Zdravlje
03.05.2022. 14:25
R.E

Zdrav san

Koliko često treba menjati posteljinu

spavanje, krevet, san
Izvor: Shutterstock

Iako se smatra intimnom temom, pitanje učestalosti menjanja posteljine je važno jer utiče na kvalitet sna, a samim tim i života. Rezultati skorašnjeg istraživanja u Britaniji pokazali su da je javnost podeljena u vezi sa ovim pitanjem.

Skoro polovina muškaraca koji žive sami reklo je da svoju posteljinu menjaju retko i da istu drže na krevetu i po nekoliko meseci! Oko 12% njih priznaje da posteljinu pere samo kada se sete, ili kade se značajno isprlja.

Stručnjaci kažu: ovo nikako nije dobro.

Žene koje žive same, oko 62% njih, kažu da posteljinu menjaju svake druge nedelje. Parovi najčešće menjaju posteljinu svake treće nedelje.

Dr Linzi Brauning, koja se bavi psihologijom i istraživanjem spavanja, kaže da posteljinu treba menjati svake nedelje, najduže svake druge, piše BBC.

Higijena kreveta u kome spavamo je jako važna, a na posteljini se tokom sna skuplja znoj i mrtve ćelije kože. Ukoliko ne peremo posteljinu redovno, mogu se pojaviti i grinje, koje izazivaju svrab ili osip.

Stručnjaci kažu da posteljinu treba menjati češće tokom leta, dok zimi to može biti svake druge nedelje. Razlog  - leti se više znojimo nego zimi, ali i zbog alergena kojih leti u vazduhu ima više, a padaju i na našu posteljinu. 

Najčešći razlozi za ređe menjanje posteljine su zaboravnost, nezainteresovanost za ovaj problem, nedostatak druge čiste posteljine, ali postoje i oni koji ne misle da posteljina treba da se pere toliko često.

Dr Brauning kaže da spavaća soba treba da bude siguran i čist prostor u kome san dolazi nesmetano. Mnogi ljudi koji pate od insomnije imaju problema sa čistoćom posteljine, jer kako ona kaže, ako vam krevet nije čist, ne želite da spavate u njemu.

"Ako legnete u krevet sa čistom posteljinom, osećate se opuštenije, udobno i srećno, miris čiste posteljine vam pomaže da brže zaspite,“ kaže Dr Brauning.

Anketa

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
7°C
02.04.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve