“TREBA ZAPETI IZ SVE SNAGE” Dr Kisić Tepavčević: Ne smemo posustati

“TREBA ZAPETI IZ SVE SNAGE” Dr Kisić Tepavčević: Ne smemo posustati

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr


Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje “Batut” Darija Kisić Tepavčević primetila je da poslednjih dana imamo stabilan broj obolelih od korona virusa.

“Imamo stabilan broj obolelih, čak i manji pad na današnji dan, u nedelji kada je u nekim drugim zemljama bio vrtoglavi porast broja obolelih”, rekla je ona na konferenciji u Palati Srbija.

To je, kaže, pokazatelj da smo na dobrom putu, da znamo šta radimo i da se ponašamo odgovorno i savesno.

“Ali, ne smemo sada da posustanemo. Iako ovo jeste jedan mali, obećavajući znak sada treba da zapnemo iz sve snage zato što ovi brojevi pokazuju da ono što svi zajedno radimo jeste osnova prave borbe protiv ove infekcije”, istakla je Kisić Tepavčević.

Ona je navela da je, u aktuelnoj situaciji, nepotrebno da se usmeravaju snage na dokazivanje da je neko izneo informacije koje su apsolutno netačne.

Rekla je to upitana za slučaj izveštaja novinarke portala nova. rs u vezi stanja u KC Novi Sad, izazvavši time uznemirenje kod javnosti, i pitanje da li u aktuelnoj situaciji, kada se lekari bore za život građana, neproverene informacije otežavaju njihov rad.

Kisić-Tepavčević je podsetila da se od početka borbe sa virusom stručnjaci svakog dana susreću sa novinarima u određeno vreme.

“To ne činimo ne što nemamo drugog posla, već što je ovo naš jako bitan posao i zadatak u toku dana, jer su mediji jako bitna karika u čitavom procesu i našoj borbu. Međutim, to je samo pod uslovima ukoliko se informacije prenose pravovremeno I ako su tačne I validne“, objasnila je ona na konferenciji za štampu.

Rekla je da su osobe koje izlaze na konferenciju za štampu, ponajviše Predrag Kon i ona, otvoreni za sva pitanja, te podsetila da je neko mogao da pita za stanje u KC Novi Sad, pre svega što je na konferencijama bio i pokrajnski sekretar za zdravstvo, a niko nikada nije pitao.

“A onda, kada su plasirane netačne informacije, videli smo kakvog je ođeka bilo. Dosta naše snage smo potrošilo na njih, iako se vrlo brzo otkrilo da nije tako, jer je sve lako proverljivo. To je nama potrošilo par sati da se odlazi, pokazuje, da se vidi. Zaista nešto bespotrebno je da usmeravamo snage na dokazivanje da je neko izneo informacije koje apsolutno nisu tačne”, naglasila je Kisić-Tepavčević.

…………………………………………………….

U Srbiji je na snazi vanredno stanje, a ovo su najvažnije smernice za građane:

Sve granice Srbije sa drugim zemljama su zatvorene

Koja su ograničenja na javna okupljanja?

Suspendovani su javni gradski i međugradski prevoz, a zabranjen je i rad kafića, tržnih centara…

Uveden je i policijski čas od 17 do pet časova ujutru

Pomoć starijim građanima je od ogromne važnosti. Evo gde možete da se prijavite za volontiranje?

Važni brojevi telefona za sve informacije o koronavirusu

Šta treba da znate:

Kako da sami napravite sredstvo za dezinfekciju podova; Jeftino i jednostavno

Kako da sprečite da se vi ili druga osoba zarazite?

Kako da sami napravite sredstvo za dezinfekciju ruku?

Šta znači “imati kontakt” sa zaraženim i koje su lekarske procedure?

Kako zaštititi starije ljude od koronavirusa?

VAŽNO KOLIKO I PRANJE RUKU: Kako da najefikasnije očistite svoj telefon

Kako sačuvati mentalno zdravlje u doba koronavirusa?

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar