Vesti
16.04.2020. 13:07
Tanjug

ZARAŽENA 243 KORISNIKA: Nove mere za domove stare

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Zaposleni u domovima za stare ubuduće će raditi u smenama od 15 dana kako bi se onemogućilo širenje koronavirusa i zaštitili štićenici i radnici.

Ta mera će se strogo kontrolisati, najavio je juče ministar zdravlja Zlatibor Lončar, koji je istakao da će biti analizirano šta se dogodilo u Gerontološkom centru u Nišu, gde je zaraženo 135 korisnika i četvoro zaposlenih, te da će odgovarati svako ko nije poštovao mere.

Prisustvo virusa COVID-19 potvrđeno je kod 243 korisnika i 32 zaposlena u više ustanova socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih na teritoriji Srbije, poslednji su podaci nadležnog Ministarstva za rad, zaposljavanje, boračka i socijalna pitanja, objavljeni juče.

Prisustvo novog koronavirusa potvrđeno je u više ustanova i to u Domu za smeštaj odraslih i starih "Stara pruga" na Umci, Domu za smeštaj odraslih i starih "Doživeti stotu" u Zemunu u Beogradu, Gerontološkom centru u Nišu i Domu za smeštaj odraslih i starih "Nana" u Beogradu.

Takođe i u Domu za smeštaj lica ometenih u razvoju Blace-Trbunje, Domu za smeštaj odraslih lica Kulina, Domu za smeštaj starih lica u Smederevu, Domu za smeštaj odraslih i starih "Elite Home Star", u Progaru, Domu za smeštaj odraslih i starih "Eskulap centar" u Nišu, Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Beogradu.

Potvrđenih na Covid 19 ima i u Domu za smeštaj odraslih i starih "Sunčev breg" u Beogradu, Gradskom centru za socijalni rad u Beogradu, Odeljenju Novi Beograd i Gerontološkom centru Beograd - Usluga Pomoć u kući.

Korisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni su u izolaciju, dok zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, kod kojih postoji ovakva opasnost, ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji, kažu u Ministarstvu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

I ministar Ðorđević juče je rekao da je potpuni karantin za domove za stare jedino rešenje i da je zahvalan direktorima ustanova koji su rešili da na ovakav način pokušaju da spreče ulazak korona virusa među najosetljivije.

Ðorđević je za Novosti rekao i da su procedure jasne i da se korisnici i zaposleni šalju na bolničko lečenje čim se utvrdi da u nekom staračkom domu postoji bilo kakva sumnja da je neko inficiran.

Povezane vesti - "408 novoobolelih, ukupno 4.873 potvrđenih slučajeva COVID 19"

U slučaju da je neko pozitivan, a nema nikakvih simptoma, ide u privremene bolnice.

Posle treće preporuke Ministarstva za rad, 46 domova za stara lica u Srbiji počelo je ili će u narednim danima krenuti sa dvonedeljnom organizacijom rada zaposlenih, koji 14 dana neće smeti da izlaze iz tih centara.

…………………………………………………….

U Srbiji je na snazi vanredno stanje, a ovo su najvažnije smernice za građane:

Sve granice Srbije sa drugim zemljama su zatvorene

Koja su ograničenja na javna okupljanja?

Suspendovani su javni gradski i međugradski prevoz, a zabranjen je i rad kafića, tržnih centara…

Uveden je i policijski čas od 17 do pet časova ujutru

Pomoć starijim građanima je od ogromne važnosti. Evo gde možete da se prijavite za volontiranje?

Važni brojevi telefona za sve informacije o koronavirusu

Šta treba da znate:

Kako da sami napravite sredstvo za dezinfekciju podova; Jeftino i jednostavno

Kako da sprečite da se vi ili druga osoba zarazite?

Kako da sami napravite sredstvo za dezinfekciju ruku?

Šta znači “imati kontakt” sa zaraženim i koje su lekarske procedure?

Kako zaštititi starije ljude od koronavirusa?

VAŽNO KOLIKO I PRANJE RUKU: Kako da najefikasnije očistite svoj telefon

Kako sačuvati mentalno zdravlje u doba koronavirusa?

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
30°C
10.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve