Vesti
04.04.2020. 18:51
Tanjug

UKUPNO 1.624: U Srbiji novih 148 obolelih, preminulo još pet osoba

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U Srbiji je novih 148 obolelih od korone, čime se ukupan broj popeo na 1.624 osoba. Od poslednjeg izveštaja testirano je 645 osoba.

Koronavirusa je odneo još 5 života, a na respiratorima se nalazi 89 osoba.

Na konferenciji je rečeno da nega korsnika smeštaja za stara lica u najvećem procentu zdravstvena nega.

U Novom Pazaru imamo formiranje novog žarišta i tamo je već upućen određen broj respiratora, izjavio je danas direktor Infektivne klinike Goran Stevanović.

Stevanović je rekao da se u tom gradu javlja novo žarište, i da se aktivno radi na tome da se tamo u potpunosti osposobi bolnica.

"Već sada je tamo upućen jedan broj respiratora, da se pojača, a krenuo je i jedan broj lekara", rekao je Stevanović na pres konferenciji.

U svakom trenutku, gde god bude bilo potrebe, kaže Stevanović, prebacivaće se ili kadar, ili pacijenti, u zavisnosti od toga šta je najbolje za same pacijente.

On je dodao da u Srbiji ima izlečenih od virusa korona, ali da je još uvek reč o malom broju, jer proces izlečenja traje dugo, te da su svi izlečeni imali lakšu kliničku sliku.

"Imamo izlečene, reč je još uvek o malom broju, jer proces traje dugo. Oni su imali vrlo laku kliničku sliku", rekao je Stevanović na pres konferenciji.

On je pojasnio da je obolelima sa lakšom slikom potrebno od sedam do 14 dana, "srednje" obolelima od dve do četiri nedelje, dok kod najtežih slučajeva terapija traje i do osam nedelja.

"Nećemo u ovom trenutku imati veliki broj izlečenih", konstatovao je Stevanović.

On je ukazao i da je, obistava kretanja, ne znači da oni sa lakšim simptomima, treba da sede kod kuće, već svakako da se jave lekaru, te dodao da se u takvim slučajevima kretanje ne ograničava u bilo koje doba dana i noći.

U Ćupriji, koja je jedno od žarišta virusa korona, je oko 50 zaraženih, a među njima je mnogo onih sa lakšom kliničkom slikom, izjavila je danas direktorka "Batuta" Verica Jovanović.

"Ćuprija je jedno od žarišta, koje se nalazi na oko 100 kilometara od Beograda. Radi se o okrugu u kome je do sada registrovano oko 50 slučajeva, ukupno, na celoj teritoriji okruga. Prosečna zastupljenost slučaja, u odnosu na celu Srbiju je oko pet odsto", rekla je Jovanović na pres konferenciji.

Ona je dodala da se u tom gradu, pre svega u zdravsvetnim ustanovama, sprovode predviđene mere, a pacijenti se usmeravaju ka regionalnim centrima, formiranim kao Kovid bolnice, kojima Chuprija pripada.

Dodala je da se sada primenjuju i mere pojačane dijagnostike i testiranja, kao i istraživanja kontakata, zbog mogućnosti širenja.

"Nešto su sumnjivi, a nešto potvrđeni slučajevi, uglavnom u Ćupriji je oko 50 potvrđenih slučajeva, a puno je sa lakšom kliničkom slikom", rekla je Jovanović.

………………………………………………..

U Srbiji je na snazi vanredno stanje, a ovo su najvažnije smernice za građane:

Sve granice Srbije sa drugim zemljama su zatvorene

Koja su ograničenja na javna okupljanja?

Suspendovani su javni gradski i međugradski prevoz, a zabranjen je i rad kafića, tržnih centara…

Uveden je i policijski čas od 17 do pet časova ujutru

Pomoć starijim građanima je od ogromne važnosti. Evo gde možete da se prijavite za volontiranje?

Važni brojevi telefona za sve informacije o koronavirusu

Šta treba da znate:

Kako da sami napravite sredstvo za dezinfekciju podova; Jeftino i jednostavno

Kako da sprečite da se vi ili druga osoba zarazite?

Kako da sami napravite sredstvo za dezinfekciju ruku?

Šta znači “imati kontakt” sa zaraženim i koje su lekarske procedure?

Kako zaštititi starije ljude od koronavirusa?

VAŽNO KOLIKO I PRANJE RUKU: Kako da najefikasnije očistite svoj telefon

Kako sačuvati mentalno zdravlje u doba koronavirusa?

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve