Zdravlje
08.10.2022. 03:10
R.E/ Allure

Ne verujte baš u sve...

Kad TikTok saveti odu predaleko... Halapenjo leči čmičak?!

bol u oku, upala oka, oko, čmičak
Izvor: Shutterstock

Sada zvanično možemo da kažemo da su TikTok saveti o kućnom lečenju otišli predaleko. Iako na ovoj društvenoj mreži može da se prikupi dosta korisnih saveta za negu kože ili kose, najnoviji trend koji cirkuliše internetom ovih dana je zaista zabrinjavajuć. Pojedini TikTok korisnici koriste halapenjo papriku kao lek protiv čmička!

Tako u jednom videu, korisnik TikToka preporučuje trljanje halapenjo paprike duž oka kako bi se izlečile bolne infekcije i čmičak, rekavši da je ova metoda "funkcionisala kao čarolija".

Nepotrebno je reći da su strulnjaci za boelsti oka protiv ove metode. 

Dajana Hilal-Kampo, oftalmolog i osnivač "Twenty Beauty" kompanije, kaže da je to ozbiljno "NE".

"Svako ko je slučajno dodirnuo oči nakon kontakta sa ljutom paprikom zna da je loša ideja imati halapenjo bilo gde blizu očiju", objašnjava ona, a piše "Allure".

Na kraju krajeva, sastav koji halapenjo čini ljutim, kapsaicin, je aktivni sastojak u biber spreju koji se koristi kao odbrambeno "oružje".

"Ovaj 'lek' može dovesti do dalje iritacije, moguće infekcije, crvenila kože kapaka ili čak prouzrokovati oštećenje oka, poput oštećenja rožnjače. Ovo može pogoršati stanje i zahtevati upotrebu antibiotika", rekla je dr Hamza Bati, dermatolog sa sertifikatom odbora u Njujorku.
 

"I dok halapenjo paprike koje se koriste u video zapisima izgledaju OK, neželjeni efekti sigurno nisu vredni rizika", dodaje Bati.

Korisnici TikToka često dele savete o prirodnim i kućnim lekovima. Jedna žena tvrdi da joj trljanje belog luka u upaljeni kapak pomaže u smanjenu otoka, dok druga kaže da je jabukovo sirće njeno sredstvo za lečenje čmička.

Ni jedan od ovih “tretmana” nije odobren od strane stručnjaka.

"Nijedan od ovih homeopatskih lekova nije dobra ideja, jer sadrže iritante za oči, mogu izazvati upalu i iritaciju očiju, pa čak i hemijsku opekotinu. Ne rizikujte da još više oštetite oči ovim metodama, a ako ste ih već probali i imate ostatke ljute paprike ili druge hrane u očima, temeljito isperite oči vodom", objašnjava dr Hilal - Kampo.

Kako se zapravo leči čmičak?

Ukolik vam se pojavio čmičak i želite da ga izlečite kod kuće, dr Hilal-Kampo i dr Bati preporučuju sledeće korake:

Nanesite topli oblog na oko i držite 10 do 20 minuta, nekoliko puta dnevno, 10 do 14 dana.

Izbegavajte upotrebu kontaktnih sočiva ili kozmetike za oči tokom ovog vremenskog perioda kako biste izbegli dodatne bakterije.

Ako upala ne nestane, obratite se svom oftalmologu za propisivanje antibiotika.

I šta god da radite, ne uzimajte halapenjo, luk ili jabukovo sirće za lečenje.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako masline čuvaju naše zdravlje
Masline

Jedite ih svaki dan

25.08.2022. 14:15

Kako masline čuvaju naše zdravlje

Masline su veoma bogate vitaminom E i drugim moćnim antioksidansima. Istraživanja pokazuju da su dobre za srce i da mogu zaštititi od osteoporoze i karcinoma.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
07.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve