Vesti
31.10.2021. 15:17
Tanjug

Ministarka najavila

Spremite se: Vanredne kontrole toplana i kotlarnica u Beogradu

Zagađenje vazduha u Beogradu
Izvor: Shutterstock

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović najavila je da će od sutra republički inspektori zaštite životne sredine zajedno sa inspekcijom Grada Beograda krenuti u zajedničke vanredne kontrole da bi utvrdili da li firme i ustanove u Beogradu preduzumaju sve propisane mere da ne bi dolazilo do prekoračenja emisija zagađujućih materija u vazduh, saopštilo je resorno ministarstvo.

"Gradski inspektori će uz koordinaciju republičkih krenuti u vanredne kontrole na teritoriji prestonice. Nadzor će se raditi u gradskim toplanama i ustanovama koje imaju sopstvene kotlarnice, a za koje je nadležna lokalna samouprava", pojasnila je ministarka.

Dodala je da je cilj zajedničkih kontrola da se osigura poštovanje Zakona o zaštiti vazduha.
 

"Republički inspektori su u proteklih mesec dana obavili oko 20 kontrola u firmama i ustanovama kako bi se unapredio kvalitet vazduha, a dobra vest je da uglavnom nisu utvrđene veće nepravilnosti", rekla je Vujović.
 

Ministarka je podsetila da su početkom godine usvojene izmene i dopune Uredbe o graničnim vrednostima emisija zagađujućih materija u vazduh, kojom su prvi put obuhvaćeni objekti čija delatnost ima uticaj na aerozagađenje.

"Budući da se ranije veliki broj pritužbi građana odnosio na mala postrojenja koja su izvor zagađenja, novom uredbom je kontrola tih objekata u nadležnosti inspekcije za zaštitu životne sredine", rekla je ona.

Dodala je da su obuhvaćena i postrojenja za direktno grejanje, sušenje ili drugi način obrade predmeta i materijala, poput peći za ponovno zagrevanje ili za termičku obradu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
broken clouds
7°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve