Zdravlje
27.09.2022. 13:05
R. E.

Nova vrsta terapije

Prehlada leči rak?

Naučnik, istraživanje
Izvor: Shutterstock

Nova vrsta terapije za obolele od raka, koja podrazumeva korišćenje virusa kojim se inficiraju i uništavaju štetne ćelije, daje obećavajuće rezultate, kažu naučnici iz Velike Britanije.

Rak kod jednog pacijenta se povukao, dok je kod drugih primećeno da se tumori smanjuju.

U terapiji se koristi oslabljeni oblik virusa koji izaziva prehladu (herpes simplex), koji je modifikovan tako da eliminiše ćelije raka.

Injekcije se ubrizgavaju direktno u tkivo tumora i lek napada karcinom na dva načina, tako što uništava ćelije raka i izaziva njihov raspad, čime se aktivira imuni sistem.

Potrebna su dodatna ispitivanja, ali se stručnjaci slažu da ova terapija mogla da bude rešenje za ljude kod kojih je rak uznapredovao.

Jedan od pacijenata koji je učestvovao u prvoj fazi ispitivanja, je 39-ogodišnji Kristof Vojkovski, kojem je 2017. godine dijagnostikovan rak pljuvačnih žlezda. I pored toga što je imao operaciju, tumor je nastavio da raste.

"Rekli su mi da nema leka za mene, što je bilo veoma deprimirajuće. Zbog toga sam srećan što sam dobio priliku da učestvujem u testiranju ove terapije. Primao sam injekcije svake druge nedelje, tokom ukupno pet nedelja. Rak je iskorenjen i zdrav sam već dve godine", kaže Vojkovski.

Ova terapija je do sada isprobana na oko 40 pacijenta. Neki od njih su dobili samo injekciju virusa koja se naziva RP2, a drugi su, pored injekcije, uzimali i nivolumab, lek protiv raka.

Rezultati ispitivanja su pokazali da se kod troje od devetoro pacijenata, među kojima je i Kristof Vojkovski, tumor smanjio, da se poboljšalo stanje sedmoro od 30 pacijenata koji su dobijali i nivolumab uz injekciju i da su nuspojave bile blage.

Profesor Kevin Herington, vodeći istraživač ove studije, koju sprovodi Institut za istraživanje raka Fondacije Rojal Marsden, smatra da su "reakcije na terapiju bile zaista impresivne kod pacijenata sa različitim stadijumima poodmaklog raka", među kojima je bilo onih sa kancerom jednjaka i retkim tipom raka oka.

"Nije uobičajeno viditi tako dobre rezultate u ranim fazama ispitivanja, kada je primarni cilj testiranje bezbednosti terapije i u kojima uglavnom učestvuju ljudi sa kasnijim fazama bolesti, na koje drugi lekovi više ne deluju. Jedva čekam da vidim da li će terapija delovati i kada počnemo da radimo sa više pacijenata", kaže profesor Herington za BBC.

Inače, ovo nije prvi put da se virus koristi u borbi protiv raka. Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije je pre nekoliko godina, za lečenje uznapredovalog raka kože, odobrila terapiju zasnovanu na virusu prehlade koja se naziva T-Vec.

"Naučnici su još pre 100 godina otkrili da virusi mogu biti oružje u lečenju karcinoma, ali je bilo komplikovano koristiti ih na bezbedan i efikasan način. Ova nova terapija, za sada, deluje obećavajuće, ali su potrebna dodatna istraživanja da bismo saznali koliko je efikasna.

Dosadašnja ispitivanja su pokazala da je kombinovanje više tretmana najbolja strategija, a terapija virusima, poput ove, mogla bi da postane jedan od alata za borbu protiv raka", kaže za BBC dr Marijana Bejker iz organizacije "Cancer Research UK".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Novi inovativni lekovi za sve građane Srbije
Lekovi

Od 28. februara

28.02.2022. 14:15

Novi inovativni lekovi za sve građane Srbije

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da građani od ponedeljka mogu da koriste nove inovativne lekove, u koje je država uložila najviše do sada - 56 miliona evra.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
19.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve