Zdravlje
27.12.2021. 15:05
Tanjug

Sprečen teži incident

Skinuo masku sa kiseonikom i zapalio cigaretu, zamalo izazvao eksploziju

Pacijent, maska za kiseonik
Izvor: Shutterstock

Brzom intervencijom dežurne ekipe Klinike za pulmologiju u Tetovu, u nedelju uveče je sprečen teži incident kada je jedan pacijent skinuo masku za podršku kiseonikom i zapalio cigaretu.

Kako prenosi skopska televizija Telma, odmah nakon što je zapalio cigaretu, počeo je da sagoreva kiseonik iz maske, a pacijent je zadobio opekotine po licu i grudima.

U sobi je bilo još nekoliko pacijenata koji su takođe bili na kiseoniku.

Dežurna ekipa je brzo reagovala i odmah isključila centralni sistem kiseonika.

Da sistem nije ugašen, vatra je mogla da se proširi kiseonikom kroz metalne cevi koje bi se zagrejale i izazvale eksploziju.

Niko osim pacijenta pušača nije povređen. Pacijent ima 33 godine, iz Tetova je i bio je na kiseoniku kao terapiji hronične bolesti. Na Klinici za pulmologiju nema pacijenata sa Kovid-19.

Inače, pušenje cigareta je strogo zabranjeno u svim klinikama, što je štetno za pacijente ali i rizično za životnu sredinu zbog mogućnosti izazivanja požara.

Dim je posebno štetan za pulmološke pacijente koji imaju ozbiljne probleme sa plućnim oboljenjima, bolestima disajnih puteva ili teškim alergijama, podseća se.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zavisnost jača od straha
Cigarete

Planeta u dimu

31.05.2021. 23:05

Zavisnost jača od straha

Svetski dan bez duvanskog dima održava se svake godine 31. maja. Pokrenula ga je Svetska zdravstvena organizacija, 1987. godine.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
28.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve