prijemni ići u razmacima, tako da đaci mogu da probaju da se upišu na više mesta.

Ići će prvo prijemni za nadarene iz matematike, informatika, zatim fizike, hemije i biologije, za filološke gimnazije.

https://www.youtube.com/watch?v=6rjH979vSLU

Navodi da je važno da su usaglašeni modeli testova za matematiku i fiziku, tako da đaci koji ne budu uspeli da se upišu u matematička odeljenja sa položenim prijemnim mogu da upišu informatiku ukoliko imaju dovoljan broj bodova.

Za nova specijalizovana odeljenja koja su u planu da se uvedu od septembra - istorija, geografija, kreativne industrije, Šarčević kaže da će za njih prijemni ispiti biti organizovani posle male mature.

"Kada dođe do redovnog vraćanja u školski sistem, kada se uradi završni ispit i klasifikacija, onda ćemo za nedelju dana uraditi dodatne ispite za nadarene đake za nove oblasti koje do sada nismo mogli da pilotiramo. Reforma gimnazije može da se nastavi", naveo je on.

Povezane vesti - SKRAĆEN RASPUST: Proba male mature posle Uskrsa

Govoreći o platama zaposlenih u prosveti ministar je ponovio da će plate biti isplaćene u celosti, da učitelji, nastavnici rade punim kapacitetom od kuće.

Napominje da će neki drugi iz sistema, koji nisu angažovani za rad od kuće kao što su tehničke službe, zaposleni u predškolskim ustanovama, dobijati neke druge zadatke koje će obavljati.

Šta treba da znate:

Kako da sami napravite sredstvo za dezinfekciju podova; Jeftino i jednostavno

Kako da sprečite da se vi ili druga osoba zarazite?

Kako da sami napravite sredstvo za dezinfekciju ruku?

Šta znači “imati kontakt” sa zaraženim i koje su lekarske procedure?

Kako zaštititi starije ljude od koronavirusa?

VAŽNO KOLIKO I PRANJE RUKU: Kako da najefikasnije očistite svoj telefon

Kako sačuvati mentalno zdravlje u doba koronavirusa?

"Plate su svima zaštićene. Mi smo dali naloge da zaposleni obračunnavaju plate od kuće. Niko nije ugrožen. Plate idu u celosti", naglasio je Šarčević

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIC / bb

Svi kapaciteti učeničkog u studentskog smeštaja, kako je rekao, stavljaju se na raspolaganje državi za potrebe zdravstva, vojske.

Ministar kaže da su kapaciteti studenstvog smeštaja 17.600 mesta i 11.500 u učeničkim domovima, plus dva studentska odmarališta na Zlatiboru i Paliću.

Za upis dece u prvi razred kaže da je dovoljno da roditelji mejlom pošalju osnovne infoermacije školama: ime i prezime deteta, adresu. Lekarski pregled i testiranja, koji su neophodni za upis u školu i formiranje odeljenja, biće pomereni za leto.

U Srbiji je na snazi vanredno stanje, a ovo su najvažnije smernice za građane:

Sve granice Srbije sa drugim zemljama su zatvorene

Koja su ograničenja na javna okupljanja?

Suspendovani su javni gradski i međugradski prevoz, a zabranjen je i rad kafića, tržnih centara…

Uveden je i policijski čas od 17 do pet časova ujutru

Pomoć starijim građanima je od ogromne važnosti. Evo gde možete da se prijavite za volontiranje?

Važni brojevi telefona za sve informacije o koronavirusu

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
11°C
01.04.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve