Vesti
15.07.2022. 16:10
R.E.

Crna Gora

Ubi ga preblaga reč ili - u čemu je pogrešio Dritan Abazović

Dritan Abazović, 15. 7. 2022.
Izvor: EPA / SERGEY DOLZHENKO

U čemu je pogrešio Dritan Abazović? Čime je zaslužio da na njega bacaju drvlje i kamenje sa svih strana nakon što je, predvodeći zvaničnu delegaciju Vlade Crne Gore, 11. jula odao počast srebreničkim žrtvama na 27. godišnjicu ovog stravičnog zločina?

Ukratko, razlog leži u tome što je umesto reči "Bošnjaci“ upotrebio reč "ljudi“.

"Danas, 27 godina nakon toga, i dalje na Balkanu živi duh mržnje, razdora, podjela koji se na svu sreću ne manifestuje ratnim dešavanjima, ali koji se manifestuje politikama koje se zasipaju govorom mržnje ili negacijom istine i činjenica“, rekao je Abazović.
 

Istakao je da prošlost ne možemo da promenimo, ali da možemo budućnost.

"Na nama je da izaberemo da li želimo da živimo u balkanskoj međi ili da pogledamo istini u oči, da ne negiramo nikoga, da pružimo podršku porodicama žrtava. Genocid nije počinjen nad Bošnjacima nego nad ljudima i nisu ga počinile vojske nego politike. Politike zla, smrti i prevare. Zato treba da mijenjamo stvari, da pogledamo jedni druge u oči, da shvatimo da i dalje ima dosta toga što možemo promijeniti nabolje. Da učimo iz grešaka, a damo šansu pomirenju, pravdi i istini“, rekao je Abazović u Potočarima.
 

Suštinski gledano, ovoj Abazovićevoj izjavi teško se šta može zameriti. U Potočarima su ubijeni ljudi. A do toga je dovela pogrešna politika koja ’90-ih godina vođena.

Rafalna paljba, međutim, krenula je ubrzo sa svih strana – iz Crne Gore, Bosne, pa i iz Srbije – sa osnovnom porukom: u Srebrenici su ubijeni Bošnjaci, a Abazovićeva izjava predstavlja "generalizaciju“ koja, kako je ocenio Miodrag Vlahović, crnogorski diplomata i predsednik crnogorskog Helsinškog odbora za ljudska prava, "obesmišljava i obezličava suštinu i karakter srebreničkog genocida i prikazuje govornika u pravom, stupidno-sramotnom svjetlu“.

"Tamo neki ljudi su pobili tamo neke ljude, njih 8.372, Abazoviću? To je poruka?“, napisao je Vlahović na Twitteru.

A cela je priča, naravno, dovedena u kontekst prethodnog usvajanja Temeljnog ugovora između Vlade Crne Gore i SPC, uz ocene da crnogorski premijer, koga nazivaju i "slučajnim“, "bitangom“, "mrcinom“ i "šupkom“, zapravo, "vraća dug“ nalogodavcima iz Beograda.

A da "radi“ za Beograd, kako neki ocenjuju, vidi se i po tome što se iskreno zalaže i za ulazak Crne Gore u "Otvoreni Balkan“.

Malo je vredelo to što se i sam Abazović posredstvom Twittera izvinio "Majkama Srebrenice“ zbog, kako je rekao, "nejasno izrečene misli“ te da "genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici da se nikad nikome ne ponovi“.

"Naravno da postoji individualna odgovornost, ali je moja poruka bila jasna. Da svi moramo da radimo da marginalizujemo politike zla koje i dalje postoje i negdje tinjaju. Postojale su i neko ih gaji. Ako budu dobre politike, neće biti problema, ako budu politike zla, imaćemo negativan mir“, objasnio je potom Abazović i pred novinarima.

Na pitanje kako gleda na one koji u Crnoj Gori negiraju genocid u Srebrenici, Abazović je rekao da smatra da svim ljudima treba vremena jer "živimo na prostorima gdje laž lako zavlada, a istina teško“.

"Neka se svako zapita zašto je to tako, neka se zapitaju oni koji misle da govorom mržnje rade nešto dobro za svoju državu i nazivaju se patriotama“, rekao je Abazović.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Poruka Crnoj Gori na utakmici u Prištini: "Vi ste sledeći"
Navijači

Sport i politika

15.07.2022. 12:02

Poruka Crnoj Gori na utakmici u Prištini: "Vi ste sledeći"

Na kvalifikacionoj fudbalskoj utakmici za Ligu konferencija između podujevskog FK Ljapi i podgoričke Budućnosti, odugrane u četvrtak u Prištini, došlo je do provokacije kada je na tribinama razvijena mapa Crne Gore od koje je "otcepljen" jedan deo, uz poruku: Vi ste sledeći. 
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
12°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve