Zdravlje
05.07.2022. 10:27
R.E./ Healthline

Velika popularnost

Dobra strana TikTok-a: Razgovori o mentalnom zdravlju

tik tok
Izvor: Shutterstock

TikTok je vrhunac svoje popularnosti doživeo tokom pandemije koronavirusa 2020. godine. Tada je aplikacija širom sveta preuzeta više od 850 miliona puta i danas se smatra jednom od najpopularnijih internet platformi. Iako je pretežno namenjena mlađim uzrastima, platforma je iznenada postala mesto koje koriste stručnjaci za mentalno zdravlje.

 

TikTok je postao platforma za hiljade zdravstvenih radnika, uključujući psihijatre, terapeute i zagovornike mentalnog zdravlja, koji koriste široku distribuciju aplikacije kako bi razgovarali sa publikom o svemu, piše "Healthline".

Kako pronaći pomoć za mentalno zdravlje na Tiktok-u

Iako TikTok možda nije prvo mesto na kojem bi stručnjaci za mentalno zdravlje savetovali potencijalne pacijente da potraže pomoć, ne može se poreći da je pristupačnost privlačna i da bi sigurno mogla otvoriti vrata tradicionalnijim terapijama.

Lindzi Fleming, licencirani psihoterapeut, jedna je od specifičnih stručnjaka za mentalno zdravlje koja je TikTok koristila za dosezanje široke publike. Vodila je grupu devojčica iz srednje škole, ali je bila primorana da otkaže grupne časove zbog korone.

"Neki članovi su razgovarali o tome kako im je nedostajala grupa, pa sam otvorila Tiktok nalog kako bih podržala svoju zajednicu, a jedan od mojih video zapisa postao je viralan. Tada sam počela da vidim kakav je uticaj video snimaka koje sam stvarala imao na druge. Mnogi ljudi su se mučili, ali razgovor na Tiktok-u pomogao im je da se osećaju manje usamljeno i pronađu hrabrost da potraže pomoć ne samo zbog mojih video zapisa, već i mnogih drugih zagovornika mentalnog zdravlja i terapeuta na Tiktok-u", rekla je Lindzi.
 

"Očigledna prednost je dostupnost informacija - TikTok je besplatna usluga koju može iskoristiti svako ko ima pristup Internetu", rekla je Naomi Tores - Meki, psiholog iz bolnice Lenok Hill u Njujorku

"Na neki način, to čini pomoć za mentalno zdravlje pristupačnijom. To znači da postoji sve veće interesovanje za teme mentalnog zdravlja u popularnoj kulturi, što može imati pozitivan uticaj na stigmatizaciju mentalnog zdravlja", rekla je Tores-Meki.
 

Razgovor o mentalnom zdravlju  ogromna je prepreka koju bi trebalo prevazići. Jednom kada se nešto normalizuje za većinu stanovništva, mnogo je lakše potražiti pomoć.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Neobjašnjivi tikovi usled korišćenja TikTok aplikacije
telefon

Lekari zabrinuti

04.09.2021. 08:05

Neobjašnjivi tikovi usled korišćenja TikTok aplikacije

Lekari upozoravaju na to da postoji pandemija unutar pandemije, a odnosi se na upotrebu društvenih mreža, pre svega mreže TikTok.
Close
Vremenska prognoza
light rain
16°C
31.05.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve